Sættekassen

Kan I huske sættekassens? Her kunne man få orden på alle de smådimser, man fik samlet sammen. Ikke mindst havde børnene et sted, hvor de kunne udstille de småting, som de fik eller købte eller samlede på ferierne. Vi havde sådan en stående på loftet. Det er selvfølgelig en efterligning af de originale, gamle Sættekassen, som faktisk var ret dyre, men denne udgjorde jo det samme for børn og voksne.

Jeg tror ikke den kommer i brug igen, men jeg fandt anvendelse for den i butikken, hvor vi kunne udstille alle de fine, små ting, som vi sælger. De ligger jo ellers bare i nogle kurve uden at gøre meget væsen af sig selv, men her kommer de frem i forreste række i vinduet - og i børnehøjde...

Småt pigetøj

Så er der igen retro-pigetøj på tørresnoren. Og ja, noget af det er faktisk allerede for småt til mindstepigen, men der er en anden lille pige, som måske kan bruge lidt af det, der nærmest kun er dukketøj. Men de små soldragte må da være fine til Sofie, hun er glad for at ligge på græsset og kigge op i bladene, hvor solen titter igennem. 

Sommerbukser

 .Jeg kan godt undre mig over, hvor jeg fik tiden og energien fra, men et par små sommerbukser  til mindstebarnet skulle selvfølgelig se sådan ud! Nu kan mindstebarnets egen knægt så tulle videre i dem og få sol på lårene, når den tid kommer. 

Mere retro-børnetøj fra gemmerne.

Hvis man ikke vidste bedre, kunne det se ud som om loftet var uendeligt. Men det får ende engang. Lige nu kom der to kasser frem med forskelligt børnetøj. Noget af det er direkte kassabelt, andet er blevet vasket og sendt videre til de børn, som kan passe tingene nu. Det kan jo bruges lidt til den tid, der kommer nu, hvor der skal rodes med jord og vand i haven, så behøver de voksne ikke være så bange for pletter på tøjet. 

Bøjler med flet

På nettet fremviser folk, hvilke bøjler de stadig har af denne type. Jeg fandt en enkelt i skabet, men den er nu meget ældre end dem på nettet, som er fra 70'erne. Dene er lavet omkring '60, og det er min Far, der har lavet den. En gammel bøjle, malet i enderne (slidt af nu) og beviklet med plaststrimler i sirlige mønstre. Min Far fangede sådanne ideer og afprøvede dem, sad om aftenen, når min Mor strikkede, og nussede med fx bøjler eller lampeskærme eller legetøj eller noget helt tredje... I Familiejournalen var der ideer med vejledninger til små "husflidsopgaver", og disse blev afprøvet helt op til børnebørnene, hvor Morfar havde lavet et stykke legetøj eller en brugsgenstand til hele familien. 

PS Bevarelsen af denne og andre lignende bøjler skyldes i øvrigt ældstebarnet, som "så noget potentiale" i dem, da vi for nu efterhånden mange år siden tømte hendes "Mormors hus". Det var før, det var blevet rigtig hipt med retro.

Fodboldbluser

prøv at kigge på det nye billede af alle ungerne på forsiden! Det falder vel i øjnene, at to af børnene er iført fodboldbluser. De er her en del af festen, som jo var en retro-firser-jubilæumsfest, så børnenes Mor havde været i gemmerne og fundet disse bluser frem. '86 var jo et stort fodboldår, og det er såmænd ikke fordi vi har været så optaget af fodbold her, men da vi (en syveninde og jeg) fik tilbudt der her stof, så måtte vi sy bluser til børnene. Og det er altså et par af dem, som har overlevet, og som Malthe og Alberte har på til fest. 

