Mad fra haven

16-11-2017

Der findes to slags rødkål. Den ene købes i glas og er som regel af mærket Beauvais. Det smager som det skal. Den anden er den hjemmelavede rødkål. Jeg tror ikke man skal sammenligne de to slags, det er to forskellige retter. Men den hjemmelavede rødkål kommer alligevel kun et par gange om året, i hvert fald til Mortens aften og så til jul. Rødkål kan godt være dyre at købe, men man kan også være heldig som jeg var forleden og få et ret stort hoved til 10kr. Der bliver en stor portion af sådan et hoved, gryden fyldt fra starten. Jeg kan huske at min Mor på et tidspunkt fandt ud af at skære både rødkål og hvidkål på brødmaskinen (sådan en Rådvad en med skarp klinge), men det er altså ikke noget problem at skære sådan et hoved op, fylde et stort vandfad og så ekman klar. 

Opskriften jeg bruger er fra Frk Jensen. Helt tilbage til vores ungdom, hvor jeg fandt på selv at koge rødkål, brugte jeg den, og den har jeg holdt fast i.

Jeg regner med at have 3-3 1/2 kg kål.

Først smeltes ca. 50 gr fedtstof i bunden af en stor gryde, og heri vendes den snittede rødkål. Når den er vendt godt rundt, tilsættes 1- 1 1/2 dl rødbededdike, og kålen damper med dette i ca. et kvarter (skru ned).

Så tilsættes ribssaft, 1 dl pr. kg kål, salt, peber. Kålen koger i hvert fald en time, alt afhængigt af hvor mør man ønsker den. Smages til med salt og peber og evt. mere eddike. Når jeg har det, kommer jeg et par skefulde andefedt ned til den portion kål, vi fx skal have til andestegen. Det gives en ekstra smag og en fin, blank kål, men det er ikke nødvendigt.

Nogen vælger at fryse den færdige rødkål, men jeg synes den bliver blød og snasket. Den friskkogte er absolut at foretrække. Kan holde sig i køleskabet i en uges tid. Hvis den altså ikke er blevet SPIST,,,

Så er der rødkål til jul og Mortens aften, resten af året kan vi spise Beauvais. Og i øvrigt lave frisk rødkålssalat! 

19-10-2017

Jeg har lavet en slags opskrift før, men den ændrer sig lidt efter, hvad jeg har i haven og på lager. Her er tern af 1 hokkaido, gulerødder, løg, hvidløg, porrer, tern af et stort æbler og så selvfølgelig suppe, her nykogt kyllingesuppe. Akt blendes, når grønsagerne er møre, og det smager! Denne dag cik vi ristet bacon og klippet, bredbladet persille ovenpå. 

04-01-2017

Det er i dag den 4. januar, og vores middag i aften bestod af de fineste, små blomkålshoveder og nykogte, oliemarinerede rødbeder. Fra haven altså! Blomkålene blev plantet sent, og de vokser langsomt, men nu får vi altså noget ud af vores tålmodighed. De smager så fint! 

30-10-2016

Tomater, løg, chili, kartofler, salat, basilikum, bredbladet persille, gule squash. Listen over ting til aftensmaden, som kan hentes i haven eller drivhuset, er - heldigvis - stadig lang. I dag skulle jeg ikke lave pesto, ellers havde jeg også taget rucola og valnødder.

Det gælder om at få det sidste med derudefra!

Og derfor har jeg også i dag kastet mig ud i noget nyt. Tomaterne har givet så enormt i år, og vi har spist rigtig mange. Vi har lavet tomatsovs, men også spist det. Så fik jeg set, at "Bonderøven" henkogte sine tomater til senere brug til tomatsovs. Det måtte prøves. De gamle henkogte jo altid, så de havde til vinteren, måske ikke lige tomater, men i hvert fald frugt. T's Mormor henkogte også fx grønne bønner og endda kød, der stod sådan nogle glas i hendes kælder, da jeg begyndte at komme hos dem på Fejø (start 70'erne). Jeg har aldrig prøvet at henkoge. Da vi fik vores egen husholdning, fik vi også en "hjemme-kummefryser", så det vi ville gemme til vinter, kunne dybfryses. De først mange år her på Ydø (hvor vi dyrkede mange tomater) frøs vi dem. Men jeg har aldrig brudt mig om smagen, synes de får en metallisk smag, når man bruger dem i maden. Så det holdt jeg op med for længe siden. Men nu skal der altså prøves noget nyt, eller rettere noget gammelt, jeg har henkogt tomater i dag. Fyldt et henkogningsglas's med små tomater i halve, kommet hvidløg og frisk basilikum ved og hældt lidt olivenolie over. Lukket glasset med gummiringen og sat det i ovnen ved 120 gr. Så langt så godt, for herfra skulle jeg så selv vurdere fremgangsmåden. Men jeg tror, det er godt nok. Hvis det skal holde sig længe (læs til vinter) skal glasset "binde", dvs inde i glasset er der dannet vakuum, som lukker låget tæt til. Men jeg tør ikke pille ved det, sæt nu det ikk binder... Vi kan begge huske, hvilken katastrofe det var, hvis glassene ikke bandt. Så var det hele (næsten) spildt, frugt, sukkeret, arbejdet og ikke mindst muligheden for et vinterforråd. Vi klarer os nok alligevel, men spændende er det. Og hvis det duer, så vil der fremover blive henkogt tomater her på matriklen! 

06-10-2016

Henkogte pærer med flædeskum til dessert til enfødselsdag førsti oktober måned! Sådan som vi altidfik det "igamle dage". Ja helt sådan er detnuikke, for pærerne erbarekogt med sukker og vanilje,og såvarder både tilpærevælling, denne dessertog fyldivores grød, som vifikforleden på vores første nyindførte grøddag.