21-09-2016

Skru tiden tilbage

er titlen på en tv-serie, der kører i øjeblikket på DR1. Hyggelig udsendelse og sjovt koncept, her ska ingen hænges ud eller nedgøres. Men måske er det sjovest for os, der har været der - been there, done that. Jeg er født i 1950, så det meste af det, der udgør rammerne i serien, ER min barndom, husmandsstedet fra Nyvang svarer til min barndom hos mine bedsteforældrene Fejø, og arbejderfamilier i byen har mindlser om min barndom i Nukøbing. Der er rigtig mange ting, man kan genkende, næsten både føle og lugte, selvom det foregår på skærmen. Men der er altså også ting, som jeg synes, de skulle have lavet anderledes. Ingen der har st bare lidt af det, er i tvivl om, hvor hårdt det var at være husmor, hvad enten man boede på landet eller i byen. Meen det er jo kun en lille del af husmoderens hverdag, man ser: vasketøj, hovedvask (sengetøj fx), henkogning og syltning (der er godt nok en viktualiekælder, men den fungerer jo bare som et supermarked), syning og reparation af tøj, stopning af strømper fx. Alle disse "sysler" mangler.

men nu da der har været 5 ud af 6 udsendelser, kan man se et mønster: husmoderen havde det hårdt i de tidlige 50'ere og kønsrollerne var langt fra det vi kender i de unge familier i dag. De var ikke dumme eller onde på det tidspunkt, det var bare sådan man gjorde. Til gengæld var der altid en voksen i nærheden, hvis børnene havde behov for dem, og de fleste børn var hjemme hele dagen, lidt ensomt? Nej, for som regel var der søskende og/eller andre børn på vejen eller i nærheden. 

Jeg synes det er sjovt at se og gense noget af ens barndom, men det hårde fysiske arbejde, som fx kvinderne måtte udføre, det er der vist ingen der længes efter. Desuden skal man nok huske, at mændenes job i tv-serien heller ikke er helt realistiske, mændene på husmandsstedet har sikkert haft et job ved siden af, og mændene i byen havde lange dage 6 dage om ugen og kun lidt ferie.