Christel-tegninger

Jeg sidder for-Gud-ved-hvilken-gang og ser Skattejægerne i tv. Og en af kræmmerne køber et lille ipostkortstort Christelbillede. Hun giver 50kr for det. Hm, ikke at jeg tror, jeg har guld liggende, men jeg kommer da til at tænke på noget inde bag på en hylde. Og her er de, fire Christelbilleder fra min barndom. De tre af dem har min Far "rammet" ind med glas og isolerbånd (det ene er jo også gået i stykker, men selve billedet fejler ikke noget). Det store billede er rigtigt indrammet, det er faktisk en konfirmationsgave. Mon jeg har nogle piger, som kunne tænke sig et Christelbillede på væggen? Ellers kunne de da også pynte på et af gæsteværelserne.

Æbleblomster

Endnu en gang har jeg været i gemmerne, og denne gang kom denne sofabordsdug frem.Den er broderet med en stribe æbleblomster i forskellige stadier, lavet med garn fra Håndarbejdets Fremme på hørlærred, og jeg har selvfølgelig selv både broderet og monteret. Dugen blev oprindelig lavet som gave til en af min Mors runde fødselsdage,husker ikke præcis hvilken, men det har da været en periode med fuldtidsarbejde og tre sultne unger. Men altså nydeligt håndarbejde, som det er synd at gemme væk i skufferne, for hvornår skal man så bruge den, hvis ikke en hyggelig fredag aften i januar med gode venner på besøg? Og dugen blev også behørigt beundret...

Pigeforklædet

Dette lille pigeforklæde lå også i udklædningskassen. Det har jeg brugt, da jeg var lille. Det er sådan ca. Alberte-størrelse, altså 4-5 år. Jeg har sikkert fået det af min Gudmor (= Farmor). Hun havde øje for sådan små pigeting. Forklædet er helt intakt på trods af alderen og den leg, det har været udsat for, og efter en grundig vask og strygningen kan Alberte låne det til jul, når vi skal bage småkager! 

Rygsække

I kassen med udklædningstøjet lå der mange spændende ting, også disse tasker. Rygsække i børnestørrelse, syet til børnene eller som modeller til håndarbejde. Den blå i midten har haft en lyserød søster, den ved jeg ikke hvor er? Nu er de vasket og strøget og klar til at bruge igen eller måske bare at lege med. 

Overskrift 1

Et lille forklæde

Dette lille mesterværk fandt jeg i en pose på loftet, hvor vi havde gemt noget af børnenes udklædningstøj. Nu er det vasket, strøget og helt intakt! Og så kan jeg godt fortælle historien.

Forklædet har jeg syet i håndarbejde i skolen, og det er vel nok syet i 5. klasse, dvs rundt regnet 55 år siden... Vi fik lov til nogle ting der, jeg havde set et billede i et Flittige Hænder, tror jeg, og så spurgte jeg, om jeg måtte sy sådan et. Det fik jeg lov til, meeen der var krav. Der er så mange fine tekniske discipliner i det forklæde, ja, det er faktisk et klemmeforklæde, man kan få hænderne ned i lommerne, som fylder hele det gule stykke. Der er fobbeltsømme på det blå stykke, håndsyet knappehul (hvad ellers?), kantebånd, broderi. Og så er der applikationen, som nok er hugget fra billedet i bladet, men er helt mit eget håndarbejde. Lavet uden vlieseline og syet på i hånden. Hold da op et arbejde, men jeg er stadig lidt stolt af det. Godt det har overlevet mine børns vilde udklædningslege. 

Irmas kunstdåser

Da vi gik en tur i mindernes stuer i Den gamle by i Århus, stod der selvfølgelig nogle Irmadåser rundt omkring i 70'er lejlighederne. Og sådan nogen har jeg da også på loftet, en hel pose endda. Dog ikke de allerførste, jeg kan i hvert fald ikke huske, at jeg har nogen af de første. Men en halv snes dåser er der da, den ældste fra 1980. På et tidspunkt stod de oven på vores køkkenskabe "til pynt" og støvsamling. Men nu har jeg så fundet ud af, at de kan handles. Så når jeg har delt dem ud, jeg kan, får min nabo i Nakskov, Guld fra gemmerne-manden dåserne til salg. På nettet ligger de til priser fra 50kr til 150-200kr, men det får jeg selvfølgelig ikke for den, hvis jeg ikke selv prøver at sælge dem. Hvis man vil se alle Irmadåserne, findes der en facebookside, hvor man kan se hele serien og læse kunstneren og årstallet på dåsen. 

