Mad fra haven

30-07-2018

Den ene slags bær afløser den anden i haven, og nu er der også frugt, først blommer, men meget snart også pærer.

Jeg flottere mig, købte både smør og fløde og gik i gang med de lækre brombær. Jeg havde lavet marmelade, havde også frosset flere portioner til senere brug, og vi havde spist brombær som aftenslik mange dage. I søndags skulle det være, en rigtig "Irma-frugttærte". Opskriften fandt jeg på Isabellas, søg efter "Brombærtærte med Toscafyld". Den blev super god. Jeg havde kommet flere bær på, end opskriften sagde, men ellers fulgt den nøje. 

Absolut anbefalelsesværdig!

12-06-2018

Mazarinbund:

220 gr reven marcipan

175 gr sukker

Disse tre dele røres sammen

Tilsæt

2oo gr blødt smør 4 æg, et ad gangen

50 gr hvedemel røres i.

Fyldes i form. Jeg bruger en stor tærteform beklædt med bagepapir, så er den nem at vende ud.

Bages ved 175 gr i ca 40 min.

Vendes ud på et fad, Drys 50 gr reven chokolade over og fordel det. Lad afkæle og chokoladenb stivne.

Jeg sætter det hele i køleskabet til næste dag.

Creme:

Lav creme af en 1/4 l mælk (enten hjemmelavet eller "jeg-har-snydt-crem". Lad afkøle. Bland 2 spsk af 1 dl piskefløde i cremen, bland resten i, bland 1 dl mascarpone i. Bred cremen ud over chokoladesiden af bunden. Fordel friske jordbær hen over.Sådan: , "stor kage"!

 

16-11-2017

Der findes to slags rødkål. Den ene købes i glas og er som regel af mærket Beauvais. Det smager som det skal. Den anden er den hjemmelavede rødkål. Jeg tror ikke man skal sammenligne de to slags, det er to forskellige retter. Men den hjemmelavede rødkål kommer alligevel kun et par gange om året, i hvert fald til Mortens aften og så til jul. Rødkål kan godt være dyre at købe, men man kan også være heldig som jeg var forleden og få et ret stort hoved til 10kr. Der bliver en stor portion af sådan et hoved, gryden fyldt fra starten. Jeg kan huske at min Mor på et tidspunkt fandt ud af at skære både rødkål og hvidkål på brødmaskinen (sådan en Rådvad en med skarp klinge), men det er altså ikke noget problem at skære sådan et hoved op, fylde et stort vandfad og så ekman klar. 

Opskriften jeg bruger er fra Frk Jensen. Helt tilbage til vores ungdom, hvor jeg fandt på selv at koge rødkål, brugte jeg den, og den har jeg holdt fast i.

Jeg regner med at have 3-3 1/2 kg kål.

Først smeltes ca. 50 gr fedtstof i bunden af en stor gryde, og heri vendes den snittede rødkål. Når den er vendt godt rundt, tilsættes 1- 1 1/2 dl rødbededdike, og kålen damper med dette i ca. et kvarter (skru ned).

Så tilsættes ribssaft, 1 dl pr. kg kål, salt, peber. Kålen koger i hvert fald en time, alt afhængigt af hvor mør man ønsker den. Smages til med salt og peber og evt. mere eddike. Når jeg har det, kommer jeg et par skefulde andefedt ned til den portion kål, vi fx skal have til andestegen. Det gives en ekstra smag og en fin, blank kål, men det er ikke nødvendigt.

Nogen vælger at fryse den færdige rødkål, men jeg synes den bliver blød og snasket. Den friskkogte er absolut at foretrække. Kan holde sig i køleskabet i en uges tid. Hvis den altså ikke er blevet SPIST,,,

Så er der rødkål til jul og Mortens aften, resten af året kan vi spise Beauvais. Og i øvrigt lave frisk rødkålssalat! 

19-10-2017

Jeg har lavet en slags opskrift før, men den ændrer sig lidt efter, hvad jeg har i haven og på lager. Her er tern af 1 hokkaido, gulerødder, løg, hvidløg, porrer, tern af et stort æbler og så selvfølgelig suppe, her nykogt kyllingesuppe. Akt blendes, når grønsagerne er møre, og det smager! Denne dag cik vi ristet bacon og klippet, bredbladet persille ovenpå. 

04-01-2017

Det er i dag den 4. januar, og vores middag i aften bestod af de fineste, små blomkålshoveder og nykogte, oliemarinerede rødbeder. Fra haven altså! Blomkålene blev plantet sent, og de vokser langsomt, men nu får vi altså noget ud af vores tålmodighed. De smager så fint!