18-03-2012

Mormormad

Mormormad her og der og alle vegne. Det er absolut positivt, når nogen omtaler mormormad, gode råvarer, sæsonvarer, omhyggelig forberedelse og tilberedelse, god smag osv osv.

FDBs hjemmeside, ”Vi skal spise”, skriver fx:

 

Vi elsker mormormad, hakkebøf, forloren hare, frikadeller, gammeldags æggekage. Vi er vilde med mormormad. De gode, gamle opskrifter er så gennemprøvede i generationer, så de er blevet klassikere. Og vi behøver ikke altid holde os strengt til opskriften, men kan jo for eksempel give bollerne et twist af Thailand. God appetit.

 

Hendes Verden i sidste uge, Familie Journalen i morgen ifølge tv-reklamerne her i aften, og Mad & Boligs nye udgave ”Tilbage til mormorkagerne”: Vi elsker mormorkager! Glem for en stund alt om kostråd og kalorier og lad dig forføre af fire elskelige klassikere, hvor kun de bedste råvarer er gode nok. Alle bladene har opskrifter på Mormormad.

Efter at være blevet bombarderet i et stykke tid med alle mulige variationer af overskrifter med MORMORMAD, besluttede jeg, at nu skulle de godt nok få mormormad her i weekenden, da de alle kom hjem til fødselsdag. Til hovedret grydestegt oksesteg, hvor jeg havde kommet gode urter ned sammen med kødet for at give ekstra smag til sovsen, som blev lavet på gammeldags facon, dvs. opbagt. Almindelige kogte skrællekartofler til at få has på sovsen. Tilbehør agurkesalat (som i øvrigt ikke er ualmindeligt her i huset) samt grøn salat med ”mormordressing”, dog ikke helt den traditionelle, idet jeg ikke bryder mig om sød dressing til salat. I stedet smagte jeg creme fraiche til med vineddike og lidt reven peberrod, lækkert. Og desserten blev gammeldags mandelbudding, dog lavet på færdige buddingepulvere. Dertil kirsebærsovs. Mens vi spiste det, måtte vi have Frk. Jensen frem fra gemmerne for at se, hvordan man laver hjemmelavet budding, hvilket jeg nok gør næste gang, det er vist ikke svært. Og budding har vi ikke fået i en menneskealder, vores yngste på 30 kunne ikke huske noget som helst om nogensinde før at have smagt det.

Det blev en god middag, men det er jo ikke min mad, måske min Mors mad, så det er de voksnes Mormormad! Måske har vi lidt forsømt at oplære de unge i fremstillingen af disse gamle retter, for selvfølgelig vil de små da synes om boller i karry, pærevælling og kødretter med brun sovs, når de bliver præsenteret for såkaldt MORMORMAD.