Hønsestrik og hotpants

Hønsestrik og hotpants

er titlen på den særudstilling, vi så i Den gamle by i Århus i forbindelse med den nye 70er bydel. Og der var ren retro for vores vedkommende, alt tøjet kunne mere eller mindre genkendes. Der var rigtig meget flot hønsestrik, fløjl og velour, applikationer, cowboytøj, overalls osv osv. Hønsestriktøjet var bare så flot. Indimellem har jeg jo lavet nogle mindre ting til børnene, men her var store strikketøjer, en kørepose til baby, voksensweatere, nederdele osv. På billedet ses en sweater i hønsestrik OG et antræk med hotpants, som varin, da vi gik på første årgang på seminariet omkring 70. Det var nok forbeholdt de der piger med meget slanke lår...

Pigetøj fra gemmerne

Det er ikke så kreativt nu, men har jo været en gang. Alt dette tøj pånær den lilla skjorte/kjole er syet og strikket af min Mor eller mig selv. Min Mor var dygtig til at strikke, fine sweatre med mønstre i flere farver eller ensfarvet med hulmønstre. Hun nød, ligesom mig, at sidde med et strikketøj i hænderne. 

Her er den lyserøde sweater, som min Mor strikkede til mellembarnet, tror Alberte kan bruge den nu. Og quiltet jakke og vest og en lille bolero, der er både til Alberte og Sarah. Og en sommerkjole. Og nederdel. Og et par hvide bluser. Den ene en cardigan, og det er jo altid et godt stykke tøj. Så nu skal det bare fordeles, og så må vi, se om pigerne kan bruge det. 

Stofrest med gule og orange blomster

Jeg har lagt et par billeder på bloggen. De knytter an til det fund, jeg har gjort på loftet i dag. Rendyrket 70'erne nostalgi og retroflip. Men hvad mon sådan et par stykker stof nu kan bruges til....

Pigekjole

Jeg troede måske, at alle skabe og kasser efterhånden var blevet endevendt. Men så fandt jeg lige denne pigekjole, som jeg syede til Albertes Mor engang for længe siden. Nu har jeg vasket og strøget og vil have den med til Alberte, tror måske hun kan bruge den nu? 

Ryggen lukkes med tryklåse, og båndet bindes i en sløjfe på ryggen.

Skoleforklædet

Skoleforklædet ligger nu i børnenes udklædningskasse, nyvasket og strøget. Så er der to til "pizzamand-legen"! Men inden da har jeg endevendt forklædet for at se, hvordan det var syet - og det er fint nok, sirlige små sting og pæne lige sømme (ellers blev vi jo også sat til at sprætte op!). Valget af stof er der ikke så meget at sige om, kun dette at der var indkøbt store ruller med dette stof, så det var sådan, skoleforklæderne så ud! Forklædet syede vi i 5. klasse, og så skulle vi bruge det i 6. klasse, hvor vi fik husgerning. Og det var naturligvs kun pigerne der havde disse to fag.
Jeg fandt forklædet i et par skabe, som jeg ikke har været i i mange år, og der var mange andre spændende ting, et patchworktæppe, forskellige modeller, som jeg har lavet til håndarbejde, og som nu kan bruges på børneværelset og så en næsten færdig sweater. Alt det skal jeg nu have vasket, gjort færdigt og taget i brug.

Fra gemmerne

Endnu en portion retrostoffer fra gemmerne, måske kan jeg bruge det til puder til børnenes legehus?

