25-11-2011

Genbrug - af sparsommelighed eller som livsstil?

Har lige hørt et indslag i radioen om nogle unge fra Designsskolen i Kolding, som har været på tur til Ghana for at finde på ideer til genbrug af landets affald. En af de helt smarte og hippe ideer skulle så være at skære skosåler af gamle bildæk, det forventede de sig meget af.

Men det er vist ikke noget nyt, vel?

Min Morfar lavede selv ”sutter”, om han så gjorde det for at spare eller simpelthen, som jeg mest tror på, for at ingenting måtte gå til spilde?  I hans tilfælde var det gamle cykeldæk, som han skar såler af. Som overlæder på disse indesko brugte han nogle gamle rester af gulvtæpper, som han skar til efter et passende mønster og syede fast på sålerne med en kraftigt sejlmagernål, altså sådan en krum nål, som skulle mases igennem det tykke materiale ved hjælp af et kæmpe fingerbøl, der var monteret på indersiden af hånden. Jeg kan ikke huske, at andre end han selv gik med disse hjemmelavede indesko, så det kan vist kun underbygge min ide om, at det var for at ingenting måtte gå til spilde.

Alt blev gemt, for det kunne jo ske, at man en skønne dag stod og manglede lige netop sådan en skrue eller sådan et lille stykke glas. Elastikker blev lagt i en æske i skuffen, bånd blev rullet op og lagt samme sted osv. Det er så heller ikke noget problem at gemme, når bare man har pladsen til at opbevare det hele, og det havde de jo med flere udhuse, selvom det ikke var en gård, de boede på.

Vi andre har fået dette livsprincip ind under huden fra fødslen af nærmest. Vi har altid, og gør i nogen grad stadig, gemt alt, for det kunne jo være…  Så hvis vi lige mangler den berømte skrue eller et lille stykke bånd eller en rest garn, så kan vi som regel gå i gemmerne og finde,  hvad vi har brug for.

Gad vist hvad vores børnebørn vil tænke om denne livsstil, når de bliver lidt større? For lige nu er det jo bare vildt spændende at stå på hovedet i en af Morfars rodekasser med gamle metaldimser for at finde lige netop den, som Morfar lige nu står og mangler.