Axel og bilerne
Dette opslag handler om to billedbøger, nemlig Adel elsker biler og Axel's fødselsdag, den første har fejret 10års jubilæum (med en udvidet udgave med glitterbind), den anden udkom forleden.
Det er vildt gode bøger med tekst af Marianne Iben Hansen og illustrationer af Hanne Bartholin. Mens jeg stadig var skolebibliotekar og var med til at indkøbe nye bøger til skolebiblioteket, fik vi den første Axel-bog på bogsalg. Jeg husker ikke, hvem der anmeldte den, kun at vi alle sammen købte for det første, og dernæst næsten ikke kunne vente med at få den hjem, finde nogle børn og LÆSE for dem! Senere er det blevet børnebørnene, som nyder godt af disse vilde remser.
I den nye bog bliver bilparken udvidet med en Tesla og en Citren 2cv. Men intet overgår den bil. Som Axel som en del af sin fødselsdagsgave får lov at lave selv, nemlig en brandsmandsracerveteranbilskran-bil! Sådan! Det er en fornøjelse at læse disse rytmiske vers, mens man kan studere Bartholins fantasier!
Pigen der kunne tale med hunde
Kim Leine udgav sidste år en dejlig billedbog med en god fortælling fra Grønland.
Også i år har han lavet en fin historie, som fpregår i en grønlandsk bygd i en dansk familie. Pigen i bogen taler med sine hunde, hun er en sej størrelse, men en dag går det galt, da hun nærmer sig fremmede hunde. Bogen er illustreret så flot af Peter Bay Alexandersen, og tekst og tegniunger er hver deres halvdel af bogen.
(Gyldendal, 2017)
Louis Jensens firkantede historier
Nu er sidste bind af Louis Jensens fantastiske projekt med de firkanyeð historier kommet. Det hedder Der er ingen ende- altid en ny historie. Bogen indeholder een firkantet historie, som fortæller grundtanken med hele projektet, der er altid en ny historie, den skal bare tages op og fortælles! Resten af bogen er Lilllian Brøggers vilde illustrationer, som altså ER de næste historier, som måske skal fortælles. Det er et fantastisk projekt, de to har begået over de seneste 24 år. Og hele samlingen, i alt 11 bøger, er et must, i al fald alle de steder, hvor børn færdes, og hvor der er gode formidlere, for jeg tror de skal formidle, børnene skal opleve, hvor meget de små, firkantede historier kan åbne for fantasien. Men giv bøgerne i gave, selv om det er en serie, kan man sagtens dukke ned i en af bøgerne og bruge dem som gave.
Da Lille Madsens hus blæste væk
En af Strids dejlige billedbøger er nu blevet iscenesat af en flok børn og kunstneren Mini Blume på Nakskov Bibliotek. Madsens hus er blevet bygget af et par håndværkere og børnenes kunstprojekt er gået ud på at bygge byen, hvor de så har lagt ønskehuse ind. Bogen er god, men udstillingen gør bare oplevelsen ekstragod.
Magnolia af Skagerak
Bent Haller harbegået et lille mesterværk i denne oplæsningsbog. Magnolia er på ferie hos sin Mormor og Morfar i sommerhuset sammen med storebror og de to kusiner. Hverdagen er strandture, fisk, drilleri, den gode Morfar med det sjove svenske sprog og Mormor, der klarer alt det praktiske. Men så en dag er fiskefangsten lidt anderledes, en grim "dybhavsulk", som taler til Magnolia. Og så let som ingenting forvandler Bent Haller historien til en fantasifuld historie om de syv have og med tråde bagud til dengang Magnolias Mor var lille.
Illustrationerne, af Lea Letén, er lidt lyse og tamme,sådan lidt sommerdag med masser af lys, undtagen når det altså drejer sig om havdyrene, så understøtter tegningerne de "farlige" beskrivelser i teksten.
Den er meget velskrevet med mange pudsige dialoger og hændelser. Rigtig god!
PS Bogen er indstillet til Nordisk Råds Børnelitteraturpris.
