05-05-2015

Jeg ville være enke, og jeg ville være digter

Tove Ditlevsen-tekster, udvalgt og redigeret af Olga Ravn og illustreret med sjove apropos billeder fra teatergruppen Sort Samvittighed. Teksterne er fx ugebladsbrevkassesvar eller små tanketekster eller erindringsglimt, alt sammen med det bib og vid, som kendetegnende Tove Ditlevsen. Underholdende, sjov, tankevækkende, rørende læsning! 

Man kan sagtens komme ud i diskussioner om TD, når man taler med andre i vores alder. Jeg tror, at enten lyttede og læste man, eller også lagde man kraftigt afstand til hende. For et par uger siden i vores litterarturkreds læste vi et par Rif og TD-tekster, oplægget var lidt sammenligning pga redigeringen af kanonen. Men Rifbjerg døde et par dage før, så der blev fokuseret meget på ham og hans forfatterskab og bores læseoplevelser med ham. Men der kom også en ordveksling om TD, en sagde at hun var en mavesur gammel dame. Hm, det kunne jeg nu ikke holde ud at høre på, vi havde læst "Katten", som jo er overfaldt med symbolik og ikke hendes bedste, men jeg sagde så, at når hun levede i en tid, hvor der fandtes mænd som ham i teksten, så var det da nødvendigt, at dem der kunne sagde fra, fx gennem litteraturen. nå, ja, det kunne man jo godt sige. Kan det bære sådan, at hun var ugleset i bedre kredse pga sin herkomst? 

Men heldigvis har de unge givet TD en tiltrængt revival, teater og nyudgivelser. Hendes Viktors værelse, Barndom og Ungdom er lige kommet i nye udgaver, som får stjerne i mængder fra anmeldelserne.