10-01-2018

I dag er det den 10. januar

og selvom jeg skrev forleden, at julen slutter ved Helligtrekonger, så var det altså ikke tilfældet, da min Morfar, Morten Hansen, levede. I hvert i hans yngre og aktive dage.Han havde fødselsdag denne dag, og han holdt jul indtil da. Det kunne jo også lade sig gøre, idet han ikke havde de store gøremål der midt i vinterens sne og is og kulde. GDe var ikke "hellige, så spille kort kunne man godt. Men altså de store gøremål udendørs blev det ikke til, det skulle da lige være, hvis der skulle hentes en ret ål ved at stange dem fra isen. De kom jo til Nykøbing og holdt jul hos os hvert andet år, og et år må der have været noget fødselsdagfejring i sigte, for min Morfar vandt i hvert fald mandelgaven, som jeg havde stået for. Et stort flot kræmmerhus af metalpapir fyldt med god chokolade, og straks snuppede min Mormor gaven og gemte den af vejen i sin taske, den skulle bruges til fødselsdagen! 

Vi besøgte faktisk aldrig mine bedsteforældre på Fejø om vinteren. Vi ville være nødt til at overnatte, da vi jo rejste med tog og færge, og det var ikke til i et koldt hus, hvor der kun blev fyret i stuen og i deres soveværelse, men loftet og toilet osv var isnende kolde. Men de to kom altså til os, i hvert fald til jul.

Jeg har lånt arkivets billede af min Morfar. Det er et af de bedste billeder, vi har af ham, taget lige ud af hans hverdag. Og det er en fremmed, der har taget det, så kunne han godt stille sig op et øjeblik, men hvis vi andre kom med et kamera, blev han gnaven og gemte ansigtet væk og mumlede noget med noget pjat. Bag min Morfar ses bagebyggeriets plads, og der holder også en Folkevogn, som måske kan have været min Mosters? 

Min Morfar blev født i 1896. Fantastisk at vi der lever nu, har levet sammen med mennesker, der er født for så længe siden og kom fra helt andre verdener.