30-10-2016

Henkogte tomater

Tomater, løg, chili, kartofler, salat, basilikum, bredbladet persille, gule squash. Listen over ting til aftensmaden, som kan hentes i haven eller drivhuset, er - heldigvis - stadig lang. I dag skulle jeg ikke lave pesto, ellers havde jeg også taget rucola og valnødder.

Det gælder om at få det sidste med derudefra!

Og derfor har jeg også i dag kastet mig ud i noget nyt. Tomaterne har givet så enormt i år, og vi har spist rigtig mange. Vi har lavet tomatsovs, men også spist det. Så fik jeg set, at "Bonderøven" henkogte sine tomater til senere brug til tomatsovs. Det måtte prøves. De gamle henkogte jo altid, så de havde til vinteren, måske ikke lige tomater, men i hvert fald frugt. T's Mormor henkogte også fx grønne bønner og endda kød, der stod sådan nogle glas i hendes kælder, da jeg begyndte at komme hos dem på Fejø (start 70'erne). Jeg har aldrig prøvet at henkoge. Da vi fik vores egen husholdning, fik vi også en "hjemme-kummefryser", så det vi ville gemme til vinter, kunne dybfryses. De først mange år her på Ydø (hvor vi dyrkede mange tomater) frøs vi dem. Men jeg har aldrig brudt mig om smagen, synes de får en metallisk smag, når man bruger dem i maden. Så det holdt jeg op med for længe siden. Men nu skal der altså prøves noget nyt, eller rettere noget gammelt, jeg har henkogt tomater i dag. Fyldt et henkogningsglas's med små tomater i halve, kommet hvidløg og frisk basilikum ved og hældt lidt olivenolie over. Lukket glasset med gummiringen og sat det i ovnen ved 120 gr. Så langt så godt, for herfra skulle jeg så selv vurdere fremgangsmåden. Men jeg tror, det er godt nok. Hvis det skal holde sig længe (læs til vinter) skal glasset "binde", dvs inde i glasset er der dannet vakuum, som lukker låget tæt til. Men jeg tør ikke pille ved det, sæt nu det ikk binder... Vi kan begge huske, hvilken katastrofe det var, hvis glassene ikke bandt. Så var det hele (næsten) spildt, frugt, sukkeret, arbejdet og ikke mindst muligheden for et vinterforråd. Vi klarer os nok alligevel, men spændende er det. Og hvis det duer, så vil der fremover blive henkogt tomater her på matriklen!