Fotovendespil

Jeg har set det før i nogle af de fototilbud, vi får på nettet - et vendespil, hvor motiverne er ens egne fotos. Er det ikke smart? Det kunne være sjovt at lave et spil med motiver her fra Mormor og Morfars hus, det må jeg have kigget på....

Sarahs 1 års bog

Nu har Sarah også fået sin 1 års fotobog med en hjemmelavet æske til at opbevare bogen i. Det er jo ikke nogen overraskelse mere, eftersom alle fire børn har fået sådan en bog til deres 1 års fødselsdag. men overraskelsen må så ligge i, hvilke fotos jeg har udvalgt, og hvordan siderne er blevet lavet. Denne gang fandt jeg på at lave nogle små kuverter på hver måneds side med fx en stump garn, frimærket fra dåbsinvitationen, et bittelille gækkebrev med en presset vintergæk osv. Der mangler dog nogle sider, nemlig dem fra Sarahs fødselsdagsfest sidste lørdag, der skal jeg først have lavet nogle fotos fra dagen.

Sarahs fødselsminde

Sarah skal også hedde Dagmar, så det var jo oplagt, at hendes fødselsminde skulle have et eller andet minde fra tipoldemor Dagmar. Og jeg havde et gammelt dynebetræk, som Dagmar havde syet som ung pige og broderet sine navnetræk, DK, ind på forsiden. Det havde jeg for mange år siden syet et pudebetræk af, men det blev nu klippet op og brugt til den lille nye pige. Men vi kalder hende jo Sarah allerede, så der skulle også være et S på ophænget. Bag på fødselsmindet har jeg skrevet hendes navn og fødselsdag samt oplysningen om, at det er tipoldemor Dagmar, der har broderet monogrammet.

Gemmeæsker

Hvad man dog kan få i Netto! Og så fine æsker kan bruges til meget, både til at gemme i og til at pakke gaver ned i.

Bøgerne om Charley og Flyer

Jeg har skrevet en lille bog til Simon, som handler om hans Mors bamse, Charley, lidt om hvordan Simons Mor legede med bamsen, og så den dramatiske historie om dengang Charley (næsten) blev bortført. Jeg har fundet nogle gamle fotos af Simons Mor og Charley, som jeg har skannet ind og sat ind i teksten med tegneseriebobler ved. Og så slutter bogen med et billede af, hvordan Charley, den gamle bamse, ser ud i dag, hvor Simon kan overtage den.

Ved siden af ses den bog, som jeg har lavet til Malthe. Det er en historie, som Malthes mor skrev i skolen, og som lå gemt hos os i et gammlet skolehæfte. Den historie har jeg så skrevet rent og lavet tegninger til, så kan Malthe selv farvelægge tegningerne i hæftet. 
 
Bøgerne er samlet med plastomslag og spiralryg.

Gækkebreve

Så fik jeg lavet gækkebreve til børnebørnene. Jeg prøver at lave et lille vers til brevene, men det er fristende "bare" at bruge nogle af de gamle vers. Det er også muligt at købe gækkebreve, lige færdige til at sende, men de skal da også være hjemmelavede, selvom jeg ikke er nogen H. C. Andersen med en saks.
Håber børnene kan gætte, hvem de får brev fra, så de kan få deres påskeæg senere...

Feriescrapbog

Hvordan skulle jeg klare mig i tre uger på ferie langt væk fra alle mine "legeting" hjemme?
Løsningen i år blev (foruden strikketøj og computer til redigering af fotos og diverse kryds-og-tværser og gode bøger) et hjemmlavet hæfte, hvor jeg så lavede en dagbog/scrapbog i løbet af ferien. Jeg havde medbragt en lille saks, tape, limstift plus en pakke med forskellige mønstrede papirer, indkøbt i en Tigerbutik. Alt dette vejede jo ikke mere, end at der kunne blive "plads" til det i bagagen. Så lavede jeg ellers forskellige sider v. hj. a. papiret, klip fra forskellige blade, brochurer osv. Jeg synes, der blev en fin og lidt anderledes feriedagbog ud af det denne gang, og det var hyggeligt at sidde om aftenen og klippe og klistre og skrive om dagens begivenheder.

1-årsbøger

En fotobog fra børnebørnenes første leveår - med billeder fra de forskellige begivenheder, der har fundet sted og som knytter an til Mormor og Morfar, altså der hvor vi har været sammen med børnene.
Den første bog blev startet, da vi fik det første barnebarn for nu snart tre år siden. Først med sider om fødslen og vores første "besøg". Alle måneder blev markeret med månedens navn øverst på en side, og så fik jeg lavet billeder fra de forskellige større eller mindre begivenheder, barnedåb, fødselsdage i familien, jul, ferier, hverdagsbesøg, "Mormordage" (altså de dage hvor jeg var på besøg og hyggede med barnebarnet alene). Bogen bliver foræret til barnet på hans 1 års fødselsdag, og billederne fra 1 års fødselsdagen bliver sat i ved en senere lejlighed.
Bøgerne bliver lagt i æsker, som jeg selv har lavet og beklædt med noget flot papir.
Den næste bog til barnebarn nr. 2 kom ikke som den helt store overraskelse for forældrene, men blev dog modtaget med lige så stor glæde som den første. Lige nu er der gang i  bog nr.3, som skal foræres væk i januar. Den minder meget om de to første
.

