Læseglæde

01-11-2016

Den lå fremme på bordet, da jeg i al hast pakkede en taske til at tage med på sygehuset, så den blev min læsning i hvert fald de første dage.

"Vinterbørn"  skrevet og ikke mindst illustreret af Des Trier Mørk. Det blev en dejlig genlæsning af en bog, som kom til at betyde meget i sin tid for os, der var unge dengang. Og det er spændende at høre, at der nu er nye generationer, der har taget den til sig. Foruden hele svangre- og barselsverdenen, rummer den jo også ret så politiske statemenets, som ingen tager skade at overveje lidt. Vi andre fortsatte med DTMs næste bøger, hvor det politiske havde endnu større vægt. Men prøv at læse "En trekant" - Den må også tale til de unge i dag. Og så selvfølgelig "Kastanjealleen", som er en smuk og bevægende historie. Alle illustreret af DTMs dejlige tryk. Det var jo nærmest obligatorisk der sidst i 70'erne at have det dejlige billede af babyen, som sidder på omslaget af bogen, hængende på sin væg! 

02-10-2016

"De søvnløse". Kim Leine kender Grønland, ret godt endda. Man bliver søvløs af mange ting, bla når lyset stråler dagsagtigt døgnet rundet det halve år. I denne påvirkning møder byens indbyggere, dem der er knyttet til hospitalet, både danskere og grønlændere. Og igennem historien får man eksempler på, hvor svært det kan være for danskerne at forstå grønlænderne, ikke kun sproget, men også kultur og sociale forhold.Bogen er særdeles velskrevet, og giver et godtindblik i denne problematik.

02-04-2016

Fødselsdagstid er ofte nye-bøger-tid, og denne gang kom disse tre bøger:

Dan Türells "California Notes", som er hans dagbogsnotater fra -89 til -93. Det er Chili Türell, som har tilladt udgivelsen (på Asger Schnacks Forlag), og bogen er en faksimileudgave, hvilket gør de gribende notesbloksider fra DTs sidste tid på Rigshospitalet endnu stærkere. Man holder vist aldrig op med at interessere sig for denne forfatter, vel?

Og så en ret speciel digtsamling, nemlig Morten Søndergaards digte med grafik af Christian Ramsø. Digtene står på hver deres kartonark, lidt ligesom postkort, og eralt fra traditionelle digte til legen med ordklasser. Sjovt fundet på - og meget anderledes.

Her sidst kom så Søren Ulrik Thomsens nye essaysamling "En hårnål klemt inde bag panelet". Den havde jeg virkelig glædet mig til, og den lever helt op til forventningerne. Kloge, eftertænksomme tekster, stor læseværdighed.

28-02-2016

Renselse af Sofi Oksanen (Rosinante % Co)

En god bekendt sagde en dag til mig, at jeg skulle læse denne bog, hun er dansklærer på gymnasiet og mente, at det var den bedste bog, hun havde læst de seneste 25 år! Nu har jeg læst den, havde den med nede i solen, og hold da op en læeoplevelse. Det er god littaratur, komposition, sprog, persontegning, et spændende tidsbillede og et fængende plot. Den er femragende!

25-10-2015

Vi skulle jo hverken have kelimtæpper eller vandpiber med hjem fra vores ferie, som sluttede med nogle dage i Istanbul. Men når lufthavnen er forsynet med en boghandel med det største udvalg af engelske bøger, jeg længe har set (måske siden jeg sidst var i London), så er det svært at holde de sidste penge i ro. Så jeg handlede altså engelske bøger der, tyrkiske forfattere naturligvis. Jeg har aldrig læst Orhan Pamuk før, men nu skulle det være. Der var rigtig mange at vælge imellem, men den jeg havde fået anbefalet inden rejsen, kunne jeg ikke finde, så valget faldt på The Muzeum of Innocense. Desuden faldt jeg over den lille roman med titlen My Grandmother, som på grusom vis fortæller den skjulte tyrkiske historie om  folkedrabet på armenerne.

Desuden købte jeg noget smukt papir med tyrkiske mønstre, hm ja, så blev det vel alligevel til lidt souvenirindkøb...