07-08-2013

Hvad er det?

Jeg har før skrevet om de tanker, jeg gør mig mht vores måde at leve på i forhold til det, der er og ikke mindst bliver børnenes hverdag. Kan jo huske oplevelsen af, at min Mormor og Morfars hus og hverdag var gammeldags i forhold til vores eget i Nykøbing. Men det kan være svært at gennemskue, hvad det kan være, at vores småbørn oplever hos os.

Men så lige pludselig opstod der her i sommer situationer, som vi overhovedet ikke havde tænkt på.

Simon gik rundt sammen med Morfar udenfor, som han som regel gør, når han er her. Lige i hælene på Morfar, ned til stranden, rundt i haven og over i baghuset. På et tidspunkt havde Simon fået et eller andet på fingrene og ville have det tørret af, og Morfar tog som en selvfølge sit store lommetørklæde op af lommen og tørrede Simons fingre i det. ”Hvad er det?” spurgte Simon så. Og så måtte Morfar forklare Simon, hvad et lommetørklæde af stof var. ”Smart!” var Simons kommentar. De bruger jo kun lommetørklæde eller køkkenrulle af papir.

På et andet tidspunkt skulle jeg vaske hænder på Alberte. Vi har en bøtte flydende sæbe stående både i køkkenet og på badeværelset, men den dag greb jeg sæbestykket, som lå på håndvasken og brugte det til at vaske hendes hænder.” Hvad er det?” spurgte pigebarnet så! Hjemme har de

 kun sæbe i dispensere, flere af dem oven i købet med sensor, der udløser en lille sæbeportion, uden at man trykker på den. Så et stykke sæbe, det var godt nok anderledes.

Og sådan var der lige pludselig noget af vores hverdag, der var så gammeldags, at det måtte forklares for børnene.

 Hm, hvad mon det næste bliver?