Havedagbog

Torsdag den 26. marts 2015

Jeg lægger havedagbogen ned under bloggen " En halv time i haven".

Søndag den 15. marts 2015

Dette er en minihave, faktisk er den på mit køkkenbord. Det skulle gerne blive til ærteskud på et tidspunkt. Der er to såninger på bakken. Først såede jeg på vat, men kunne godt læse mig til, at hvis jeg ville have mere end bare små spirer, skulle der næring til, altså jord. Den fik jeg i Torvehallerne forleden, hvor der er et firma, der sælger krydderurter. De sælger også ærteskud i bakker ligesom fx basilikum, og de havde det jord, der skal bruges. Når man skal spise skuddene, skal de være groet i jord, der absolut ikke kan indeholde rester af dyr. Det bliver spændende, om jeg lykkes med mit forehavende. Men i hvert fald skal børnene vist også have hver en håndfuld af ærterne, så de selv kan følge udviklingen fra tør ært til fine små planter. 

Onsdag den 10. september 2014

Det stof drømme er gjort af! De ved nok, hvordan de skal få solgt os nogle havedrømme. Her er jeg faldet for hvide påskeliljer, som hvis drømmene går i opfyldelse vil danne en flot række foran vores terrasse, til foråret altså...

Fik ordnet krukkerne foran huset, så de er lidt eftersommer-/efterårsagtiget at se på, lyng, krysantemer og pyntekål. Det lyser dejligt op og danner en fin indgang til huset. 

Lørdag den 30. august 2014

Jeg har været så spændt på, om paradisæblerne nu ville få den farve, som plantemanden havde lovet mig. Og det har de, flotte, rigtig røde, små bitte æbler, som måske nok kunne koges til gele? Men som primært er for synet og for fuglenes skyld. Dog er der her første år kun en snes æbler, hvoraf nogle endda er faldet af i utide, men farven er rigtig! Se hvor flot de står til storkenæbbene under træet, lige som jeg havde forestillet mig mit paradisbed...

Fredag den 8. august 2014

Alt er så tørt i haven, at det støver, når man går rundt derude. Vi har jo vores egen brønd i kanten af marken, ikke egnet til drikkevand, men anvendeligt til havevanding, så vi holder de værste katastrofer på afstand. Det er selvfølgelig urtehaven, der har første prioritet, men også paradisbedet får et ekstra tilskud af vand ind imellem. Mine lathyrus tørrer ud og bliver ikke ved så længe, som de plejer. Og staudebedet er opgivet, skal lægges om, men mærkeligt nok er der ukrudt i mængder der. Rosernes tid har også været kortere i år end normalt, men vi har da haft stor glæde af alle De forskellige typer, især da vi har været hjemme i juli. Solsikkerne kan godt lide varme, men ville vist også gerne have haft lidt ekstra vand. 

Lørdag den 19. juli 2014

Hey Gorgious!

Ja, det er altså vores paradisæbletræ, der hedder sådan, sorten altså. Det udvikler sig, som det skal, tror jeg, bærer nu en snes små, fine æbler. Det har også tabt nogle, men "frugteksperten" siger, at frugttræer aldrig bærer rigtigt det første år. Vand hjælper også på træet - og i øvrigt på resten af bedet. Storkenæbbenne under træet blomstrer fint og har gjort det længe. De har en fin lyslilla farve, som spiller med de mørkere lilla klematis, der vokser op ad muren bagved. Alt i alt et fint "paradisbed"!

Og jo, jeg er pinlig bevidst om, at den lille blomstrende klematis i baggrunden er rød, men den er faktisk købt til at være lila. Nu får vi se, når æblerne tager farve, ellers bliver den skiftet ud.

Søndag den 4. maj 2014

Åh, skræk, åh rædsel, den nye paradisæbletræ har lyse spidser på bladene og enkelte knopper, der er visne. Har det manglet det vand, er det for udsat i blæsevejr (det har der jo været en del af), mangler det gødning? Vi prøver det af, hvad vi kan komme til og håber det bedste. Det står ellers og skal lige til at springe ud, lidt senere end de andre æbletræer i haven, som nu er næsten fuldt udsprungne. Det bliver spændende at se farven på æbleblomsterne, vores "leverandør" har jo lovet, at blomsterne skulle være lyserød-hvide, så lad os håbe, han får ret.

Fredag den 25. april 2014

"Ingen vår som en maj i vort land", og denne majvår er her allerede. Disse dage med 18-20 graders varme sætter skub i ALT i haven, incl. ukrudt i mængder...
Der er så meget at tage af derude, så man føler sig rig, når man går sin runde i haven. Inspireret af naboen blev en af buketterne i dag denne, min nabokone kalder disse tazetter for majliljer (i modsærning til de kridhvide pinseliljer), og det grønne er bare fra noget fyld bag diget. Flot, ikke?

Onsdag den 9. april 2014

Jeg har snydt for havearbejde flere dage, har haft andre og vigtigere ting for, men nu i dag fik jeg lavet noget, som har ventet længe, nemlig at plante en stribe små blomster langs terrassen foran huset. De hedder saxifraga x arendsii, de skulle være vinterhårdføre og breder sig i øvrigt til siderne. Det venter jeg mig meget af. De spiller fint op til det nye paradisbed på den anden side af indgangen. Det var hårdt havearbejde i dag, den brækkede fod, som ellers er kommet langt, kunne ikke grave huller til planterne, så jeg måtte i gang selv...
Jeg fik også plantet to Dronning Ingrider, som jeg købte i sidste uge. Jeg har altid sådan et par krukker ved havedøren fra stuen, og nu er de så klar. Men i nat har de fået lov at stå i drivhuset, det har blæst kraftigt hele dagen, og de skulle jo nødig blive pisket helt i stykker.
 

Søndag den 30. marts 2014

Jeg kunne ikke nøjes med en halv time i dag. De sidste lavendler blev klippet ned, krydderurtebedet gjort klar til en ny sæson, paradisbedet blev luget lige så forsigtigt for ikke at skade scillaerne og de fine små spirer fra storkenæbbene, som nu kan ses hele vejen rundt. Og så har jeg pyntet på bedet under den store, røde rose på vestmuren, plantet husløg mellem de store, gamle sten (så sådan et bed hos naboen!) og flyttet en masse violer fra græsplænen og ud i det bed, så skal de blomstre der, før lavendlerne tager rigtig fat. Hm, så må vi se om planterne vil ligesom jeg!
Og vi har sat oasis med blodmel op for enderne af det store tulipanbed, nu krydser vi så bare fingre for at rådyrene forstår meningen. Lugten jager i hvert fald mig væk, men nu skal jeg ikke være hjemme nogen dage, så går det nok.

