Læseglæde

05-05-2015

af Rifbjerg.

Fin lille bog med tekster om "besathed" og besættelse. De to første tekster er fødte klassikere. Teksten Angst handler om hans egen angst som noget uforklarligt, irrationelt, der er meget godt stof i den tekst. Den første er et skoleeksempel på, hvad Rifbjerg kunne med sprog. En fornøjelse at læse. 

Jeg læste i forbindelse med Rifbjergs død, at Gyldendal lå inde med en halv snes færdige manuskripter fra Rifbjergs hånd, så måske kommer der flere "nys" bøger fra den kant, selvom han ikke er her mere. 

28-03-2015

Julianne Moore blev meget rosende omtalt for sin rolle i filmen "Still Alice", om en universitetsprofessor, som får diagnosticeret tidlig Alzheimer. Men der ligger en bog til grund for filmen, som jeg gerne vil anbefale, jeg har ikke set filmen, men bogen har rigtig mange ting med, som jeg tvivler på kan være i filmen. Det er barsk læsning, men vigtig, tror jeg, især hvis man har emnet inde på livet. Hele bogen er fortalt fra Alices synsvinkel, selv da hun er forsvundet ind i dyb senilitet, det er lærerigt og meget tankevækkende, hvis man selv har oplevet senile mennesker.

"Stadig Alice" af Lisa Genova (Cicero, 2011)

13-03-2015

Der kommer så mange nye bøger i øjeblikket. En del danske forfattere, som virker meget lovende.

Først og fremmest er der Olga Ravn, som udgav Celestine før jul. Den er meget læseværdig, men jeg bliver ikke færdig med den ved een gennemlæsning. Adda Ravnkilde har lige udgivet "Poesi og andre former for trods", som fik vildt gode anmeldelser i Smagsdommerne på DRK forleden. Noveller, og noget af det, der blev læst op, mindede mig om de tidlige Helle Helle noveller. Den skal læses! Katrine Grunfeld har skrevet en barsk bog om en kvinde, som forlader familien, "stormskader" hedder den. Den får også en flot anmeldelse i Politiken, den skal også læses. Det er spændende med de nye forfattere, spændende at læse sig ind i deres emner og ikke mindst deres sprog, som er meget nyskabende for fleres vedkommende.

Og så er det også meget spændende at følge Olga Ravns arbejde med relancering af Tove Ditlevsen. TD er jo kommet med på kanonlisten (og ud røg Martin A Hansen og Rifbjerg???), men altså OR er meget optaget af Ditlevsen og har bl. a. redigeret den nye TD-tekstsamling "Jeg ville være enke, og jeg ville være digter".

02-01-2015

Jeg samler sammen til ferielæsningen. Vi har Mofibo til den ene af os (sidde de lune aftener i mørket udenfor og læse på IPaden...), men jeg foretrækker sådan en oldschool bog. Hvor meget læsning skal jeg så beregne? Foreløbig ligger John Williams' Stoner klar. Og jeg har også en aftale om at overtage en julegave, nemlig Lone Hørslevs bog om Marie Grubbe. Måske det er nok? Ellers må vi i "superen" og finde en bog på engelsk. 

19-11-2014

Jeg vil som oftest helst LÆSE en roman, før jeg evt. ser filmatiseringen. For et par uger siden havde filmen med denne titel premiere, og tv havde fanget en del biografgængere på vej ud efter at have set filmen. Og de var mildt sagt skræmte! Hm, det var jo en bog, og flere steder havde jeg læst, at også bogen skulle være god. Så den blev anskaffet, og jeg skal love for, at det er en læseoplevelse af dimensioner. Nye overraskelser for hvert kapitel, man har ingen anelse om hvor historien er på vej hen. Jeg mangler endnu cirka en tredjedel, som sikkert er ligeså fængende som den første del af bogen. Eneste ulempe her er, at filmen ikke kan blive nogen overraskelse, men pyt, når bogen er så god. 

"Kvinden der forsvandt" af Gillian Flynn.