20-09-2015

Syltede sveskeblommer

Her er jeg ude, hvor jeg aldrig har været før!  Jo, spist blommerme har jeg, i massevis. For det var et af hovednumrene hos min Mormor, syltede sveskeblommer fra deres egne træer. Men selvom vi elskede disse blommer, som vi spiste til fx frikadeller, ja, så fik ingen af os nogensinde opskriften med os. I år var der så store mænger sveskeblommer hos vores "frugtpusher", at de bare kaldte på et forsøg. En spand blev bragt hjem. Google blev aktiveret, mange forskellige forslag, men ingen lignede det, jeg var ude efter. Men så pludselig var den der, den gamle opskrift, selvom jeg virkelig ikke aner, hvordan de blev lavet. Men altså denne opskrift lød rigtig, og da den yderligere kom med gammel retsskrivning, ja, så tænkte jeg, at det måtte være den. Det har taget det meste af fire dage at få lavet blommerne, men nu står de fire glas tæt lukkede, de skal vel stå og "trække", tænker jeg, og så må vi se, om de bare ligner lidt det, vi kan huske fra min Mormors køkken! 

 

Blommerne aftørres godt, og det halve af Stilken klippes af, hvorpaa man prikker Frugten rundt omkring med en grov Naal eller en Træpind. Til hver kg Blommer tages 3/4 kg Sukker og 2½ dl Eddike, som faar et Opkog, skummes og hældes over Blommerne, der nu skal staa til næste Dag, da Saften hældes fra, faar et Opkog og atter hældes over Frugten. Tredie Dag sættes saavel Blommerne som Saften over varmen med 50 gr hel Kanel og nogle Nelliker til hvert kg Frugt og faar nu et godt Opkog og skummes. Blommerne tages op og lægges i Krukkerne, medens Saften koges ind, til den er som en Sirup, der hældes i Krukkerne, som tilbindes, saa snart Indholdet er fuldstændig afkølet.