Sluttede lige havedagen af foran IPaden med at gennembladre bogen "Den hvide have" af Claus Dalby, bare eneste drømmebilleder, tænk hvis man kunne lave sådan en have....(Se www.clausdalby.dk, klik på bogen og få en hurtig gennembladring af bogen)

Lørdag den 29. marts 2014

Så blev det rosernes tur, flere af dem har allerde skudt kraftigt i vejret, og selvom jeg godt ved, at jeg BURDE skære dem noget mere tilbage, så nænner jeg det altså ikke. Men nu er de som de er. Kun den helt gamle lyserøde rose omme bag muren ser ikke godt ud, der er kun nogle få friske skud, så jeg tror ikke den kommer mere, men den er også oldgammel, vores naboer mener, at den stod her i "Farmors tid", altså da Ragnhild boede her på gården.
Og paradisæbletræet folder sig ud i de her dage, står snart med flotte, grønne blade. Vi er dog i tvivl om blomsterne, kommer der ingen det første år eller sidde de inde i bladknopperne? Under træet kan man se de flotte scillaer i deres dejlige, blå farve. Nu kan de bare brede sig, så jeg med tiden får et helt forårsskillabed.

Søndag den 23. marts 2014

Jubii, i dag er vinden fra vest, så kan svinebonden holde sin lugt for sig selv og vi andre komme lidt i haven!
Hvad kan man så nå på " den halve time"? Faktisk lykkedes det mig at rense staudebedet for alt det tørre, som stod og så så trist ud ( nå, ja en halv time+ så), og hvor det pynter, og hvor det er afslørende, for staudebedet er også et bed, hvor skvalderkål og brændenælder hygger sig gevaldigt. Men det må nu blive som det kan. Min lille bitte hindbærafdeling er faktisk blevet en del større. Jeg har absolut INGEN forstand på hindbær ud over at nyde dem, når jeg plukker dem direkte på de små "buske", men de ser ud til at trives (og de er jo sat ind i staudebedet, fordi jeg ikke gider dele dem med forbipasserende rådyr).
Paradisæbletræet står et godt sted, jeg ser det hele tiden på vej ud og på vej ind, det har meget store, helt klare knopper, hvor bliver det spændende, og under træet lyser det blåt af scillaer nu, de kommer vist de fleste af dem. Jeg har også puttet noget andet blåt i bedet, Balkananemoner og nogle perlehyacinter, så må vi se hvad og hvornår de kommer.
Forsythia er lige ved at springe ud - og så må man klippe roser! (Ok, nogen mener man skal vente til dronningens fødselsdag, men der er 3 uger endnu...)
Og så fik jeg klippet noget brombær væk - det er ren Sisyfosarbejde, men jeg kan ikke lade være alligevel. Og jeg fik plantet et par krukker til med orange stedmoderplanter, som vi købte i Nørreballe i fredags, de har den dejligste varme farve og lyser op på terrassen ude foran.

Lørdag den 22. marts 2014

Den halve time i haven i dag gik fuldstændig i fisk, hvad var der så galt? For solen skinnede jo, frisk vind fra sydøst, og der var bare så meget at gøre og så meget at se på. Bla lyser det nu blåt omkring paradisæbletræet af nyudsprungne scillaer, og i dag blomstrer de små, røde, botaniske tulipaner foran huset. Ja, tilsyneladende var alle betingelser for en dejlig formiddag i haven til stede, MEN forår herude betyder altså, at svinebonden, der bor oppe i Vesternæs, har lov til at forpeste tilværelsen for os andre, der gøres gylle ud, og vinden bærer direkte hen over os deroppefra. Og jeg kan ikke få vejret i den heftige lugt, så jeg har måttet bruge dagen indendørs med at kigge ud på alt det dejlige udenfor. Håber det snart forsvinder eller at vindretningen bliver en anden.
"Den brækkede fod" (som ikke har så sarte luftveje som mig) har lavet højbede, som er sået til med salater og krydderurter. Og så er der sat alle de kartofler, der kan være i drivhuset. Så kan de bare vokse, kan de!

Torsdag den 20. marts 2014

Jeg blev afløst tidligt i forretningen i dag og fik på den måde en eftermiddag herhjemme og dermed min " halve time" i haven og det gode vejr. Så jeg fik klippet rundt omkring ( ikke roserne endnu!!!), men de store krukker ude foran, som vores weekendgæster havde fået sat frem til mig. Og så igen blev jeg overrasket over, hvor stærkt det går, i dag er der store knopper i de botaniske tulipaner ude foran, der er masser af scillaer langs husmuren, og nu blomstrer påskeliljerne rigtigt, hvor er det flot, så skidt-pyt med at der endnu er lang tid til påske. De nyplantede scillaer i bedet under det nye paradisæbletræ er kommet op, i al fald nogle af dem, men de blomstrer ikke endnu. Der er selvfølgelig heller ikke så varmt derude. 
"Den brækkede fod" har lagt kartofler i drivhuset, og i dag har han sået et af højbedene til med den første salat og radiser, sådan! Jeg slæber vand, for det kan han selvfølgelig ikke selv.

Søndag den 9. marts 2014

Den halve time i dag blev til lidt mere, det var så flot vejr, klart solskin (om end lidt køligt) og klart vejr i det hele taget. Rundt om mig sang fuglene af fuld hals. og ude fra marken lød summen af naboens traktor, såede han, nej, han harvede vist kun i dag, men andre steder i nærheden har de allerede gang i såningen. Det er for tidligt hos mig, men i dag havde jeg taget saksen med foruden trillebøren til alt det tørre og visne rundt om, saksen kom i brug på klematiserne, som allerede havde sendt store grønne skud op i vejret. Nu blev de klippet tilbage, så jeg håber, de kan tåle det. Alt det andet må jeg nok vente med, så jeg ikke laver alt for mange ulykker.
De påskeliljer, jeg tog ind fra haven først på ugen, står nu fuldt udsprungne og pynter i vinduet.

Søndag 2. marts 2014

En halv time i haven kan bruges til mange, små praktiske og nødvendige gøremål, men den kan også bruges på at fryde sig over alt det, der allerede er gang i derude. Det med erantis er allerede en gammel nyhed, nu er der også store knopper i påskeliljerne

Tirsdag den 25. februar 2014

Den halve time i haven, som er så god både for mig og for haven, kan jo sagtens gennemføres allerede nu. Foreløbig bare noget oprydning, en trillebør og så en tur rundt og samle alt det nuller, som længe har ligget og irriteret mig. Og en dag som denne med sol og varme (!) og fuglesang er det jo ren fornøjelse at være derude. Der er allerede godt gang i væksterne, erantis og vintergækker lyser op overalt, og der er masser af løgvækster på vej og store knopper i roser og hortensia. Og ude over markerne larmer lærkerne i vilden sky! 

