05-01-2012

Helligtrekongersaften

I aften slutter julen, det er Helligtrekongersaften, den 12. dag i julen, og vi skal tænde lyset med de tre grene, og når vægerne brænder sammen i bunden af lyset, er julen slut for denne gang. Min datter har bagt en Hellig Tre Kongers kage til i aften, det er en hyggelig ide til aftenkaffen. Lysene har vi købt i en museumsbutik (denne gang i Den gamle by i Århus lige før jul), men i gamle dage dyppede man dem selv, og der hvor vægerne krydser hinanden, lagde man en lille smule krudt, som så markerede afslutningen af højtiden.

Det er nok de færreste, der har deres juletræ stående så længe som til i dag, men de kan godt. Vores kom først ud i går, og der var lidt drys på gulvet, selvom det sagtens kunne have stået til i dag, men det gælder jo om at finde det mest praktiske tidspunkt til at få det ud.

Hos min Mormor blev julen ved til den 10. januar, det var nemlig min Morfars fødselsdag den dag. Han holdt jul, dvs arbejdede ikke med andet end det nødvendige indtil denne dag. Dengang havde de rødgran til juletræ, og der har nok ikke været mange nåle tilbage på de træer efter at have stået inde i kakkelovnsvarmen siden juleaften, men de havde en god skik på den måde. På fødselsdagen inviterede de kortklubben til kaffe, og så blev kortene luftet igen efter en lang pause i julen.

Vores lystræet udenfor får lov at blive stående det meste af januar, vi har brug for lyset i mørket. Det er så dejligt at kigge på både inde fra huset og ikke mindst, når man kommer kørende hjem i mørke (og hvornår gør man ikke det lige nu) og drejer om det sidste hjørne, så står lystræet og hilser os velkommen hjem.