Mad fra haven

04-01-2017

Det er i dag den 4. januar, og vores middag i aften bestod af de fineste, små blomkålshoveder og nykogte, oliemarinerede rødbeder. Fra haven altså! Blomkålene blev plantet sent, og de vokser langsomt, men nu får vi altså noget ud af vores tålmodighed. De smager så fint! 

30-10-2016

Tomater, løg, chili, kartofler, salat, basilikum, bredbladet persille, gule squash. Listen over ting til aftensmaden, som kan hentes i haven eller drivhuset, er - heldigvis - stadig lang. I dag skulle jeg ikke lave pesto, ellers havde jeg også taget rucola og valnødder.

Det gælder om at få det sidste med derudefra!

Og derfor har jeg også i dag kastet mig ud i noget nyt. Tomaterne har givet så enormt i år, og vi har spist rigtig mange. Vi har lavet tomatsovs, men også spist det. Så fik jeg set, at "Bonderøven" henkogte sine tomater til senere brug til tomatsovs. Det måtte prøves. De gamle henkogte jo altid, så de havde til vinteren, måske ikke lige tomater, men i hvert fald frugt. T's Mormor henkogte også fx grønne bønner og endda kød, der stod sådan nogle glas i hendes kælder, da jeg begyndte at komme hos dem på Fejø (start 70'erne). Jeg har aldrig prøvet at henkoge. Da vi fik vores egen husholdning, fik vi også en "hjemme-kummefryser", så det vi ville gemme til vinter, kunne dybfryses. De først mange år her på Ydø (hvor vi dyrkede mange tomater) frøs vi dem. Men jeg har aldrig brudt mig om smagen, synes de får en metallisk smag, når man bruger dem i maden. Så det holdt jeg op med for længe siden. Men nu skal der altså prøves noget nyt, eller rettere noget gammelt, jeg har henkogt tomater i dag. Fyldt et henkogningsglas's med små tomater i halve, kommet hvidløg og frisk basilikum ved og hældt lidt olivenolie over. Lukket glasset med gummiringen og sat det i ovnen ved 120 gr. Så langt så godt, for herfra skulle jeg så selv vurdere fremgangsmåden. Men jeg tror, det er godt nok. Hvis det skal holde sig længe (læs til vinter) skal glasset "binde", dvs inde i glasset er der dannet vakuum, som lukker låget tæt til. Men jeg tør ikke pille ved det, sæt nu det ikk binder... Vi kan begge huske, hvilken katastrofe det var, hvis glassene ikke bandt. Så var det hele (næsten) spildt, frugt, sukkeret, arbejdet og ikke mindst muligheden for et vinterforråd. Vi klarer os nok alligevel, men spændende er det. Og hvis det duer, så vil der fremover blive henkogt tomater her på matriklen! 

06-10-2016

Henkogte pærer med flædeskum til dessert til enfødselsdag førsti oktober måned! Sådan som vi altidfik det "igamle dage". Ja helt sådan er detnuikke, for pærerne erbarekogt med sukker og vanilje,og såvarder både tilpærevælling, denne dessertog fyldivores grød, som vifikforleden på vores første nyindførte grøddag.

09-08-2016

Der er frisk brød på bordet! Og så kan der vælges mellem blommemarmelade, brombærmarmelade og hindbærmarmelade, alt sammen lavet de sidste par dage af bær og frugt fra vores egen have. Hindbærrenbed bærer nu, i dag høstede jeg ca. 300 gram og kunne for første gang koge et glas hindbærmarmelade, jeg er helt væk i smagen og duften af hindbær (se historien om Min Mors hindbær under Mormorhistorier).  Jeg har store forventninger, regner med at fryse sådanne småportioner, så jeg kan stille friskkogt marmelade på bordet, når børnene kommer sammen med de obligatoriske boller. Nå, ja, og så skal der nok blive til en lagkage en gang imellem også. 

08-08-2016

Brombær og blommer i massevis, så søndagen blev brugt til at lave saft og marmelade og grød af de gode Opal-blommer, og et glas brombærmarmelade. Undtagelsesvis fryser jeg brombær, for der erplaner om at bruge dem til noget kagefyld til en god familiebegivenhed om ikke så længe.

Jeg prøvede også at lave blommesirup, men stolede ikkehelt på opskriften, så jeg fik kogt det FOR meget ind. Men jeg gemte lidt mere saft uden sukker, så jeg kan prøve igen. Det skulle være så lækkert til fx en god vanilleis.

3 dl blommesaft

1½ dl lyst rørsukker

koges en god halv time, det tykner meget når man tager det af varmen.