02-06-2014

Museumsbesøg med børnene

Vi passer Malthe og Alberte, mens Far og Mor er til bryllup i nærheden. Vi er alle sammen i Nordjylland i Thy. Vejret er fint, det blæser, så vi rigtig kan fornemme det store hav. Morfar er jo historiker, så han vil gerne se Bunkermuset i Hanstholm. Kan vi have børnene med sådan et sted? Ja, bliver vi enige om, der er masser at se på og opleve.

Og det bliver et fint besøg, og der er masser af andre børn. Vi snakker om "gamle dage" og soldater og kanoner, og børnene ved selvfølgelig ikke, hvad det hele går ud på. Vi snakker om, at soldaterne gemte sig nede i bunkerne, så de ikke kunne ses oppe ved stranden, og der havde de så et helt liv med senge og borde og skabe osv. Rummene er befolket med dukker, så man kan få et indtryk af det. Og fotografier, som vi også kan studere. Vi finder et fra en juleaften, hvor en ung mand sidder med et meget bedrøvet udtryk, så vi bliver enige om, at han nok savnede far og mor, det kan Malthe i hvert fald sætte sig ind i. I et udstillingsskab finder Malthe en soldat, som "kun har fået en skovl at slås med", og som Malthe så siger, så gælder det jo bare om at finde en anden at slås med, som også kun har fået en skovl.... Heldigvis er alvoren i disse emner slet ikke gået op for børnene endnu! 

Ude i terrænet kører et lille tog rundt, det har været ammunitionstog, der forsynede kanonstillingerne med ammunition, men det kører altså rundt med de besøgende, hele vejen ud til kysten og ned igennem nogle af bunkerne. Det kører vi selvfølgelig en tur med! 

Vi havde kun denne eftermiddag, så Bunkermuseet var, hvad vi nåede den dag, men der var masser af andre muligheder, som dog havde krævet noget kørsel.