30-11-2011

Julekalendere

 

Så fik jeg gjort pakkerne til børnebørnenes pakkekalendere færdig. Vi er flere hold bedsteforældre, så i hvert fald til de to af børnene kommer der pakker fra flere forskellige steder. Det er jo sjovt for os bedster at lave pakkerne, og det tager lidt fra børnenes voksne, både pris og tid. Og vi giver dem nogle ting, som også kunne være givet i julegave, men der får de jo så meget andet, så ligesom da deres Mor var barn, er pakkekalenderen en del af julegaven. I år er der fx en træpizza til den største, en lommelygte, et lille julekrus, Bamses Julerejse på dvd, en julebog og så lidt tøj. Til den lille pige er der en cd med Alberte bedste Børnesange, et lille julekrus og så noget tøj. Hun kan sagtens hjælpe med til at pakke ud, men har nok større glæde af papiret end af indholdet . Til det tredje barnebarn, som er midterbarnet, er der en julebog, et lille julekrus, noget tøj, bla en lækker pullover som jeg har syet albuelapper på, så kan han leve op til modeidealet! Desuden en knage og en madkasse med ugler på.
Og så er der jo nisserne, som jeg ikke blev færdig med til weekenden, hvor børnene fik kasserne med pakker med hjem. Men vi skal jo se dem i løbet af december, så kan de få deres nisser der, og så kan vi også se dem pakke ud....

 

Da vores børn var små, lavede vi hvert år en julekalender til de ældste i familien. Det var på det tidspunkt de to oldemødre, altså min Mormor og min mands Mormor, ikke børnenes mormødre, men ideen kan også sagtens bruges til en mormorjulekalender .
Vi startede hvert år i efterårsferien med at producere små pakker til de to kalendere. Der var mange forskellige fine ting, alle hjemmelavede: perlefigurer, tændstikæsker med pynt, lys med dekorationer, et lydbånd hvor børnene sang julesange, fotos af børnene, dækkeservietter og mundservietter med stoftryk, teginger, små historier enten skrevet af børnene eller fortalt og nedskrevet af mig og selvfølgelig med fine tegniinger til, en nøglering med et billede i, en lille æske hjemmebagte småkager osv. 1. december var selvfølgelig et kalenderlys, som dog ikke var hjemmelavet.
Børnene var meget optaget af at lave de små gaver, og deres glæde ved at give var stor. jeg skrev ned, hvad oldemødrene skulle have hver dag, så kunne vi hjemme hos os også tale om, hvad der var i gaven i dag.
Jeg lagde alle pakkerne i fx en kurv eller bare en papkasse beklædt med fint julepapir.

 

Hvornår begyndte vi egentlig på det med pakkekalendere?
Da jeg var barn, var der i hvert fald ingen i vores familie, som overhovedet tænkte på at give - eller få - en pakke hver dag. Men det kom, på et tidspunkt arbejdede min Mor i en chokoladeforretning, og da det var begyndt at blive almindeligt med en lille ting her dag, fik min bror og jeg et lille stykke slik i en julesok hver morgen. Det var hyggeligt, både for os og for min Mor.
Da mine egne børn var små - da var der pakkekalendere til børnene. Men hvor var der mange forældre, der beklagede sig over besværet - udgiften- utilfredsheden hos børnene- osv osv Så skulle de nok bare have ladet være, ikke !
Hos os har vi altid hygget os med pakkekalenderen, og selvom vi havde tre børn (3 gange 24 er altså 72), så holdt vi troligt fast i en pakke til hver af børnene hver morgen op til jul. Da vores yngste blev født, broderede jeg en pakkekalender med børnenes navne på, og der blev hængt en pakke på til hvert barn hver morgen. Altså skulle jeg ikke have alle 72 pakker klar den 1. december.
Hvad var der i pakkerne? I hvert fald ikke et hav at plasticdimser, vi blev hurtigt enige om, at pakkekalenderen var en del af deres julegaver, prismæssigt. Juleaften var der jo rigeligt med pakker alligevel, så glæden kunne passende fordeles lidt ud over december. Pakkerne var ofte fx nye huer og tørklæder, undertøj o. lign, men også legetøj. På et tidspunkt, da de to yngste var vildt optaget af at lege med PlayMobil, så vi købte en kasse med et sørøverskib og fordelte delene i forskellige pakker, så var der lidt nyt hver dag. Er det ikke det, de store legetøjsfabrikanter har fundet på nu? Man kan jo købe chokoladekalendere, bare med Playmobil i i stedet for.