04-05-2015

4. maj

I dag er det den 4. maj, og det er netop 70 år siden, Danmark blev befriet efter besættelsens fem år i ufrihed. De fem år var de år, hvor min Mor og Far var unge, min Mor 16-21, og min Far 19-24. Det er altid meget tankevækkende at se på disse tal, de år hvor jeg fx gik i gymnasiet og på seminariet, virkelig ungdom med alt den frihed man kunne ønske sig. Og i de år blev min Mor og Far altså voksne, på mere end en måde må man nok sige. De blev kærester, og efter krigen blev de gift, i '47, og flyttede permanent til Nykøbing. Min Far var jo fra Nykøbing, og min Mor arbejdede som ung forskellige steder i Nykøbing. Hun kendte de unge sejlere i Vikingen fra stævnene på Fejø, og der blev de to så kærester. Vi har hørt historier om Nykøbing og Fejø under besættelsen, men ikke mange. Jeg tror ikke de brød sig om at blive ved med at hænge fast i de fortællinger. Men altså deres ungdomsdage der under besættelsen har jo været præget af ufrihed, af mangel, af restriktioner af forskellige slags, en tilværelse som vi andre slet ikke kan forestille os.

Vi har frihedskæmpere i familien, og min Far tog sin tørn som civilbetjent bla med flygtningelejrene på Hasselø efter krigen, men når jeg i aften sætter lys i vinduet, vil jeg tænke på, at de to, min Mor og Far, har brugt deres ungdom på at få dette til at holde op, så jeg og andre efter mig kunne vokse op i frihed!

PS Teatret Masken og Museet i Nykøbing har lavet en forestilling, som foregår i gaderne i Nykøbing. Den handler om besættelsen og befrielsen, historier knyttet til stederne rundt om i Nykøbing. Den tror jeg, jeg vil bruge en sommeraften på, mens de spiller..

Se masken.dk