Tanker fra Mormor-Farmor-Huset

29-11-2017

I dag, den 29. november, er det 11 år siden, min Mor døde. Det var også en onsdag den gang som i dag. Min Mor var blevet indlagt på sygehuset søndag aften, havde alle sanser i behold, men var afkræftet af sygdom. Hun meddelte selv lægen, at de ikke skulle prøve på genoplivning, hvis vi kom dertil under indlæggelsen. Og det gjorde vi jo så. Og heldigvis respekterede de min Mors beslutning. Men inden da fik vi den dejligste tirsdag eftermiddag sammen på hendes sengekant med udsigt over vores elskede Guldborgsumd, hvor vi havde tilbragt så megen god tid sammen gennem hele vores (min og min Brors) barndom. Himlen var denne eftermiddag fyldt med "fartstriber" fra fly, så det at vi snart skulle på ferie sydpå fik også en snak med på vejen. Men ingen af os vidste, at det blev sidste gang vi snakkede sammen, for næste dag ved middagstid blev jeg ringet op, på vej til sygehuset, med besked om, at min Mor var død. Så den onsdag blev i stedet for et besøg ved sengekanten til familiesammenkomst om min døde Mor. Vi var der alle sammen og tog stille afsked med hende. Så fulgte begravelse, salg af huset og oprydning og hvad der hører, men det holdt aldrig op. Det er et evigt savn at undvære sin Mor. I sidste uge havde jeg besøg af en god bekendt, som havde mistet sin Mor for nylig, og hun sagde, at hun savnede sin Mor. Det var kun een trøst, hvis man kan kalde den det, nemlig at det holdet aldrigop! 

I dag har jeg så været på kirkegården for at gøre i orden til jul, til første adventsweekend. Det faldt så sammen med denne dag, og det er vel fint nok. Nu ser der pænt og nydeligt ud, der "hvor de ikke findes" (med Søren Ulrik Thomsens ord). 

Jeg har et fint billede af min Mor og mig, som jeg vil prøve at finde frem og sætte her.

22-11-2017

Så har jeg vist fået fulgt med alt det der kræves for at være velorienteret. Dog afventes dagens lokalavis, som minutiøst viser stemmetallene rundt om ved de forskellige afstemningssteder. Vi skulle sætte tre krydser denne gang, for der var også valg til ældrerådet sammen med de to kommune- og regionsvalg. Men det er der ikke så megen røre om, så det må nok vente lidt. I familien havde en af de unge en lidt spændende aften og nat, idet vedkommende stillede op i sin kommune, men blev nu ikke valgt denne første gang, men har så mulighed igen om fire år. En af de små fik også lov at stemme, idet man i hans kommune havde givet børnene lov til at få en stemmeseddel og gå ind i boksen og sætte et kryds. Og selvom man kun er 7 år, kan det være meget betydningsfuldt. Godt at vænne børnene til, at det er noget man gør. Hans Mor fortalte, at drengen havde brugt lang tid inde i boksen på at lede efter den liste, som hans Far stemte på! Godt med lidt omhu! 

19-11-2017

Det er den 19. november, og vi har så småt accepteret, at det nærmer sig, den mørke og kolde del af året (så meget som man nu KAN acceptere dette?). Der er stearinlysets vinduerne og i de mørkeste kroge i stuen, fyr i brændeovnen, indendørs sysler og udenfor er gårdspladsen fyldt med gran og juletræer, som folk har hårdt brug for, tilsyneladende...

Men en solrig dag som i dag lokker alligevel mig ud til en tur rundt i haven. Jeg skal høste nogle troldhasselgrene, som jeg har lovet væk (til juledekorationer!), og børnebørn på besøg bidrager med dejlige  lydé fra deres leg rundt om huset. Og inden jeg går ind igen, har jeg forsynet mig med blomster fra haven, (den 19. november!), 3 slags roser, morgenfruer og margueritter. Ikke nogen julebuket, men et dejligt sommerligt indslag her i den mørke november. 

14-11-2017

Det er kun den 14. november, men som alle de sidste mange år, skulle man tro, at vi allerede kun manglede en uges tid til jul. Men altså det smitter jo også af på os andre, der nok egentlig gerne ville vente lidt.

men altså...

i dag har jeg pakket den første julegave ind. Vi var på bogmesse i Bellacentret i lørdags, og med den her bogfamilie var det jo oplagt at købe nogle af de gode tilbud og så bruge dem som julegaver. Første julegave klaret! Klar til mange flere! 

28-10-2017

Hele Nakskov genlyder i dag af korsang. I anledning af Reformationsjubilæet er der arrangementer med kor forskellige steder i byen. I morges var der sang for bedster og børnebørn, korene øvede sig og derefter spredtes de i byen og sang i forretningerne. I Fair Trade butikken fik vi besøg af det grønlandske kor, som sang tre sange foran en fyldt butik af tilhørere! Det var et rigtig godt arrangement! I eftermiddag er der musik/sang-gudstjeneste i Skt Nikolaj, hvor alle korene også deltager. 

Billedet er fra FT-butikkens besøg i formiddag.