Søndag den 3. november 2013

I går aftens var vi hos nogle venner, og der - mellem alle de fine juledekorationer og blomster - stod en lille buket med de sidste roser fra haven. De var endnu i knop, men måske man være heldig at få dem til at springe ud i varmen. Men se så hvad jeg fandt på min haverundtur i dag, helt friske morgenfruer! Og det er selvfølgelig, fordi vi endnu ikke har haft frost, så havde de været væk. Jeg fik desuden en buket dild med ind og en stor håndfuld rucolasalat fra drivhus, og begge dele bliver brugt til dagens aftensmad.

Fredag den 1. november 2013

"Den halve time" i haven i dag blev brugt til at rydde lidt op efter stormen i mandags. Faktisk blæser det ret kraftigt stadigvæk, men nu flyver der da ikke smågrene rundt omkring ørerne på os mere. I løbet af et øjeblik havde jeg samlet en hel trillebørfuld større og mindre grene og kviste bare ude foran huset. Mit nyplantede paradisæbletræ ser ud til at have klaret udfordringerne, men vi havde også prøvet at hjælpe det med surringer et par steder. Blade er der ingen af tilbage på det lille træ nu.

Lørdag den 26. oktober 2013

15-17 graders varme hele dagen, sol og dejligt vejr hvis man altså lige undgik de alt for forblæste steder, og blomsterhøsten fra dagens havetur ses her. Lathyruserne blomstrer igen efter faktisk at have været færdige før efterårsferien. 

Lørdag den 26. oktober 2013

Selvom vi har en helt udsædvanlig lun oktober måned, så er det altså efterår, men efterår betyder også plantning, så nu har vi endelig fået ordnet bedet foran huset (som jo altså blev ryddet sidste år). I midten har vi plantet et "Gorgeous" paradisæbletræ, valgt efter lange og alvorlige overvejelser. Det skulle give hvide blomster til foråret, rigtig røde småæbler hele sommeren og efteråret og fine grønne blade. Nu står det så der og skal leve op til alle mine forventninger. Som bunddække har jeg foreløbig valgt storkenæb, som er villige til at brede sig, og som ikke kommer til at dække for alle de scillaer, som jeg også har lagt i bedet. Nu mangler vi bare at få lavet den sidste kant fliser, som før var dækket af det stedsegrønne.

Søndag den 22. September 2013

September bare flyver af sted, og snart er vi inde i den sidste uge af måneden. Der er stadig masser at komme efter i haven, både at høste og at gøre. Men på sådan en fin søndag er det en fryd at massehøste i solsikkebedet. Roekampagnen starter her mandag, og naboens roemark ligger betænkeligt tæt på vores flotte solsikkebed. Så der var bare et at gøre, nemlig at fjerne den yderste række blomster og høste, hvad der var at høste. Det blev så til to store, overdådige buketter til huset! 
Når jeg ordner bedet, klipper jeg de visne blomster af og lader dem bare falde ned på jorden. Derfor har vi det samme flotte bed år efter år, solsikkerne sår sig selv om foråret, og endda i så stort et antal, at vi også kan plante ud andre steder i haven. Men i år er jeg kommet til at love nogle venner, at jeg vil prøve at samle frø fra de flotte blomster, så må vi se om det lykkes. Jeg har også høstet frø fra vores morgenfruer, de får jo også lov til at så sig selv her i haven, men nu er der så en nabo, der gerne vil have " aflæggere".

Tirsdag den 3. september 2013

"At leve er ikke nok. Kærlighed, frihed og en lille blomst må man have." Det vidste H. C. Andersens sommerfugl, og det gør vel ingenting, hvis blomsterne er sommerasters. Vi har næsten altid sommerasters, jeg har altid været glad for de blomster, min Farfar havde altid et flot, flot bed i sin lille have med farvestrålende asters. Og i år har vi selv sået blomster og kan nu høste alle de fine og i øvrigt meget holdbare blomster. Her har jeg prøvet en ny måde at sætte blomsterne sammen på, idet jeg har samlet de forskellige farver og typer i bundter. Det ser godt ud, synes jeg (inspirationen kommer fra en haveartikel i et blad).

Onsdag den 28. august 2013

I går havde vi gæster, som også er haveglade. Og tænk, mellem hovedret og dessert blev de enige om at gå på havevandring! Det var jo fuldstændig som i gamle dage, når vores gamle fra Fejø kom på besøg. De gik aldrig ind i huset uden først at have taget en omgang i haven og beundret alle de fine ting, manden i huset dyrkede i haven. Og han er også dygtig og energisk, selvom haven måske ikke altid kan udstilles i et haveblad, for visse ting har ikke så stor betydning. Men i år har han lavet højbede (faktisk af nød), og de er bare så flotte. Vi har fået det dejligste salat, som ikke har været halvt spist af dræbersnegle. Så der blev lavet havevandring med behørig beundring (og uddeling af overfloden). Og bagefter igen ind til bordet og brombærdesserten, og hvor en kæmpebuket af dahlia stod og pyntede, en gave fra havegæsterne.

Torsdag den 8. august 2013

Overflod i haven lige nu, stadig sommerkål (selvom vi deler den med diverse småinsekter), bønner i flere forskellige udgaver, tomater, agurker, squash og nu er hokkaidoerne også på vej. Vi har jo også stadig god salat og mere på vej. Det er ligesom sjovere med den lille have, for vi kan nogenlunde få brugt det, der kommer (i al fald når vi også forærer væk af det). I morgen må jeg se at få syltet nogle rødbeder, det er længe siden vi har fået syltede rødbeder, men vi har fået friske, marinerede rødbeder, som er så lækre.

Tirsdag den 30. juli 2013

Haven i haven.
Her er et billede af vores salathave. Det er jo ikke nogen ny opfindelse, oprindelig lavet for at forhindre rådyrene i at fouragere på vores salat. Men i år har vi tilføjet noget nyt, nemlig højbede, på billedet er der to, men endnu et er på bedding. På siderne er der lavet metalkanter, som vender nedad, hvilket skulle forhindre dræbersneglene i at entre kasserne. Og det ser også ud til at virke! Blot havde vi ikke fået taget alle de små insekter i ed, så der er stadig angreb på salaten, men det kan vi jo kun forhindre med et overmåde stort forbrug af sprøjtemidler.....Så det kommer Vi nok til at leve med. Men vi fryder os over den lille have i haven, hvor vi har al vores salat, krydderurter, sommerkål, rødbeder, gulerødder og blomster. To af siderne er fyldt med farvestrålende lathyrus, og den ene langside holder pralbønnerne oppe med deres fine, røde blomster.

