12-01-2015

Udsigtsdanmark

Udsigtsdanmark- i en nørdet udsendelse med et par naturmennesker, som vandrede rundt i det nordligste af Jylland, hørte jeg udtrykket. Fuglekiggeren stod der med sin kikkert og kunne frit holde øje med alle trækfuglene og brugte så udtrykket udkigsdanmark.

Og det er jo lige det, det er, også her. Når vi har været væk, måske endda i udlandet på ferie og set flotte landskabet med bjerge og bakker, så ånder vi først rigtigt igennem igen, når vi kører over det sidste tværdige (højderne i vores landskab) og kan SE LANGT, ud over kysten, ud over havet.

Vi er heller aldrig i tvivl om, at jorden faktisk er rund. Når man står på diget og kigger mod syd ud over bæltet, så runder havet i kimingen! Der skal udsigt til at se det! 

En lille pudsig historie: For mange år siden fik vi en ny sundhedsplejerske på skolen. Hun stod bla for synsprøver af børnene, men hun havde ikke været hos os ret længe, før hun kom ned på lærerværelset og erklærede, at hun var nødt til at få nogle andre synstavler, for alle børnene blev testede til at være langsynede. Hun mente, at området her, hvor børnene var vant til de lange udsyn over havet eller ud over markerne, havde påvirket børnenes syn, så de generelt var langsynede! Det er da en lidt sjov iagttagelse, synes jeg. 

Men lad os endelig nyde det, at kunne se langt, at vi har udsigt!