Vi har mange opskrifter på mad, der er forbundet med jul, ligesom alle andre familier vel sagtens har. Nogle af opskrifterne er gået i arv fra generation til generation, men det er absolut ikke os alle, der har været og er lige gode til fx julebagning. Men så pludselig dukker der en ny spiller op, som så kan tage over fra andre lidt fummelfingrede (eller dovne?) familiemedlemmer.

Æbleskiver

Æbleskiver til 1. søndag i advent

3 æggeblommer piskes med 1 spsk sukker
Tilsæt 60 g smeltet margarine og 5oo g mel og 1 tsk vanillesukker. Til sidst vendes 3 stiftpiskede hvider i.
Skal stå og hæve ca. 20 min, hvorefter æbleskiverne bages ved middel varme, gerne med et lille stykke æble i hver.

Æblekage til juledag

BAGT ÆBLEKAGE
Opskriften stammer helt tilbage til min Mors Mormor, men undervejs sætter vi hver især vores præg på den. I mange år var det børnenes Mormor, der kom med småkager, finskbrød og jødekager, til juleaften, og hun havde også en bagt æblekage med, som dog først skulle nydes til eftermiddagskaffen  juledag - med flødeskum til, selvom dagen havde stået på sen morgenmad og julefrokost. Men så kunne vi heller ikke mere den dag.
Jeg laver æblekagen på følgende måde:

Den skal bages i en brødform, som fores med bagepapir.

I formen lægges lagvis rasp af tvebakker, som først er blevet ristet i smør på en pande og tilsat et drys sukker, en god æblemos (jeg er ikke god til æblegrød, så jeg køber den økologiske æblemos fra Beauvais) og drys af knuste makroner. Det øverste lag skal være rasp og ovenpå det løgges små klatter af smør.

Kagen bages ved 200 gr til den er pænt brun på oversiden, ca. en halv time.

Vi spiser den med flødeskum, men creme fraiche og ribs- eller æblegele smager også godt til.
Og så har vi et ældgammelt, aflangt glasfad, som er FADET til æblekagen juledag
.
Kagen kan sagtens bages nogle dage inden jul, men smager bedst, hvis den ikke har været i fryseren.

Mormors småkager

I min bageopskriftsbog har jeg to små sedler, hvor min Mor har skrevet opskriften på de småkager, som hun altid bagte til os til jul. De sedler skrev hun i sin tid, da jeg lavede julebøger til børnene, så opskrifterne ikke skulle gå tabt. Nu er min Mor her ikke mere til at bage til jul, men vores ældste datter har i flere år taget op efter Mormor, og hun er rigtig dygtig til at bage småkager.
FINSK BRØD
500gr MEL
200 gr MELIS
400 gr KÆRGÅRDEN (har oprindeligt været margarine men min Mor foretrak Kærgården de sidste år)
Alt æltes godt sammen og stilles i køleskabet til næste dag. Dejen rulles ud i
ca 1½ cm tykke pølser og skæres ud i ca 5 cm længde. Skal smøres med æg og dyppes i hakkede mandler og perlemelis.
Bages ved 200 gr i 8-10 min.

JØDEKAGER
500 gr MEL
350 gr Kærgården
250 gr MELIS
2 æg
3 knivsspidser hjortetakssalt
Alt æltes godt sammen og deles i to lige store ruller og lægges i køleskabet til næste dag.Rulles tyndt ud og stikkes ud til runde kager med fx et glas. Stryges med æg og drysses med kanel og melis eller der lægges en halv mandel på.
Bages ved 200 gr i ca 6 min.

Gammeldags julekage til advent

Denne opskrift er så gammel, at gæren opløses i sukker, det gør man jo ikke mere. Det er en rigtig solid julekage, som selvfølgelig smager bedst friskbagt, men da der er æbler i fyldet, kan den også godt "bruges" næste dag.

JULEKAGE
(til 1 springform)
Dej:
250 g mel
150 g margarine
2 æg
25 g gær
1 stor ske sukker
1 lille ske kardemomme
Gæren røres tynd med sukkeret, tilsæt æg og ælt mel og blødt margarine i dejen.
Dejen æltes og hæver 3/4 time.
2/3 af dejen rulles ud til størrelsen på springformen, den må gerne gå lidt op ad siderne.
Remonce:
75 gr margarine
75 gr flormelis
en stor måleske vanillesukker
sukat
hakkede mandler
rosiner
1 revet æble
Fyldes kommes på dejen. resten af dejen rulles ud og lægges på som låg.
Efterhæver.
Pensles med æg, drysses med hakkede mandler og tesukker.
bages ved 225 gr i 20-30 min.

Julemandens knapper og gaffelkager

Det meste af vores voksentilværelse har vi været så heldige, at børnenes Mormor har forsynet os med julebag. Men det var selvfølgelig også sjovt for børnene, at lave deres egne småkager, da de var små.Så sammen med en kær kollega, som havde samme forhold til småkager som mig, fandt vi nogle opskrifter, som vi kunne lave sammen med vores børn, og som ikke lignede noget traditionelt julebag, altså ingen vidste hvordan de "rigtige" kager skulle være.

GAFFELKAGER
200 gr smør
200 gr sukker
1 æg
Smør og sukker røres og tilsættes ægget
Korn af 1 stang vanille
1 tsk bagepulver
300 gr mel
50 gr hakkede nødder
Denne blanding æltes i.
Trilles til kugler som trykkes flade med en gaffel som kan dyppes i mel.
Bages ved 190 gr i ca 12 min

JULEMANDENS KNAPPER
175 gr margarine
4 dl mel
1 dl flormelis
2 spsk vand
Dejen æltes sammen og samles i en rulle, som skæres ud til runde kager.
En lille klat rødt syltetøj lægges midt på kagerne.
Bages ved 22 gr i 10 min