Lørdag den 20. Juli 2013

Så har jeg høstet den første buket lathyrus, ikke helt de farver, frøposerne lovede, men flotte alligevel. Alle lathyrusfarver passer jo altid sammen. Vi har også sået nogle frø, som vi havde med hjem fra Gran Canaria i vinter, men de kommer lidt senere. Vi har også masser af solsikker nu, de pynter så dejligt. Roserne blomstrer fint stadigvæk, bortset fra den lyserøde på terrassen, den har fået noget rustsyge, og efter at have konsulteret nettet, har jeg rundbarberet den for blade, og nu står den helt bar og ynkelig. Håber den overlever.

Torsdag den 11. juli 2013

Vi har ikke så mange bær selv. Da børnene var små, mente vi ikke, at de kunne drikke andet end hjemmelavet saft, så da havde vi mængder af jordbær, så vi kunne fryse ned til vinteren. I dag køber vi jordbær, når det er sæson. I haven har vi rabarber til den tidlige høst, og så ellers frugt. Stikkelsbær henter vi hos naboen, og så har vi vores store og gode ribs, som vi har meget glæde af. Men jeg har en lille hemmelighed, jeg har en hindbærplante i mit staudebed, hvor jeg høster nogle få hindbær hver dag i øjeblikket, og jeg deler ikke med nogen, jo, Simon fik selvfølgelig lov at smage. Jeg elsker hindbær og ser frem til det hindbærbed, jeg er blevet lovet til næste år.

Tirsdag den 9.juli 2013

Haven har levet en lidt stedbarneagtig tilværelse de sidste uger, først en uges ferie og så 14 dage med gæster og arrangementer, så nu skal jeg have ordnet bedene rundt om huset. Roserne er flotte nu, men de pynter da gevaldigt at få fjernet alt ukrudt under roserne. 
Og vi nyder godt af alle de gode sager fra urtehaven, kartofler og salat får vi hver dag, og nu kan vi også høste ribs. Stikkelsbær har vi hentet hos naboen, så vi kunne få stikkelsbærkompot og tykke pandekager. Hyldeblomstsaft fik vi også lavet og har nydt længe. 

Mandag den 3. juni 2013

Lige nu er der vældig grokraft overalt i haven. Men selvom man måske ikke skulle tro det, når man ser de mængder af ukrudt, der vokser overalt, så går det lidt langsomt. Det er stadig lidt koldt, men det er på vej. I weekenden fik vi kartofler fra drivhuset til aftensmad (med gæster) plus salat, dild, asparges osv. så der manglede faktisk kun lidt kød til en god gæstemiddag.
Billedet er taget tæt på de store krukker foran huset. Jeg har jo været så spændt på, om hortensiaerne kunne overvintre, men det ser ud til at være lykkedes. Der er masser af fine knopper i blomsterne, og altså allerede en flot, udsprungen blomst.

Torsdag den 9. maj 2013

Så er det aspargessæson, jubii! Og det først bundt fik vi bare på den allerbedste måde at servere dem på, nemlig lige kogt op og så spist som de er.

Mandag den 6. maj 2013

Et lille udsnit af de flere hundrede tulipaner, vi har rundt om i haven. Det må være et godt tulipanår med det langsomme forår, selvom jeg godt ved at kraften er grundlagt i efteråret, men vi har da sjældent eller aldrig haft så mange tulipaner. Hvad vi skal med dem? Nyde dem - både i haven og i alle de buketter, vi kan nå at få ind, mens de blomstrer - og måske en lille kultegning...
Der hænger en klump oasis hen over tulipanerne, det er vores forsøg på at holde rådyrene væk fra haven. Det er dyppet i blodmel, som lugter af rovdyr og derfor skulle kunne holde dyrene væk. Indtil nu har det virket, men jeg banker lige under bordet...

Lørdag den 4. maj 2013

Krudt og ukrudt imellem himamden, som på billedet. For samtidig med alt det gode, kommer der altså mængder af ukrudt, så vi allerede har luget rundt en gang, men kan sagtens  tage hul på omgang to.
Der er så meget gang i haven nu, at hver dag bringer forandringer. Meget af haven er sat til nu med kartofler fx, og salathaven er blevet sået til med salat og løg og krydderurter. Aspargesene er på vej op igennem dækket af tang. I dag såede vi lathyrus i enderne på salathaven, dem har vi meget glæde af, og i år har vi frø med hjem fra Gran Canaria, nogle specielt store og flotte nogen. Påskeliljerne er næsten forbi, til gengæld venter flere hundrede tulipaner lige nu på at springe ud og fylde haven med farver (forhåbentlig bliver rådyrene væk, endnu har vi ikke set mærker efter deres fourageren i vores blomster).

Lørdag den 27. april 2013

Der er heldigvis nok at tage sig til i haven, jeg har klippet roser og lavendler, og jeg fik ordnet hele staudebedet forleden dag. I staudebedet har jeg en hindbærbusk, kan ikke huske sortsnavnet, men det er en af de sene sorter, den har klaret vinteren fint, så jeg glæder mig allerede til hindbær. 
Vi kan høste purløg og har allerede gjort det længe, kartoflerne er kommet op under plasticen. Mange af krukkerne er blevet fyldt med blomster. Og rabarberne er så store nu, at hvis man kan begrænse sig, så kan der godt blive til en gang kompot, wauv - så er der gang i haven!

Søndag den 21. april 2013

Sikke en dejlig dag i haven, og hvor vi fik lavet meget. Drivhuset har været på vej længe, salat, dild osv, men også kartoflerne i drivhuset er store, det bliver sjovt at høste fra de der snedige poser, hvor man kan lukke op i siden og tage kartoflerne ud, altså hvis det lykkes...
Haven blev fræset og er klar nu. På Langø havde det været frostvejr natten til søndag, men heldigvis ikke her. Nu har jeg stedmoderplanter i mange krukker, og de store krukker på terrassen ude foran er kommet frem, og der er stadig fint liv i både hortensia og efeu, så nu får de lige lov at vise, hvad de kan, før der bliver skiftet ud. Jeg fryder mig over alle løgplanterne som kommer nu, fx de små tulipaner i solen foran huset. Og så hentede vi en stor portion purløg ind til frokost og til grønsagssuppen i går aftes.

Lørdag den 6. april 2013

Sisyfosarbejde - det er præcis, hvad det er! Jeg elsker brombær, sådan en gang friske brombær i en pandekage, uhm. Men selve planten er jeg absolut ikke gode venner med, ikke inde i min have i hvert fald, kæmper en konstant - og altså på forhånd tabt kamp med de stride grene overalt i hækkene.
Men i dag i fuld solskin med en temperatur på 5-6 grader blev det et ok arbejde, så en times tid med grensaks incl. en gåtur hen ad diget, så bliver det vist ikke bedre, her 3 uger forsinket i forhold til forventningerne om forårats komme...

