28-07-2015

Regnbuen

Spørg et moderne menneske, barn eller i hvert fald ung voksen, hvad vedkommende læser ind i en regnbue, og du vil med al sandsynlighed få et svar, som handler om homoseksuelle, prideoptog osv. Og det er fuldt forståeligt, bevægelsen har taget regnbuen til sig som symbol, den findes overalt i tøj og logoer og billeder osv. Al respekt for det. Jeg har kun sympati til overs for disse menneskers sag og under dem deres brug af regnbuen. MEN det er altså synd, at regnbuen på himlen har mistet sin betydning, den som man ellers altid har brugt til at fortælle børnene om hvor vigtigt det er, at vi passer godt på jorden. Greenpeace tog jo også regnbuen til sig som symbol, Rainbow Warrior fx. 

Kan du huske historien om Noa, som ender op i Guds løfte som regnbuen på himlen er symbol på? Det er jo mytestof, så selvfølgelig skal det ikke tages bogstaveligt, men som en fortælling der skal  forklare os det der med regnbuen. Jeg har vel nok brugt denne myte mange gange i undervisningen. Børnene var altid meget optagede af den, selvfølgelig på grund af dyrene, men også fordi den ender med den der regnbue. Vi har lavet vores egne regnbuen v. hj. af et prisme.  

Jeg vil gerne være med til igen at give regnbuen lidt mere historie end "bare" associationer til homobevægelsen. 

Lad os andre erobre regnbuen tilbage, der er sikkert nok til os alle. 

Forresten: KAN du huske historien? Ellers kan man finde et kapitel fra Bjarne Reuters genfortælling af bibelhistorierne, fx denne om Noa, på Bibelselskabet.dk. Blot lader han kun duen flyve en gang, synd, den flyver jo tre gange! 

PS Da jeg var barn og opholdt mig hos mine bedsteforældre på Fejø, var en af yndlingshistorierne både hos min Morfar og mig, denne om Noas Ark. Og altid, når det regnede kraftigt, sagde min Morfar, at det var kun en byge. Det var det jo også, da det regnede i fyrretyve dage og fyrretyve nætter under syndfloden!

PPS Billedet er et lille billedtæppe fra ældstebarnets barndom, men hov, duen er der, men der mangler da en regnbue, ikke?