Boghøsten fra dette års Bogmesse
Selvom jeg havde lavet en aftale med mig selv om ikke at få alt for meget at slæbe på på vejen hjem, blev det alligevel til et par gode (tilbuds)børnebøger. Kim Fupz har et godt samarbejde med Rasmus Bregnhøji og laver nogle meget fine børnebøger, blandt andet de her: Heks ( Gyldendal, 2015) og Mogens og Mahdi (. ), som er en tegneserie i små kapitelafsnit. De er begge rigtig gode, det er et fint samarbejde, de to har. Desuden købte jeg Drengen der hele tiden tabte sit ansigt, skrevet af Kathrine Assels og med illustrationer af Cato Thau-Jensen, og det var pga ham, at bogen kom med hjem. Men det viste sig at være en rigtig fin historie, som skal læses op ved først givne lejlighed.
Kaninen der så gerne ville sove
af Carl-Johan Forssen Ehrling
Jeg har anskaffet denne nye, meget omtalte bog, men endnu ikke afprøvet den på andre end mig selv - og jeg blev meget træt! Men altså bogen er skrevet på denne bestemte måde som virker beroligende på barnet, der gerne skulle falde roligt i søvn. Jeg tror den kan være god, også fordi den kan bruges som et ritual, altså den der bog får mig til at falde til ro. Jeg skal nok afprøve den på et tidspunkt, selvom børnene nu ikke er så vanskelige at gå til at sove.
Rasmus Bregnhøi
Jeg har igen været heldig at finde guld i Remas tilbudskurve. To børnebøger, hvor Rasmus Bregnhøi i den grad spiller med. Han er en virkelig spændende illustrator, først gang jeg stødte på ham var en serie "selvlæsere", som Dansklærerforeningen lavede, hvor han illustrerede en barsk historie om en dreng og et skydevåben. Måske var det historien, som gjorde, at jeg ikke umiddelbart brød mig om hans tegninger, men senere har det ændret sig. Han laver altid nogle anderledes, detaljerige tegninger, gerne med småfigurer flettet ind i billederne, som så bringer ekstra ting ind i det.
Jeg fandt først og fremmest denne myldrebog, som hedder "Jeg leder og leder og leder...", hvor pigen går på jagt efter sine prikkede gummistøvler. Der er meget flotte opslag, hvor man kan gå på jagt efter fx støvlerne, ligesom i Find Holger, men det er langt over standarden fra de bøger.
Og så Kim Fupz' billedbog om "Poeten fra Vanløse". Fin, sjov historie, løftet godt op af Rasmus Bregnhøis illustrationer.
I øvrigt bringer Politiken en dag hver uge på bagsiden en næsten helsides tegnet historie af Rasmus Bregnhøi, skarpe kommentarer til aktuelle eller eviggyldige problemer. Værd at læse.
Gode bøger til oplæsning
Vi læser for børnebørnene.
Det nemmeste er at gribe til de bøger, som var en succes, da vores egne børn var små -
så det gør vi! Og det er der nok mange andre "bedster" end os, der gør. Også fordi det kan være svært at købe ind hos boghandleren, de har nemlig også for det meste det godt afprøvede litteratur stående
på hylderne.
Det er selvfølgelig godt nok, men synd for al den gode litteratur, som er kommet til siden. Derfor kommer her nogle forslag til gode oplæsningsbøger til de små plus omtaler af "de gode, gamle", som stadig
holder.
Tork og Hest
Louis Jensen, jeg tror ikke han behøver den store introduktion. Jeg er vild med hans fantastiske historier, har også oplevet manden selv på kursus, han er spændende at høre på, på den lidt underspillede måde, somom han nærmest er genert ved at gøre reklame for sig selv. Jeg har før omtalt hans firkantede historier, som er et mesterværk i dansk børnelitteartur.
Men nu vil jeg gerne anbefale nogle nye bøger, nemlig serien om Tork og Hest. Drengen hedder Tork, og hesten hedder, ja Hest... De to rejser ud i verden med deres balast af viden om små regnestykker og de bogstaver, de kan. Og det kan man komme langt med og møde de mest spændende væsener og mennesker.