Sneen fylder kun det halve af staudebedet nu, og de andre klumper rundt om i haven er næsten væk, hvis man kniber øjnene lidt i og ellers fokuserer på alt det andet, blandt andet de ret store knopper i påskeliljerne. Har taget en lille bitte buket ind, som jeg nok tror skal springe ud.
På billedet er en lille and på forårssvømmetur lige ud for det sted på diget, hvor jeg kæmpede med brombærkrattet.

Torsdag den 4. april 2013

Nej, det er ikke havevejr endnu, selvom det næsten ikke er til at vente, fordi solen brænder ned og har gjort det de sidste dage (faktisk har vores solcelleanlæg sat rekord flere dage i træk, siden vi fik det i august, så solen har virkelig magt nu
). Det er hundekoldt og stadig frost om natten, og der var stadig større og mindre snepletter og -bunker rundt om i haven op på diget. Men så gik jeg i gang med at sprede sneen, kaste det ud i solen, eller bare rive i pletterne med en stor rive, så kunne noget af det smelte på en eftermiddag, i al fald der hvor solen kunne hjælpe til. Og nu mangler der faktisk kun staudebedet at smelte helt. Det er til gengæld ret snefyldt stadigvæk. Så der går et par dage endnu, før jeg skal ud og ordne det bed.

Mandag den 1. april 2013, 2. påskedag

Det er ikke havevejr, men dejligt vejr alligevel. Så formiddagen blev brugt til en idt anden form for arbejde i haven nemlig at skaffe adgang til diget, dvs rense trappen for SNE (!) og skidt og møg, dejligt arbejde lige der med solen i ryggen. Og ellers en rundtur i haven, hvor jeg har registreret blå iris, blå scolla, hvide, gule og blå krokus, store knopper i både hyacinter og påskeliljer og de botaniske tulipaner, og næsten afblomstrede erantis, så der sker da noget.

Skærtorsdag den 28. Marts 2013

Jeg har lige læst havedagbogen fra i dag og i går fra sidste år, slet ikke til at forstå, at det kan være samme tidspunkt på året. Det er stadig så koldt om natten, at krukkerne med stedmoderplanterne står i drivhuset. Sneen er dog smeltet så meget, at erantisserne er dukket frem igen, og man også godt genkende påskeliljerne blandt de grønne spidser rundt om, men alligevel ikke meget sammenlignet med at jeg var ude at ordne staudebedet samme dag sidste år, og havde en havestol ude i solen til formiddagskaffen...

Søndag den 10. marts 2013

Jeg har ikke været i haven i dag, faktisk har jeg ikke været uden for en dør hele dagen. Alt er hvidt igen efter et kraftigt snefald i går aftes og i nat. Vi er bogstaveligt talt (sne)bombet tilbage til vinter, æv! Mine fine krukker i vindfanget med mørkeblå stedmoderblomster stod i morges dækkede af sne og helt klasket sammen, og jeg skyndte mig at sætte dem ind i varmen, hvor de langsomt tøede og rettede sig op igen. Senere har vi sat dem ind i drivhuset, hvor der trods alt er lidt højere temperaturer end udenfor. Jeg sansede slet ikke at tage et billede af det sørgelige syn, så det er vi da forskånet for her i havedagbogen...

Søndag den 3. marts 2013

Første havedag i denne sæson, vejret er så lunt at man kan arbejde med åben jakke, i al fald når man også er i læ. Nej, hvor er det dejligt. Krukkerne blev tømt, jeg fik plantet de pile, som jeg købte forleden og gjort krukkerne klar til stedmoderplanter. Og så registrerede jeg alle de spirer, der titter frem alle steder, det går stærkt, så snart der er bare lidt sol og varme i luften. Desværre lover de et par dage med både dags- og nattefrost, men de er forhåbentlig hurtigt overstået og så må drivhuset holde for med krukkerne, hvis det bliver alt for slemt. Og så var der allerede flere cm store, mørkerøde spirer på bonderosen, helt inde under de visne og tørre blade, der ellers dækker planten. Men bladene blev pænt lagt på plads igen, kulden om natten skulle jo nødig skade planten. 

Tirsdag den 18. september 2012

Der er stadig masser af flotte blomster at plukke i haven, selvom der mange steder også er blomstret af og derfor visne planter. Men se bare her, hvad man kan få ud af et par almindelige poser blomsterfrø fra et supermarked. Egentlig havde vi overset dem, da vi såede frø, men fik dem så alligevel i jorden, lidt sent - og måske defor står de så flot nu. Der kan endnu hentes nogle vilde, flotte buketter ind i stuen.

Søndag den 26. august 2012

I dag var der høststemning i haven - kartoflerne skulle op! Det er en fryd med alt det gode forråd, som sættes ind i kartoffelrummet og gemmes. Der er kartofler både til os og også til børnefamilierne.

Søndag den 12. august 2012

Haven har været kraftigt forsømt, mens vi har haft alle de gæster, men i dag fik jeg ryddet et helt bed med fuglegræs, pileurter og græstotter, og frem dukkede de dejligste høstanemoner, høstfloks, hortensiaer, perlekurve, rølliker osv, med andre ord staudebedet. Dahliaerne ser ikke for godt ud, men der er fyldt med dræbersnegle, om det så er dem eller myrer/bladlus, det ved jeg ikke. 
Og så er der solsikker, altid et sikkert hit i vores have. Vi har af og til gæster, som lister sig til at mærke på solsikkerne for at  se,om de nu er ægte eller kunstige blomster, så flotte er de. Og det er som regel mest solsikker, der har sået sig selv fra sidste år.

Tirsdag den 31. juli 2012

En af de dejligste blomster i haven er helt klart lathyrus med alle de skønne farver. Jeg har allerede plukket flere små buketter, men jo flere man plukker, jo flere kommer der på planterne.
I år er det frø, som vi købte på Gran Canaria i vinter, jeg ved ikke, hvorfor de er så meget bedre end dem, man kan købe herhjemme, men jeg har prøvet dem en gang før. Og så købte jeg nogle vildt dyre, mørklilla lathyrusfrø i et havecenter, i håb om at kunne genskabe succesen fra sidste sommer, hvor jeg havde købt frø fra Isabella Smith, og det var nok de flotteste, jeg nogensinde har haft, men de satte desværre overhovedet ikke frø (som jeg ellers havde pønset på at samle ind). Dybt mørklilla var de, og jeg håber, de lilla i år bliver lige så flotte.

Onsdag den 11. juli 2012

ROSER!

