26-04-2012

Forårsfornemmelser

Forår er uden sammenligning den bedste årstid for mig. Selvom vi efterhånden er blevet nærmest  afhængige af vores vinterferie i sol i februar, så tror jeg, at vi begge to ville have det dårligt med at bo et sted uden skift i årstiderne. Man skulle tro, at med den måde at handle globalt på i dag, var der ikke de store udsving i årstid, men det er der jo stadigvæk. Så det er fryd at kunne købe de første, udenlandske kartofler og jordbær, selvom de nok i virkeligheden nærer ens længsel efter selv at kunne høste fra egen have.

Men altså forår, lyset, fuglene, de første lærker og viber, alt det grønne der kommer, de først anemoner og "kralægger" (primula), haven og alle gøremålene der. Påske og fødselsdage i marts og april.

Forårsrengøring, i gamle dage hvor de havde fyret i kakkelovnen hele vinteren, blev der ordentligt ryddet ud og muget ud, når forårssolen kom ind bagerst i stuerne. Gardinerne blev skiftet ud, Torbens Mormor havde vinter- og sommergardiner. Alle dyner og puder blev lagt ud i solen, luftet og banket igennem med tæppebankeren. De gamle dyner kunne jo ikke vaskes. Men de havde så også en dyne til den lyse (og varme) årstid.

De rigtig gamle, altså mine bedsteforældres forældre, vidste godt, at det var svært at komme igennem vinteren, og at der kunne gøres noget. Grønkålen blev gemt, så længe de kunne, det var jo et godt c-vitamintilskud. Men min Morfars Mor saltede også persille om efteråret for at kunne gemme det til om vinteren. Så det må have været stort for dem, når de kunne komme i haven efter de første grønne spirer.