26-07-2012

Gamle venskaber

Vi har besøg i disse dage - af gamle venner fra Tjekkiet. Faktisk har vi kendt hinanden, siden vi var ca. 15. Oprindelsen er lidt uklar, ingen af os kan mere huske præcis, hvordan vi fik kontakt med hinanden, men dengang i tresserne skulle alle piger have en penneven og helst en, der skrev på engelsk. Det kunne Familie Journalen hjælpe os med, idet de havde en rubrik, hvor de skaffede pennevener fra hele verden. Milena og jeg fik atså kontakt med hinanden og skrev jævnligt sammen gennem hele vores ungdom, skole, kærester, den russiske besættelse af Tjekkoslovakiet osv.

Men først i -72 lykkedes det os fra Danmark at få arrangeret en tur ned for at besøge Milena og hendes familie. Det var en oplevelse, vi, der kom fra den fredeligste plet i verden, skulle pludselig forholde os til besættelsestropper i gaderne i Prag, folk der var bange for at tale højt, for hvis nu nogen hørte, hvad de sagde, massser af papirer der skulle udfyldes, tvangsveksling af penge, som vi ikke kunne få brugt, fødevaremangel osv osv. men Milena og familien boede ude på landet, og de levede forholdvis godt og fredeligt der. Så det blev en bestyrkelse af vores forbindelse at mødes rigtigt og tale sammen.

Og forbindelsen mellem os har så varet ved i alle årene, vi har besøgt dem, og de har besøgt os, vi er blevet gift, fået uddanelser, jobs, børn, mistet forældre, fået børnebørn, været gennem sygdomme og alt det, der hører med til et menneskeliv -  plus at Tjekkiet blev en selvstændig stat, og der blev åbnet op til Østeuropa, så de frit kunne rejse ud. Ind imellem er der dog gået lang tid, hvor vi ikke har haft kontakt, der var en overgang, hvor de ikke turde modtage breve fra vesten, og da det var før internettets tid, stoppede brevvekslingen for en tid, men den blev selvfølgelig optaget igen senere.

Nu fik vi så endelig, efter en del år ikke at have besøgt hinanden, lavet en aftale om et besøg her hos os i denne sommerferie. Det er jo heldigvis nu sådan, at deres levestandard er meget forbedret, og deres politiske frihed gør, at de kan rejse, hvorhen de har lyst til.

Og hvilken ferie her hos os, i denne uge hvor det bare er den flotteste sommer i Danmark!

De kender selvfølgelig vores børn, men da de ikke har set dem i årevis, og heller aldrig  mødt vores børnebørn, blev det en "familiefest" af dimensioner i går, da vi mødtes alle sammen. Dejligt!