To eksempler fra fotobogen, et fra 1 års fødselsdagen og et fra barnedåben. Bagved bogen ses den æske, som blev lavet til at opbevare fotobogen i.

Albertes 1 års bog

Albertes fyldte 1 år i søndags, og så fik hun sin fotobog i gave. Den ligner de to store drenges bøger, men i denne har jeg på første side i hver måned skrevet et vers af en kendt børnesang. Det er skrevet rundt i kanten, og jeg har valgt sangene, så de  passer lidt til årstiden eller begivenhederne i måneden.

Hjemmelavede bøger

Jeg har lavet nogle forskellige "bøger" eller hæfter til vores børn. Det startede for nogle år siden med, at jeg skrev en julebog med opskrifter, små fortællinger om vores juletraditioner og erindringer fra både deres og min egen barndom. Disse bøger blev håndskrevet i en kinabog, og der blev klistret forskellige fotos og glansbilleder ind på siderne.
Senere har jeg lavet et par bøger på computeren. Den første jeg lavede var en bog med min Mors erindringer. Vi har en ung pige i familien, som er en meget kreativ iværksætter, og hun har skabt sit eget firma med at skrive folks livshistorier. Det fik mig i gang med at lave en lille bog om min Mor, mens hun stadig levede. Hun var meget svækket, og jeg spurgte forsigtigt, om hun ville være med til at lave sådan en bog. Det ville hun gerne. Så brugte vi gamle fotos fra skufferne og fra hendes gamle album som udgangspunkt for "snakkene" om hendes barndom og ungdom. Når jeg kom hjem fra besøgene hos hende, skrev jeg mine notater rent og indskannede billederne og satte dem ind i teksten. Til sidst blev hæfterne printet ud, og hos vores "papirhandel" fik de plastomslag og spiral i ryggen. Så fik vores børn hver en bog i julegave, ca en måneds tid efter at vi havde begravet vores elskede Mormor. Selve skriveriet og redigeringen af bogen blev således en slags sorgarbejde for mig, jeg ville ikke have været denne proces foruden, og tænker også at det var godt for min Mor, i al fald kom der mange historier frem, som jeg aldrig før havde hørt.
Den næste bog blev en bog med opskrifter og historier om fisk. Min mand har altid fisket, og selvfølgelig har vi igennem årene udviklet en masse opskrifter på forskellige retter med disse fisk. Jeg lavede undervejs alle de forskellige retter, som skulle med i bogen, så der var illustrationer til opskrifterne. Og historierne indimellem blev illustreret med indskannede fotos fra ferier og andre begivenheder. Disse bøger blev færdiggjort på samme måde som erindringsbogen og blev årets julegave sidste år. Og den bliver brugt, når børnene skal i gang med aftensmad af den fisk, som vi stadig leverer til deres frysere.

 

 

 

Fødselsminder

Jeg har lavet fødselsminder til de to af børnebørnene.
Til Simon, som ikke er kaldt op efter en tipoldefar, der hed Simon, men hvor det alligevel var sødt, at han skulle hedde det samme som min Farfar, lavede jeg et fødselsminde, som bestod af en lille baggrundsplade, som jeg beklædte med blåt papir. På forsiden satte jeg en lille krave af broderie anglaise, som Simons Mor havde haft på til sin barnedåb, og som faktisk havde været min, da jeg var lille. Jeg havde været i gemmerne og set alle de papirer igennem, som vi havde fra den gamle Simon, han skrev digte og sange hele sit liv, så der fandt jeg et lille vers om det fantastiske i at blive forældre. Det skrev jeg på bagsiden og også den gamle Simons data, men vores lille Simon fik sin fødselsdag skrevet på forsiden. Et bånd blev sat i foroven, så fødselsmindet kunne hænge.

Simons fødselsminde

Albertes fødselsminde er lidt anderledes. Jeg havde en æske med en lille dukke med forskelligt tilbehør, som faktisk var indkøbt til Albertes Mor for mange år siden. Men det lå altså stadig i mine gemmer. Jeg købte en kikkasse i Panduro Hobby, tapetserede den med lyserødt tapet og klæbede så alle de fine små dele ind i kikkassen, så den nærnest ligner et dukkehus. På bagsiden står så Albertes fødselsdata.

Albertes fødselsminde