15-12-2013

Årets ord

Sproget ændrer sig hele tiden - og godt for det. Selvom det en gang imellem er slemt for en gammel sprogkrakiler at kapere noget af det nye. Jeg havde en rigtig god kollega for nogle år siden, og han og jeg fandt tit sammen i drøftelse af ord og vendinger, tit var vi også inde "bagved" for at slå et eller andet ord op i vores store ordbog over det danske sprog. Det var bare så sjovt, men da garanteret irriterende for nogen...

Men nu alle de nye ord. Radioen har kørt en afstemning om hvilket ord, der skal være årets ord, men der gik "Allan" i det, så det kan man vist ikke regne med. Men nu er der opstillet ti ord, hvoraf et vælges til årets ord den 19. december kl. 11.03 på P1 af tre dommere. Selfie, hashtag, halalpoesi er nogle af de ti ord. Og selvfølgelig "en Allan"! Men jeg kan nu godt lide "autofiktion", jeg ved ikke, hvor nyt det er, men hvor det dækker godt til den del af litteraturen, hvor man er i tvivl om, hvor biografisk stoffet egentlig er (Dem der kender mig, ved at det er Knud Romer Jørgensen, jeg tænker på).

Man kan læse om de ti ord i Politiken fra lørdag den 14. december, hvor bla Jørn Lund kommenterer på ordene. Og som en pudsig ting, fortæller han, at han var nødt til at slå hashtag op! 

Det bliver spændende (i hvert fald for sprognørderne) at høre hvilket ord, de tre dommere vælger som årets ord.

PS: Årets ord skulle i følge disse tre dommere være UNDSKYLD?