Tirsdag den 10. juli 2012

Det er sommer i haven, selvom vi har dage med køligt vejr og regn eller byger, så vælter alt frem af jorden, også ukrudt i uanede mængder. Vi bruger alt fra haven, salat, kål, rødbeder, kartofler, krydderurter, ribs, hyld osv Og så lidt fra naboerne også. Blomsterne er så flotte, specielt roserne, men de skal passes, og med huset fyldt med feriegæster i sidste uge, blev roserne lidt forsømt. Det har jeg prøvet at råde bod på i dag, og de fleste af roserne er remonterende, så der kommer hele tiden nye blomster.

Søndag den 17. juni 2012

Så kommer det alt sammen i haven. Det har stået og ventet på både varme og fugtighed. Regn fik vi nok af i går (men heldigvis først om aftenen, så vi kunne nyde endnu en soldag i haven), og varmen kommer vel også nu. Roserne har en masse knopper, som er parate til at springe ud, og i staudebedet blomstrer pæonerne. I år er første gang, efter at jeg har plantet dem, og de er bare så flotte, og nogen af dem dufter vildt dejligt. Og omgivet af margueritter og blå iris og storkenæb, så bliver det vist ikke ret meget flottere.

Lørdag den 9. juni 2012

En krukkehave er vel også en slags have... Og nu har jeg fået plantet i krukkerne på vores nye "terrasse", der mangler blot lidt til at fylde i den tredje krukke. Det er lidt forblæst derude, men jeg håber de flotte hortensia kan klare det, ellers må jeg jo om igen.
Jeg havde ikke lige tænkt over det, da jeg tog billedet, men vores flotte og forjættende tomatplanter kan ses i baggrunden. Hold da op, det bliver lækkert....

Torsdag den 7. juni 2012

På min tur rundt i haven fryder jeg mig over de store klare knopper på roserne, de gule og lyserøde ved vores østvendte gavl kommer for fuld kraft i weekenden, tror jeg. Og vi får også blomstrende pæoner i løbet af et par dage.
men så står der også det fineste ukrudt rundt omkring med de yndigste blomster, fx denne rød arve, eller som den også kaldes, grine-til-middag (som nærmest er i 1:1 størrelse på fotoet)! Og på diget lyser smørblomster og storkenæb op med gule og lilla farver. Det er nu også flot alt det, der ikke skulle have været der, hvis vi havde været hurtige nok med skuffejernet...

Mandag den 4. juni 2012

I dag er det hundekoldt, termometret siger 11,5 grader her til morgen, men haven kan ikke holdes tilbage. Syrenerne er færdige, men afløst af rhododendron, dvs de hvide er afblomstrede, så nu er det de rosa og lyslilla, der breder sig. Stauderne er stadig lilla og lyserøde, og selvom vi ikke har fået passset stykket, ser det flot ud, i al fald på afstand... Og så blomstrer den store klematis, der står ved siden af hoveddøren, den er bare så flot. Jeg ved desværre ikke, hvilken sort det er, og det er faktisk en, jeg på et tidspunkt for mange år siden købte i Netto af alle steder. Jeg burde selvfølgelig gemme de små mærker med angivelse af sortsnavn, men det har jeg ikke fået gjort.
Mine roser står med store knopper og venter på nogle sommerdage, spændende som altid. Min New Dawn blev flyttet sidste år. Jeg havde jo troet, at den kunne vokse - yndefuldt - op ad det gamle æbletræ, men der var for mørkt, tilsyneladende, den var ved at gå til, så vi flyttede den hen ved rosengavlen, som vender mod øst, og nu trives den bare, den skal nok blive flot! Planen er så at flytte de flotte gulde roser længere hen, når "New Dawnen" fylder lidt mere.
 
Men den flotteste have, vi har i øjeblikket, er faktisk urtehaven, der vælter frem med salat, kartofler, løg, sommerkål, rødbeder, selv squashplanterne har nu besluttet sig for at titte frem. Men i vores salathave, den der er omkranset af hegn pga. de altid sultne rådyr, er der sået lathyrus langs hegnene, så kan de stå der og pynte og skjule hegnet lidt. Sidste år havde vi overvældende mange lathyrus, og de skal også nok blive flotte i år.

Onsadg den 23. maj 2012

Det er de blå blomsters tid i staudebedet lige nu, forglemmigej, akelejer, storkenæb, de gamle blå og forglemmigej. Og indimellem pynter flotte margueritter og pæonerne står på spring med store knopper.

Tirsdag den 15. maj 2012

Syrenerne blomstrer, det er bare så flot! Især denne mørklilla, som står sådan i haven, at den kan nydes på græsplænen, fra terrassen og endda fra stuevinduet. Desværre synes jeg, at det er meget svært at tage en buket syrener ind i stuen, men måske også lige så godt at nyde synet af den i haven. Omkring denne busk står blomstrende rhododendron og et kastanjetræ i blomst.

Søndag den 13. maj 2012

Efter en dag, hvor havearbejdet gik ud på at redde, hvad reddes kunne, er det igen i dag det dejligste havevejr. I går måtte jeg evakuere de nytilplantede krukker ind i drivhuset, fordi den kraftige blæst rev planterne i stykker. Måske havde jeg været lidt for optimistisk, da jeg købte ind i havecentret i sidste uge, fuchsia, petunia, margueritter, lobelia bl. a. De blev plantet i krukker og placeret rundt om på terrassen, men måtte altså evakueres i går. Og er sat ud igen i dag.
Jeg har også fået ordnet krydderurter og lavendler. Flere af lavendlerne er gået til i vinter, det har jeg ikke oplevet før, men det er nok den hårde frost i februar, der har gjort udfaldet. men der er altså plantet nogle nye til erstatning.
Og krydderurtebedet har fået lidt forstærkning i form af en ny timian, en oregano og en rosmarin. Basilikum har jeg plantet ud i en krukke i drivhuset, det kan godt være udenfor, når det er rigtig varmt, men det plejer at gå fint med at have en krukke i drivhuset.

Og denne søndag har jeg den flotteste buket røde roser til at pynte på mit bord!

Tirsdag den 8. maj 2012

Det er ikke til at holde sig væk, når man ikke har andet og mere vigtigt på tapetet, en rundtur i haven med rumpen i vejret på jagt efter upassende ukrudt giver også oplevelsen af, at nu er det sprunget ud eller noget andet, der er lige ved. I staudebedet, som har fået lov at passe sig selv, siden vi gjorde det forårsklart, blomstrer den første af de gamle blå blomster (som jeg ikke ved hvad hedder) -den staude som jeg tog med fra min Mors have og som hvert år kommer som noget af det første. Her er den sat i en lille buket sammen med forglemmigej og blåklokker og fine små sommeradonisser, som faktisk har overvintret på trods af barfrosten i februar. Vi har sået forskellige sommerblomster flere steder i haven, lathyrus kommer ind bag hegnet i slalthaven, jeg vil ikke dele dem med rådyrene.

