22-04-2014

Læselyst

Mange mennesker tvivler på deres egne evner, når det kommer til st læse digte. I vores litterarturkreds har et af vinterens temaer været digte, vores dygtige lærer ( gammel gym.lærer) havde lavet et udvalg af ældre og nyere poesi, som vi gennemgik. Der var lidt mandefald på holdet, måske på grund af digtene, men vi andre havde nogle rigtig gode læseaftener. Nogle af os lavede endda en lille udflugt til Nykøbing, hvor vi hørte Yahya Hassan læse op. Afslutningen på temaet blev Inger Christensens Sommerfugledalen, stor litteratur.

i lørdags havde Politiken en dobbelt opslag om at læse lyrik, hvor de brugte teksteksempler fra den sidste tids hotte navne, Søren Ulrik Thomsen, Yahya Hassan og Theis Ørntoft.  Så gennemgås disse små teksteksempler på bedste skolemesterfacon, alle kan være med og forhåbentlig få lyst til mere. 

Jeg tror ikke, man skal være så bange for lyrik, man behøver jo ikke komme op med den fantastiske mestertolkning, hver gang man læser, men bare tillade sig at nyde et lille digt, som man synes taler til en. De digtere, som har fået sat musik til deres digte, kommer jo klarere igennem, folk nyder åbenlyst digtene, når der kan syeller nynnes med på dem. Tænk bare på Pia Raugs fortolkninger af nogle af Inger Christensens digte fra DET. Eller Lars HUGs Cityslang, altså Søren Ulrik Thomsens debutdigte. På biblioteket findes hylder specielt for digtsamlingerne, der kan man jo begynde, (det koster ingenting), inden man ofrer penge på de kostbare bøger. I "Tid til bøger" (DR K) sagde Søren Ulrik Thomsen, at digte skulle læses i småbidder, altså bogen frem på bordet og så tage en bid ind imellem af det gode stof.