27-01-2012

Et rigtigt Mormor-projekt

Egentlig har det ikke npget med Mormor at gøre, blot dette at det måske er sådan noget man gør, når man når op i den alder. I al fald har vi eksempler i familien på lignende aktiviteter. min mands Oldemor og Mormor gjorde det, min Mormor gjorde det, og i årevis har jeg også selv gjort det.

Strikkede håndklæder, for det er hvad det handler om. Da vi var unge, fik vi en stor stak hjemmestrikkede håndklæder, hvoraf nogle stadig er i brug som hverdagshåndklæder i bryggerset.

Jeg har selv strikket stakke af håndklæder, det begyndte egentlig med noget lækkert, økologisk bomuldsgarn fra Kvickly, som kunne strikkes på pinde 3½. De håndklæder har jeg for længst givet væk til mine børn og deres kusiner. Garnet fås ikke mere, men almindeligt bomuldsgarn kan også sagtens bruges, dog på pinde 3.

Jeg har set på nettet, at strikkede håndklæder faktisk kan købes, sikkert et led i den almindelige retrobølge.

Jeg laver håndklæderne således:

Slå 70/64 masker op (afhængigt af kvaliteten af garnet) og strik ca. 8 riller retstrikning. Nu strikkes mønster, de yderste 9 eller 10 masker strikkes hele vejen op i retstrikning. Mønstret kan man selv bestemme, perlestrikning, dobbelt perlestr, tern med skiftevis 2, 4 eller 6 ret/vrang-masker. Striber på tværs med hver deres mønster osv. Håndklædet strikkes ca. 38 cm langt og afsluttes igen med retstriber som forneden.  Stroppen laves ved at slå 20 masker op, strik 6 pinde retstrikning, luk af og sy stroppen på kanten af håndklædet.