Jeg købte først bog i serien, som bare hedder Tork og Hest. Så fik jeg lejlighed til at få nummer tre, Tork og Hest på nye eventyr (ganske billigt, det er en anden historie). De kan godt læses uden sammenhæng, men jeg tror nok også, at vi skal have fat i nummer to. Illustrationerne er et helt kapitel for sig, Pia Halse har lavet dem.
På http://issuu.com/jensenogdalgaard/docs/torkoghest_denstoreblyant kan man læse og nyde illustrationerne til et uddrag af bog nummer to, Tork og Hest - Den store blyant.
(Forlaget Alfa, 2012 og 2014) De er pænt dyre (ca. 300 kr), men altså også tilgængelige på biblioteket.
Harehop og påskeharen
af Kathrin Siegenthaler og Marcus Phister (Centrum - Nord-Syd, 1993)
Simon er så optaget af den leg, Morfar satte i gang sidste år i påpsken, at fange påskeharen.
Her kan han så få historien om en anden, der har prøvet at fange påskeharen, nemlig Harehop, som i øvrigt optræderi en hel lille serie af billedbøger. De er ikkenye, men man kan være heldig at finde dem i sin bogreol...
Den ender selvfølgelig med, at Harehop og hans ven ikke finder Påskeharen, men at den til gengæld har lagt et påskeæg til dem, da de kommer hjem efter deres "jagt". Sådsan ender Simons jagt sandsynligvis også, også i år...
Hvornår tør jeg?
af Christine Skou med illustrationer sf Hanne Louise Nielsen ( Politiken, 2008)
bogen er en god historie om at turde nogle ting, men være bange for andre, fx at dykke. Og om at blive kaldt en bangebuks. Heldigvis har drengen, Valdemar, som er 4 år, en kærlig og god far, der hjælper ham igennem processen. En god oplæsnings-og samtalebog til fx en 4-årig unge. Og så er der en flot plakat bag i bogen.
Troldeliv
En serie af flotte billedbøger til de små, men de var faktisk også en stor succes til de mindste i skolen, mens jeg stadig var med til at købe bøger ind der
Flere Hullerikker
Typisk for Josefine Ottesens kreative bogunivers udkommer de små Hullerik-bøger også som e-bøger. Og man kan faktisk lige nu få en enkelt af dem som læseprøve,
altså bare et enkelt kapitel. Men det er nok til at opleve, hvilket fint et medie, e-bøgerne er! Når man har læst et par sider, optræder der en gøg, men hvad er det nu, det der med gøgen? Jamen, det kan man da hurtigt
finde ud af, for der er et lille vindue, som man kan klikke på, og straks har man en video, hvor der bliver fortalt om gøgen og dens æg. Hvor er det smart! Det er sjovt, når nogen udnytter medierne fuldt ud.
Læseprøven
hedder "En værre stinker" og kan findes på app store.
Hullerikkerne
"Heltemod og kragelort" (med flere titler) af Josefine Ottesen
Jeg ser jo stadig mange af de nye børnebøger, men har ikke helt samme adgang til at lære dem at kende,
som jeg havde førhen. Så må jeg købe eller låne for at lære dem at kende. Og nu har jeg så investeret i en af Josefine Ottesens bøger om "Hullerikkerne fra Syvstammetræet", den første bog hedder
"Heltemod og kragelort" og kom faktisk for et par år siden. Men nu skal vi prøve den af på Malthe og Simon, som er begyndt at interessere sig for naturen og lære om hvad der sker derude. Og så kan vi vel låne os til resten,
når de først har lært bøgernes univers at kende.
Måske det er en (julekalender)gaveide til Malthe og Simon med de nye, små "selvlæser"-udgaver af historierne om Hullerikkerne?
Og så har bøgerne (selvfølgelig når det er Josefine Ottesen) deres egen hjemmesdie, www.hullerik.dk
Vitello
Kim Fupz Aakeson har skrevet en serie om Vitello, det er rigtig gode bøger, som kan læses op fra ca. 4 år (eller hvornår man nu synes, børnene er klar).
Det er
nok drengebøger, hvis man giver dem til lidt større børn, der kan selv, men til mindre børn kan de sagtens læses for både piger og drenge (og det kan alle bøger selvfølgelig).
Stor anbefaling til Vitello-bøgerne. Nogle af de første titler ligger somme tider til spotpris i supermarkederne.
