Da Gud var dreng

Denne liste over smalle bøger kunne måske ligeså godt hedde Dorte Karrebæk-bøger.

Her er endnu en.

Denne gang er forfatteren Klaus Beck-Nielsen, som altså har ladet sig helgenkåre og nu skriver børnebøger. Illustratoren er Madam Karrebæk, alias Dorte Karrebæk.

Hvordan var verden, inden Gud skabte den på syv dage, som bibelfortællingen har lært os? Ja, mørket fylder meget, og Gud-drengen ligger og venter på, at det bliver dag! Men der er ingen kære mor, han må selv i gang: Eet ord, Lys, og der blev lys, et dobbeltopslag i bogen med lys!

Teksten er vild og levende, og i tegningerne overgår Dorte Karrebæk sig selv, de er så flotte. Flere opslag er helt Find-Holger-agtige, gud er tegnet som en menneskeblæksprutte, som selvfølgelig kan alt.

Det er en flot bog, som jeg, hvis jeg nu stadig var skolebibliotekar, ville anbefale til indkøb i klassesæt, også til overbygningen i religion. Men den kan sagtens læses for et videbegærligt og undrende barn. Bogen får fantastisk flotte anmeldelser alle steder, og jeg kan kun være enig - den er meget vellykket!

Bogen er indstillet til Nordisk Råds Børnelitteraturpris.

Knokkelmandens cirkus

Oscar K og Dorte Karrebæk har gjort det igen, nemlig lavet en grænseoverskridende billedbog. Til børn? Ja, det er det, men pga den barske historie skal den formidles, som jeg også har skrevet til mange af deres andre bøger. Bogen kan læses fra to sider, den ene er en lang "frise" (faktisk helt bogstaveligt, den kan foldes ud 2 meter lang, på gulvet eller bordet og læses på en gang). Her bliver alle cirkusfolkene præsenteret. Vender man bogen, er der ingen tegninger, men en længere tekst, som er den egentlige historie om cirkusfolkene, der en efter en mister livslysten og får et kryds i knokkelmanden bog - og er forsvundet fra cirkusoptoget den næste dag (a la remsem om Ten Little Niggerboys). Her kommer det "interaktive" element ind, bag i bogen er en lomme med mange klistermærker, som kan/skal placeres rundt om på disse sider. Altså den der læser eller hører historien skal selv spille med. Mærkerne kan tages af, så historien kan tage en anden drejning ved næste oplæsning.

Jeg synes, de endnu engang har begået et mesterværk, men den placerer sig jo nok lidt mellem de mindre børn, som kan have glæde af klistermærkeelementet og de unge, som kan bruge historien som en fabel.

Se en præsentation af bogen på Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=mBRxjH6wukg

/Hæst & Søn, 2014)

De smalle børnebøger, her repræsenterert ved en af Oscar K. og Dorte Karrebæks bøger, har skabt diskussion ved vores materialevalgsmøder i skolebiblioteksregi. Der er mange tabuer behandlet i disse bøger, og nogle af bøgerne er nok heller ikke beregnet på småbørn eller mindre børn i det hele taget. I al fald skal de formidles, læses op og snakkes om. Men bøgerne, som jeg vil omtale, er fantastiske bøger, noget af det mest fornemme inden for litteratur, der er kommet inden for de seneste år.

Børnenes bedemand

Hvordan foregår det, når børn dør og skal begraves? Det giver Oscar K. et bud på, flot suppleret af Dorte Karrebæks illustrationer. Det er en fin og følsom historie, men den skal læses op. Eller endnu bedre: find den på www.oscar-k.dk , hvor Oscar k. selv læser op og synger de små sange, som bedemanden synger for de døde børn. Oscar K. har en pragtfuld stemme!

Idiot

En anden bog af Oscar K. og Dorte Karrebæk, som vi har diskuteret frem og tilbage, er "Idiot", som er en flot og meget rørende billedbog, men absolut heller ikke for småbørn, eller i hvert fald kun hvis man formidler...
Den kan med godt resultat bruges til lidt større børn, evt. igen lyttet til på
www.oscar-k.dk . 
Men gør endelig det, at du sætter dig godt ind i bogens indhold, FØR du giver den videre til børn (det bør man vel altid gøre, ikke?)

Lejren

Endnu en bog af Oscar K. og Dorte Karrebæk. Denne har virkeligt delt vandene, KAN man overhovedet skrive den slags litteratur (for børn)? Børnene i bogen sættes i en lejr, som ensretter dem på deres vej til voksne, og både tekst og illustrationer mere end antyder paralleller til kz-lejre, men måske det bare er et billede på børnenes skolegang? Denne bog skal virkelig studeres, inden man giver den videre, og den er IKKE for småbørn, men måske for deres forældre? 
Oscar k. læser også denne bog op på
www.oscar-k.dk

And, Døden og Tulipanen

"And, Døden og tulipanen" af Wolf Erlbruch, hvis illustrationer vi også kender fra "Muldvarpen, der ville vide..", er en meget smuk bog - men absolut også kontroversiel, idet den handler om And, der får følge af Døden, bare for en sikkerheds skyld, hvis der nu skulle ske ham noget. Men jeg mener, at den kan læses og forstås på mange måder, og altså også læses af fx unge mennesker som en fabel om døden.
(Høst & Søn, 2007)