Lørdag den 5. maj 2012

Haven bugner af blomster, påskeliljerne er næsten færdige, men afløst af tulipaner og tazetter, de mørklilla syrener er lige ved at blomstre, krukkerne bliver så småt fyldt op af begonier, solroser, fuchsiaer, der er masser overalt at se på. Og nok at gøre med at ordne og arrangere. Men prøv lige at se, hvad man kan få helt "gratis", en plæne fyldt med mælkebøtter, bellis og ærenpris, det er egentlig heller ikke så dårligt.

Fredag den 27. april 2012

Magnoliablomsterne har foldet sig ud - to styks! Men de er da flotte! Og hvis jeg passer godt på det lille træ, så kan jeg vel efterhånden få en stor, flot magnolie i min græsplæne. Nu er det bare om at nyde de to blomster, for de holder jo kun nogle få dage.

Torsdag den 26. april 2012

Først går man og spejder efter de mindste tegn på, at foråret er på vej, bittesmå skud, der titter op af jorden eller små knopper der er ved at folde sig ud på grene rundt omkring. Og så en morgen, når man kommer ud, er alting allerede grønt. Blommetræet blomstrer nu, og billedet viser vores egen lille private "lollandske Holland". De sidste år har vi haft svært ved at have vores tulipaner i fred for rådyrene, men efter råd fra naboen har vi hængt stykker af oasis dyppet i blodmel op mellem frugttræerne, der står over tulipanerne, og det har åbenbart hjulpet, så vi i år har det flotteste stykke tulipaner, vi har haft i rigtig mange år. De lyser så dejligt op, lige uden for køkkenvinduet, men er selvfølgelig også rare at have i vaser indendørs, og der er jo nok af dem.

Onsdag den 25. april 2012

Jeg har luget bedene rundt om huset i dag, og hvis nu vi var leverandør til Noma eller et andet Michelin-stjerne-spisested, så havde der virkelig været gevinst i dag: friske mælkebøtteskud, fuglegræs, brændenælder og skvalderkål. Det er jo nok bare konventionerne, der gør, at vi opfatter alt det der grønne som (uspiseligt) ukrudt og andre ting som purløg og persille som de lækreste forårskrydderurter. Måske man skulle bryde lidt med sin vanetænkning og så bare kaste sig ud i det. Til påske, hvor man fra gammel tid lavede "ni-kål" med hvad man nu kunne høste af grønt udenfor, læste jeg også, at de nye skud fra døvnælder kunne puttes i den grønne suppe. Til jul fik jeg bogen "Naturens spisekammer" (Anette Eckmann, Politikens Forlag), som indeholder mange anvisninger på, hvordan man går til de ting, man kan finde i naturen og altså også i sin baghave. Hm, det er nok mig, der er for tilbageholdende....

Mandag den 23. april 2012

Urtehaven er Torbens, i al fald indtil der skal høstes og laves mad af afgrøderne. Men nu er han i fuld sving med at fræse og rive, lave bede, så og lægge kartofler. Frilandskartoflerne, altså dem der ikke er startet under plast, er allerede kommet op. Og der er sået salater, dild, rødbeder osv. Sådan en forårshave ser bare så forjættende ud, nu er det bare at have tålmodighed, til der kan høstes fra den.
Salathaven er hegnet ind, således at der er adgang forbudt for rådyr!

Lørdag den 21. april 2012

Efter en stille uge hvad havearbejde angår skulle det blive vejr til lidt have igen. Her i eftermiddag har det i al fald været fint, men det blev dog kun til en rundtur for at holde øje. De første tulipaner er sprunget ud, de botaniske på billedet er en fryd at se på i bedet ved hoveddøren. De fine små tulipaner har jeg haft med hjem fra Prag, sidste gang jeg var på lejrskole dernede, og de kommer fint hvert år, breder sig også lidt. Og så holder jeg øje med de to knopper, der nu er tilbage på magnolien, har endda sat et net rundt om, jeg vil så gerne have, at de blomstrer uden at jeg skal dele dem med rådyrene. Måske springer de helt ud i morgen?

Tirsdag den 17. april 2012

Dahliaknolde i pink, hvide og mørkerøde farver. Hvis knoldene kan leve op til de forjættende billeder på poserne, så får jeg et vildt flot dahliabed i år. To af knoldene er bare fra et supermarked, men jeg fik to store i fødselsdagsgave, så dem forventer jeg mig meget af. Inden jeg kunne få knoldene i jorden, der hvor jeg havde planlagt det, skulle jeg lige flytte resterne af en lille stedesegrøn, som altså ikke  var så stedse endda. Det var lidt hårdt, og jeg kunne godt have brugt en af de store plantespader med mandskab, men nu er den væk og så kan knoldene bare folde sig ud.

Søndag d. 15. april 2012

I dag fik vi skåret godt og grundigt ud i de frugttræer der vokser omkring nogle af alle vores påskeliljer og tulipaner. det har givet noget luft. Vi skulle hjælpes ad for det ville være ærgerligt hvis de større og mindre grene bumpede lige ned i alle de blomster, som står og venter på at springe ud eller allerede danner et flot farvebed. Der røg et kirsebærtræ, som faktisk var gået ud, men kun havde fået lov at stå, mens vi stadig brugte det til at fodre fugle fra, og et gammeltæbletræ og større og mindre grene af nogle af de andre pøre-, æble-, blomme og kirsebærtræer. Så er det nemmere for os at komme til bedene, men altså også nemmere for rådyrene, men forhåbentlig lader de sig afskrække af vores ophæng med oasis dyppet i blodmel. Det hjalp i hvert fald sidste år, så jeg krydser fingre.

Onsdag den 11. april 2012

Efter en pause på en påskeferies tid har jeg været i haven her i formiddag, hvor fuglene forårslarmer,  og katten gør sig til lidt på afstand af mig, så den lynhurtigt kan tage flugten, hvis jeg bliver alt for nærgående.
Altså det var blevet tid til at klippe roserne i dag. Vejrudsigten lovede ellers regnvejr, men solen skinner svagt, og det er dejligt havevejr (faktisk nåede vi helt op på godt 12 grader midt på dagen). Efter de regler, man kan læse sig til, skal roserne klippes, når forsytiaen blomstrer, men med udsigten til de meget lave nattetemperaturer i påsken var det nok klogere at vente til nu. Bunddækkelavendlerne blev også klippet tilbage, de ser hvert forår ud som om de ikke bliver til noget, og alligevel har vi hvert år det flotteste og mest velduftende lilla bunddække under roserne og i andre bede til stor glæde også for sommerfuglene.
 Og så et rigtigt Sisyfosarbejde - den evige kamp med brombær. Man har lidt på fornemmelsen, at når man jubler over at have fået has på et krat et sted, så skyder der bare nye brombær op lige bag ens ryg. Nå, jeg gør så meget jeg kan, men overser helt givet meget af det.
 
