05-06-2015

Kvindernes valgret

Det er en forsommerdag for 100 år siden, nærmere betegnet den 5. juni 1915. Europa er i krig, men Danmark holder sig udenfor, så godt det kan lade sig gøre. Partierne holder "borgfred", og det er med denne baggrund at dagen i dag bliver en ganske særlig dag.

På Femø løber to halvstore piger rundt, Marie på 12 og Johanne på 10, de er hinandens bedste venner i en familie med en flok drenge, en streng Far og en Mor der forsøger at dele sol og vind lige. Men i dag får disse to piger stemmeret, det vedtager alle partierne i Danmark, og selvom det først bliver effektueret efter krigen i 1918, så betyder det alligevel, at når de bliver voksne, dvs 25, så kan de også stemme ligesom deres brødre. Jeg ved ikke, hvad pigerne tænkte ved denne begivenhed, jeg kan ikke mindes, at vi nogensinde har fået nogen historier om denne dag. Men begge piger var hele deres liv bevidste om kvindernes rolle, hver på deres måde, min Mormor, for hende er det, Marie på 12, udfyldte sin rolle i ægteskabet med min Morfar og selvom det kunne se sådan ud, var hun ikke meget under tøflen, men styrede sagerne på sin egen måde. Og min Moster Johanne, for hende var det pigen på 10, var virkelig en markant kvinde selvom hun altså heller ikke "drev det til noget", hun passede familien hjemme på Femø og fik sit liv på den måde. Men undertrykt var hun nu ikke, kun evt. af økonomien, men det var der jo andre end hende der var. 

Det kunne have været sjovt at høre om deres modtagelse af valgretten, jeg forestiller mig, at deres Far måske har syntes, at det var noget pjat, men han var vist også ret gammeldags i sine synspunkter, men jeg tænker, at i hvert fald Johanne har forklaret ham noget om sagernes rette sammenhæng. Og så fik tyende også stemmeret ved samme lejlighed, og handikappede. 

I dag er der den store demonstration i København, som skal ligne optoget for 100 år siden, hvidklædte kvinder i massevis. I Maribo har et par klasser arbejdet med emnet, og i morges drog en flok hvidklædte piger gennem gaderne for at vise deres respekt for de kvinder, der gik forrest for 100 år siden. 

For nogle år siden havde jeg en elev, Henriette, som til projektopgaven i 9. klasse lavede en opgave om kvindesagsforkæmpere. Flot præstation, bla fordi hun mødte op til prøven iklædt en såkaldt reformdragt, altså en løs, hvid kjole, som ikke brugte korset under. Sjovt at tænke på i dag!