Lille Bamse af Thomas Vinding
Bogudsalg, alene ordet kan næsten give hjertebanken af spænding, men hvis man ser vores beholdning af bøger, vil man kunne forstå, at kunsten ikke er at indkøbe nye bøger, men at holde fingrene i ro.
Jeg vil gerne anbefale Jakob Martin Strids børnebøger. Vi har lige købt "Den utrolige historie om Den Kæmpestore Pære" og en af de søde historier om "Mimbo Jimbo" til de små. I pærehistorien er identifikationspersonerne to dyr, mens alle de mærkelige skabninger rundt om er mennesker, og så er tegninger hele find-holger-billeder. Og historien om Mimbo Jimbo er bare så sød, først bygger MJ en helikopter (sådan lidt ligesom når Rasmus Klump bare bygger et skib), og så tager han ellers ud og redder verden sammen med Mumbo Jumbo. Så enkelt kan det gøres.
Den nysgerrige aborre
skrevet af Elsa Beskov, en af de gode gamle. Jeg fandt den forleden, da jeg skulle ordne nogle bunker med børnebøger, og grunden til at jeg kom til at tænke på den, var jo det dejlige billede af Malthe, som vi fik taget nede på vores bro i sommer - det var næsten en kopi af Elsa Beskov-billedet på forsiden af bogen. Det er en sød historie med fisk, som får liv i både tekst og tegninger.
Alex elsker biler
skrevet af Marianne Iben Hansen, illustreret af Hanne Bartholin.
Pragtfuld bog både til at kigge i og til at læse op af pga alle gentagelserne af forskellige
biler. Jeg har set teksten beskrevet som rap og det er egentlig en god betegnelse. Alex er en and, men han vil hellere køre bil end rappe rundt ude på vandet!
OG SÅ BLIVER BØGERNE DELT UD PÅ MACDONALDS lige nu, hvis man
køber et Happy Meal, fantastisk, altså både at de deler bøger ud i stedet for Disney plastic, og de de har valgt kvlitetsbøger som denne. De fortjener en medalje!
(Gyldendal, 2007)
Louis Jensens Firkantede Historier
Jeg bliver nødt til at slå et slag for disse fantastiske bøger. Nu kommer nr. 8 i serien af Louis Jensens eventyrlige firkantede historier. I hver af bøgerne skriver han
hundrede små historier, sat op i små firkanter, hver historie på én side, og med Lillian Brøggers vilde illustrationer ind imellem. Hver lille historie er - sin korte form til trods - et helt eventyr i sig selv, og de sætter
fantasien i sving både hos store og små. Den sidste 10. klasse, jeg havde på skolen, var nogle dejlige unger også som små, og de var spændende at arbejde med på skolebiblioteket. Som 10. klasser kunne de endnu
huske, da jeg fortalte dem Louis Jensens historie om, at bøgernes rygge hver aften åbnede sig, og så kom alle historierne fra bøgerne ud om natten og levede deres liv. men næste morgen, når vi åbnede biblioteket,
var alle historiene igen gået ind i bøgerne, og ryggene var atter lukkede. På den måde sætter historierne billeder i tilhørernes hoveder, som bliver der, og bliver ved med at arbejde. Genialt lavet! Anmeldelserne sammenligner
også LJs historier med H. C. Andersens eventyrunivers.
LJs plan er at lave i alt 10 bind og så slutte af med historie nr. 1001 i et bind for sig selv.
Bøgerne er ikke billge, heller ikke de tidligere udkomne bøger, men
de kan også lånes på biblioteket.
Lille muldvarp og hans bil
"Lille Muldvarp og hans bil", "Hvordan Lille Muldvarp fik sine bukser" og "Hvordan Lille Muldvarp gjorde mus rask igen" er nu udkommet på dansk (kan se at Lars Daneskov har haft en finger med
i spillet).
Vi lærte Krtek at kende for mange år siden som tegnefilmsfigur på tysk tv, og også fordi vores børn fik dukker og puslespil af vores tjekkiske venner.
