12-12-2011

Juleklokken

 

 En af de dejligste juleting, jeg har, er denne gamle juleklokke. Den er ikke spor sjælden, heller ikke særlig meget værd, men med historien bag kommer betydningen frem.
Da jeg var barn og kom hos min Farfar, havde denne klokke sin faste plads under deres spisebordlampe i juletiden. Hvis man var "god", kunne man få lov til forsigtigt at slå til klokken, som så gav en fin lille lyd fra sig. Den klokke fik jeg lov til at arve fra min Farfar, og den er hvert år noget af det første julepynt, der kommer ned fra loftet.
Denne slags klokker findes der masser af rundt omkring. Jeg har læst, at de blev produceret i perioden 1910-20, og det skal nok passe for min Farfars vedkommende. Han fortalte, at der kom folk ved dørene, som solgte julepynt, og det var der, de havde købt klokken.
For et par år siden fik vi forsølvet klokken, det var ikke mere muligt at pudse den op, men nu er den så fin som ny eller måske finere, det har nok ikke været det allerdyreste julepynt oprindeligt, men affektionsværdien er stor!