Rendyrket retro

Nu går der for alvor retro i projekterne her i huset. Jeg lægger an til at lave børneværelse i det værelse, som i mange år har været mit arbejds-/oplagringsrum. (Så kan vi have børnebørnene til at sove nedenunder tæt ved vores eget soveværelse). Men det betyder så, at alle mine ting skal ovenpå i et værelse der, og det bliver i det blå værelse. Og så fandt jeg lige et sæt gardiner, som jeg havde glemt, at jeg stadig havde på lager, brunternet fra vores køkken for rigtig mange år siden. De skal da op på det nye værelse sammen med en brun, strikket pude og nogle fine gamle, drejede træting, som min Far har lavet (en af dem et noteret til -95). Og når jeg så får malet mit gamle skrivebord hvidt, så bliver det et perfekt retrointeriør til mit nye værelse.

Guld fra loftet

Jeg var på jagt efter noget ganske bestemt gammelt tøj på loftet, fandt hvad jeg søgte og fik i tilgift alt dette dejlige tøj med ned. Det er Mormor-strik i højeste potens, idet det er mine børns Mormor, der har strikket for nu mange år siden. Men nu kan noget af det passe børnebørnene, men der er mere på lager. Børnenes Mormor var meget produktiv, men måske ikke alt tøjet kommer i brug hen ad vejen, for noget af det lyser langt væk af firsere - men det kan selvfølgelig være at det bliver det næste retro!
Der var også et par veloursparkedragte, som er fine, mærkeligt at det tøj er gået af mode. Det er da smart, at de ikke skiller ad på midten eller taber sokkerne, men nu må vi se om lillesøster vil have det på...

Guld

"Jeg har fundet guld" var overskriften på en såkaldt kreablog, jeg kiggede på for nylig. Historien var, at bloggeren havde fundet nogle gamle numre af Femina på loftet hos moderen, og at der var de dejligste strikkeopskrifter på retrobørnetøj i bladene. Og ja, det er guld at finde sådanne gamle opskrifter. Jeg har også et par gamle strikkebøger, både nogle fra mine børn var små og endda en, som min Mor havde gemt på, fra jeg var lille.
Og i dag fandt jeg en pose frem med disse gamle Alt om Håndarbejde-blade (som min datter havde fundet i kælderen på det hus, de købte for et par år siden). Bladet er fra februar 1979, og dette opslag vakte gode minder om de små sko, jeg lavede dengang både til mine egne, men også venners og kollegers nyfødte børn.

Og skoene kunne vel holde en gang mere, så jeg må i gang hurtigst muligt...

Babydynebetræk

Endnu et genbrugsdynebetræk, syet af de gamle betrækker fra Fejø

Kasserne på loftet

Vi har ryddet op i de gamle gemmer. Vi har været så heldige at bo med god plads, så på loftet stod der stadig kasser med børnetøj fra dengang, vores egne børn var små. Og i de kasser var der GULD, i al fald når det kom til at forsyne de små børnebørn med deres mødres drømme om retrotøj og -sengetøj.
Noget af tøjet kunne bare vaskes og måske repareres lidt, mens andet måtte igennem en mere grundig renovation. 
Det var et stolt syn at se den mindste iklædt en lyserød velourdrøm af en buksedragt, som for 30 år siden var syet til hendes Mor.
Baby- og barnesengetøjet blev shinet op efter grundig vask og reparation, mærkeligt nok manglede bændler i mange af dem...
På et 70'er brunt juniorsengesæt applikerede jeg en højaktuel ugle. På et skriggult babysæt applikerede jeg blomster lidt a la Mary Quant.

Genbrugssengesæt med ny applikeret ugle

Gult genbrugsbabysæt med nye applikerede blomster spredt rundt omkring, bl.a. en som dækker et lille bitte hul i stoffet.

En vasketøjspose

I gemmerne på loftet fandt jeg gså andre gamle ting, fx denne vasketøjspose med initialerne MG broderet på. Det har været min Mormors, og den har hun sikkert haft med på husholdningsskole. Synd at den bare skulle gemmes væk, så jeg ordnede den, dvs vaskede, rensede nogle rustpletter af og kunne så bare fylde en pude i, og der blev den fineste sofapude ud af det  
Sikke et håndarbejde...