Men nu er der altså billedbøger på
dansk til oplæsning for de små, tegningerne skulle være de originale, og teksten skrevet af Milers søn. Historierne og tegningerne spiller fint sammen, og historierne er søde og gode at følge med i for en lille tilhører.
Egon Mathiesen
Jeg vil gerne anbefale EGON MATHIESENs bøger, dem læste vi for vores børn i 70'erne og 80'erne, og nu læser vi for børnebørnene. Der er noget
af sproget, som virker lidt gammeldags, men den rytme og musikalitet, der gennemsyrer bøgerne og de fine og finurlige illustrationer, der ledsager teksten, er lige så sjove for børnene nu som dengang. Og der er sådan en dejlig
klar morale i alle historierne 😉.
Titler jeg kan anbefale:
Mis med de blå øjne
Fredrik med
bilen
Aben Osvald
Bugivugi og hans fire sønner
Drengen i grøften
Vi startede med Mis med de blå øjne, som vi har læst siden vores ældste barnebarn var ca. 1½ år, men nu læser
vi dem alle sammen for ham, knap 3 år gammel.
Klassikere til de små
Klassikere som stadig holder, og som kan læses med fryd for en ny generation:
Karius og Baktus af Thorbjørn Egner
Lille Sorte Sambo af Helen Bannerman (på
et tidspunkt fjernede vi den fra skolebiblioteket pga "racistiske træk", men måske man også se på den som en slags eventyr med forskellige arketyper, og jeg tror ikke børnene bliver mere påvirkede af Sorte Sambo end de
gør af gamle damer som hekse fx)
Garmann
Billedbøgerne om GARMANN er skrevet af den norske forfatter Stian Hole, og han har også selv lavet de fantastisk flotte illustrationer som en art billedmanupulationer.
De er nu tre bøger, og de er alle rigtig gode og anbefalelsesværdige, ja, nærmest et must til mindre børn fra ca. 3 år. De er både en fornøjelse at læse op og en oplevelse for en selv at læse med
deres filosoferen over tilværelsen.
Titlerne er:
Garmanns sommer
Garmanns hemmelighed
Garmanns gade
Alfons Åberg
Vi er startet forfra på Alfons Åberg-bøgerne af Gunilla Bergström. De var gode, da vores børn var små, og de holder stadigvæk. Jeg synes også, de er fine at læse op, for selvom man i dag kan få dvder med Alfons Åberg-film, så er historierne i bøgerne meget fine med deres dejlige illustrationer til. Selvom man kun er en lille ven på 2½, så kan man godt forstå og få meget ud af bøgerne, men der er nogle af dem, som godt kan vente lidt endnu, fx dem om Svipper og den om uhyret under sengen. Men "Kom nu, Alfons Åberg" og "Fødselsdagfest, Alfons Åberg" er rigtig gode til de små.
Drengen i månen
Ib Spang Olsens billedbog med hans typiske tegninger og med en dejlig, kreativ tekst. Månedrengen skal rejse ned på jorden for at hente en måne op til månen, og her kommer
han igennem alle månens faser uden at det overhovedet er nævnt andre steder end i tegningerne. Den er bare så sød, den bog og holder stadig, selvom den er gammel (1962). Dejligt format, hvor bogen vendes opad, så der bliver
nogle meget høje billeder.
(Gyldendal, 2008)
Den glade løve
Det lille Teater spiller i øjeblikket en børneforestilling for de helt små lavet over bøgerne om Den glade løve.
Det fik mig selvfølgelig i gang med
at finde den gamle bog frem igen. Bøgerne er oprindeligt franske, skrevet af Louise Fatio, oversat af Haldan Rasmussen. Det er dejlige oplæsningshistorier for de små med nogle fine illustrationer, hvor det de normalt opfatter som noget
farligt, bliver blødt og fortroligt.
Der findes en udgave af bøgerne, hvor de tre historier om løven er samlet i en bog, hvis man ikke lige har en bog, der har overlevet de sidste 30 år.
(Maj): Nu har vi endelig fået genoptrykket af Den glade løve-bogen, og ja, den holder helt klart! Malthe tog historierne til sig med det samme, også selvom vi måtte acceptere, at løven og nogle af personerne talte lidt
fransk.
Lille Muldvarp
Seneste kommentarer