Og billedet fra i dag? Vores magnolietræ skal vist blomstre med et par blomster i år! Det er efterhånden nogle år, siden jeg plantede det i græsplænen bag flagstangen. Jeg ville så gerne have en flot magnolie ligesom den, som der stod hos min Mor. Det var en gave, vi havde givet dem til deres 40 års bryllupsdag i -87, og det nåede at blive kæmpestort og meget flot, inden vi måtte tage afsked med huset. Nu tror jeg, at min egen begynder at komme, men den har haft en hård start, idet magnolie hører til rådyrenes livretter. Nu håber jeg, at den er ved at være så høj, at de går udenom den og nøjes med brændenælderne i stedet.

Onsdag den 28. marts 2012

Hold da op en formiddag i haven, fuglene synger, solen skinner, naboen kører i marken - og min ryg "værker", som de gamle sagde. Nu skal staudebedet bare gøres i orden, de fleste af stauderne står allerede langt fremme under alt det tørre. Da jeg fik klippet nogle tørre blade af, var påskeklokken bare så flot med sine rødlilla blomster, den kommer lige til tiden i år.
Jeg nåede planen i dag, også den Hortensia, der står ved terrassen, fik en omgang. Jeg aner ikke, hvordan man skal gøre det, men alt det tørre fra efteråret skal vel af. Der var masser af meget store, halvvejs udsprundne knopper på planten, og dem har jeg altså ikke klippet i.

Tirsdag den 27. marts 2012

Billedet viser havedagbogen for i dag!
Undskyldningen? Altså, man skal jo heller ikke fare for hårdt frem med beskærersaksen, nu da de lover ret koldt igen.
Og så var solen bare så fristende...
Det har været den varmeste martsdag i 22 år, det skulle vel kunne retfærdiggøre eftermiddagens "jeg drikker kaffen ude i solen".
 Her har termometret dog kun vist 13,9 gr på sit højeste, altså omme bagved i skyggen

Søndag d. 25. marts 2012

Det er nok at gøre derude. Jeg er næsten færdig med at fjerne alt det tørre fra sidste efterår og har renset krukkerne, så de er klar til en ny sæson. Men endnu mangler jeg staudebedet, vi vil gerne lige have jorden arbejdet igennem en gang, og så er det nemmest for "kultivatorholderen", at det tørre stadig står tilbage, så kan han bedre se, hvad der er godt, og hvad han godt må rive op. Der er allerede godt gang i mange af stauderne, så det vil pynte gevaldig at få ordnet bedet.
Ellers kan man jo glæde sig over scillaer, violer og bellis i græsplænen, tête-a-tête, næsten udsprungne påskeliljer, hyacinter. men også krukkerne med de nyplantede stedmoderblomster trives fint, men de er jo også hjulpet på vej i væksthuse. 

Onsdag den 16. marts 2012

Vores vej til og fra arbejde har i årevis gået forbi en landejendom, hvor der er en lille lund ved siden af deres indkørsel til gårdspladsen. Det er der mange der har, men her er der hvert år en enorm mængde erantis under træerne, så det har væet en fryd at se på, når tiden kom til erantis.
Sådan en erantisfryd ville jeg også gerne have. Og jeg har arbejdet på det længe rigtig længe, nu synes jeg det begynder at ligne noget. Vi har en lille beplantning ved vores indkørsel, og her har jeg i en del år høstet og sået frø fra erantis, som jeg har høstet fra de erantis, som vokser på den sydvendte side af diget. Det tager dog flere år, før de bliver til gule blomster, så jeg har også snydt indimellem og flyttet større eller mindre klumper af erantis ud i "lunden". Nu er der fint gult, ikke over det hele, men flot ser det ud. Så må de gerne bare brede sig til resten af jorden.

I dag blev jegi øvrigt godt underholdt på min tur rundt i haven i det flotteste solskin, idet en bogfinke sang højt og gennemtrængende, det lød nærmest som om den fulgte mig rundt i haven.

Lørdag den 3. marts 2012

I dag opdagede jeg, at min bonderose, som står lunt op ad husets sydside, har store røde spirer under alt det tørre fra efteråret. Men i dag var det også rigtig forårsvejr, i al fald hvis man blev omme i vest- eller sydsiden af huset, for vinden fra øst var bidende kold.
Mon ikke der skulle være mange andre forsigtige spirer rundt om i haven? Bare de nu kan tåle den kulde, som vi er blevet stillet i udsigt til næste uge...

Søndag den 26. februar 2012

Når man går i haven på sådan en varm og solrig dag, glemmer man let, at det altså kun er februar måned endnu. Det virker, som om man snart kunne komme i gang med at planlægge, hvilke frø fra de farvestrålende poser, der ville gøre sig godt på de forskellige steder i haven. Lathyrus købte vi på ferien, har prøvet dem før, de er lidt senere end dem, vi normalt kan få herhjemme, men de er meget store og kraftige og blomstrer meget længe. Har også bestilt fra isabella Smith, som har nogle vildt flotte dyblilla Lathyrus, som jeg havde meget glæde af sidste sommer, men som man af en eller anden grund ikke kunne samle frø fra, de satte simpelthen ikke frø.

Tirsdag den 24. januar 2012

Så kom frosten, den første rigtige vinterdag denne vinter. Der har været hvidt overalt, is på pytter, men dog ingen is ved stranden. I staudebedet lægger rimfrosten et hvidt lag på de tørre frøstande.
Haven kan ikke bruges til ret meget andet end at tage vinterbilleder i.

Mandag den 23. januar 2012

I dag har jeg været ude at høste i vores have. Rødbeder, et par gulerødder og ikke mindst en stor håndfuld persille. Det er selvfølgelig, fordi vi kun har haft ingen eller kun meget let frost endnu, at de ikke er slasket helt sammen. De lover dog noget nattefrost nu, så måske det var sidste  chance i dag. Vi har også dækket vores æblekasser over for en sikkerheds skyld, æblerne tåler i hvert fald ikke frost.
Overalt titter der løgblomster frem, forhåbentlig kan de tåle, hvis der skulle komme noget vinter. Enkelte erantis er der også, men slet ikke så mange, som der kommer senere.

Ellers ånder alt endnu fred og ro, og der er endnu længe til, at vi skal i haven...