16-11-2017

Rødkål

Der findes to slags rødkål. Den ene købes i glas og er som regel af mærket Beauvais. Det smager som det skal. Den anden er den hjemmelavede rødkål. Jeg tror ikke man skal sammenligne de to slags, det er to forskellige retter. Men den hjemmelavede rødkål kommer alligevel kun et par gange om året, i hvert fald til Mortens aften og så til jul. Rødkål kan godt være dyre at købe, men man kan også være heldig som jeg var forleden og få et ret stort hoved til 10kr. Der bliver en stor portion af sådan et hoved, gryden fyldt fra starten. Jeg kan huske at min Mor på et tidspunkt fandt ud af at skære både rødkål og hvidkål på brødmaskinen (sådan en Rådvad en med skarp klinge), men det er altså ikke noget problem at skære sådan et hoved op, fylde et stort vandfad og så ekman klar. 

Opskriften jeg bruger er fra Frk Jensen. Helt tilbage til vores ungdom, hvor jeg fandt på selv at koge rødkål, brugte jeg den, og den har jeg holdt fast i.

Jeg regner med at have 3-3 1/2 kg kål.

Først smeltes ca. 50 gr fedtstof i bunden af en stor gryde, og heri vendes den snittede rødkål. Når den er vendt godt rundt, tilsættes 1- 1 1/2 dl rødbededdike, og kålen damper med dette i ca. et kvarter (skru ned).

Så tilsættes ribssaft, 1 dl pr. kg kål, salt, peber. Kålen koger i hvert fald en time, alt afhængigt af hvor mør man ønsker den. Smages til med salt og peber og evt. mere eddike. Når jeg har det, kommer jeg et par skefulde andefedt ned til den portion kål, vi fx skal have til andestegen. Det gives en ekstra smag og en fin, blank kål, men det er ikke nødvendigt.

Nogen vælger at fryse den færdige rødkål, men jeg synes den bliver blød og snasket. Den friskkogte er absolut at foretrække. Kan holde sig i køleskabet i en uges tid. Hvis den altså ikke er blevet SPIST,,,

Så er der rødkål til jul og Mortens aften, resten af året kan vi spise Beauvais. Og i øvrigt lave frisk rødkålssalat!