Læseglæde

14-09-2015

På Den sorte Diamant er der en udstilling om Rifbjergs værk, som jeg har omtalt andetsteds. Men den satte gang i læsning af nogle Rifbjerg-bøger, som jeg havde overset, blandt andet Jordbær, som er en af de der fine fortællinger med en enorm indfølelse og selvfølgelig detaljerig og med et rigtig godt og varieret sprog. Og så skulle jeg også lige læse op på nogle børnebøger, som selvom de skulle være udkommet, mens jeg var med, ikke forekom mig kendte på nogen måde. Og her fik jeg en god læseoplevelse ved at læse Hjemve. Rifbjerg har helt klart været der selv som barn og Ib Spang Olsens lette illustrationer gør også deres til en fin bog om både besættelse men altså også at lide af hjemve. "Den der aldrig flytter sig, kan ikke føle hjemve". Nej, vel?

Og så lige en ekstra læseoplevelse, nemlig En hugorm i solen. En lille erindringsagtig bog om Morten, som er på landet med sine forældre. Den har alt hvad man kan ønske sig af en Rifbjergbog og drenge i den alder. Den har jeg selvfølgelig læst før, også brugt den i uddrag i skolen, men blev gjort opmærksom på den igen, da vi læste Rifbjerg i foråret i vores læsegruppe, og den er værd at læse en gang mere. 

14-09-2015

skrevet af Kerstin Ekmann, den fik hun Nordisk Råds litteraturpris for, og med rette. Jeg skulle læse den til en bestemt dag, den er en stor sag på 500 sider, men llæseoplevelsen var god. Den er spændende, men også fyldt med naturoplevelser og med gode, dybe figurer. Skal nok læse mere KE lidt senere. 

04-08-2015

Anthony Doerrs bog "Alt det lys vi ikke ser" har længe ligget i toppen af forskellige bestsellerlister, og hold da op, med god grund. Det er en fantastisk god bog. Spændende, rørende, poetisk, tankevækkende, en enorm læseoplevelse! Jeg er lige blevet færdig med den og ærgrer mig som altid med gode bøger over, at jeg ikke skal i gang med den i stedet for at lægge den væk. 

De bedste anbefalinger herfra!

06-05-2015

Jeg har fået et nyt yndlingsprogram i radioen, hver dag lidt over 6 om aftenen på P2 er der danske sange, en Top50 over de bedste danske sange, stemt ind af lytterne. I dag er de nået til nr. 36 og 35. Hver dag fortæller en lytter, hvorfor netop den sang fik vedkommendes stemme. I dag et det "Stille hjerte, sol går ned" . Det er jo en Jeppe Aakjær-tekst, handler om heden, men kunne vel lige så godt være solen, der går ned over havet? Men altså lytteren fortæller, at hun er vokset op i byen, men på en lejrskole med privat indkvartering hos en bonde, lærte hun sangen. Om aftenen gik bonden og de to besøgende piger ud på marken og betragtede solnedgangen, så sang bonden stille og roligt denne smukke sang og sluttede med et: Så går vi hjem til Mor og får kaffen! Der besluttede pigen, at det her måtte hun have med i sit liv - og blev bondekone og lærer og har levet hele sin voksenliv på landet.

Men der er masser af gode nye og gamle sange at lytte til, og hvis man ikke når det kl. 18, så kan det bare høres på nettet! 

05-05-2015

Tove Ditlevsen-tekster, udvalgt og redigeret af Olga Ravn og illustreret med sjove apropos billeder fra teatergruppen Sort Samvittighed. Teksterne er fx ugebladsbrevkassesvar eller små tanketekster eller erindringsglimt, alt sammen med det bib og vid, som kendetegnende Tove Ditlevsen. Underholdende, sjov, tankevækkende, rørende læsning! 

Man kan sagtens komme ud i diskussioner om TD, når man taler med andre i vores alder. Jeg tror, at enten lyttede og læste man, eller også lagde man kraftigt afstand til hende. For et par uger siden i vores litterarturkreds læste vi et par Rif og TD-tekster, oplægget var lidt sammenligning pga redigeringen af kanonen. Men Rifbjerg døde et par dage før, så der blev fokuseret meget på ham og hans forfatterskab og bores læseoplevelser med ham. Men der kom også en ordveksling om TD, en sagde at hun var en mavesur gammel dame. Hm, det kunne jeg nu ikke holde ud at høre på, vi havde læst "Katten", som jo er overfaldt med symbolik og ikke hendes bedste, men jeg sagde så, at når hun levede i en tid, hvor der fandtes mænd som ham i teksten, så var det da nødvendigt, at dem der kunne sagde fra, fx gennem litteraturen. nå, ja, det kunne man jo godt sige. Kan det bære sådan, at hun var ugleset i bedre kredse pga sin herkomst? 

Men heldigvis har de unge givet TD en tiltrængt revival, teater og nyudgivelser. Hendes Viktors værelse, Barndom og Ungdom er lige kommet i nye udgaver, som får stjerne i mængder fra anmeldelserne.