Mormors Hus er mit hus, men det er også min Mormors Hus, ligesom mine børns Mormors Hus - og også min Mors Mormors Hus. I alle disse huse var der og er der også en Morfar - og de spiller også med i alle historierne - på hver deres måde...

Vi er lidt heldige, alle os i familien som har og har haft et "Mormors Hus", for dem der har fyldt husene med liv, har ikke været så omkringflyttende, nej, faktisk har de alle boet i husene hele deres voksenliv, så når vi skaber billeder til vores erindringer om vores "Mormors Hus", så er det for alles vedkommende ét sted. Nogle af husene har ligget og ligger på landet og et enkelt har ligget i en by, men alligevel er der nok meget, der binder husene sammen i en fælles historie.

Nu da vores søn er blevet Far, er vores hus også blevet Farmors Hus. Grunden til at et sådant ikke hidtil har været en del af fortællingen er, at jeg ikke har haft et Farmors Hus, idet jeg aldrig har kendt min Farmor. Jeg er til gengæld kaldt op efter hende, men jeg har altså ingen erindringer om hende. Min Farfar fyldte godt i min barndoms hverdag, og han er også med i disse erindringsskriverier. 

Min Mors Mormors hus

Billedet af huset er helt nyt fra denne sommer, men faktisk så huset ikke så meget anderledes ud, da jeg var barn, og heller ikke da min Mor var barn og besøgte sin Mormor og Morfar, altså bortset fra kæden for indkørslen, som er sat op af de wekendfolk, der ejer huset nu...
Det er et lille husmandsbrug, og omme bag huset er der en stor lade. Den venstre side af huset var stald i gamle dage.
Inde i huset var der både hverdagsopholdsrum og de fine stuer, hvor man altså ikke kom til hverdag. Køkkenet var det store samlingssted, der var et gammeldags jernkomfur og et stort spisebord, og langs væggen var der en slagbænk, hvor alle børnene kunne sidde. Alle skabe og alt køkkengrej var enten malet blåt eller blå emalje. Der var fine broderede linnedstykker, fx et ophæng foran håndklædestangen. Alt dette fine linned var broderet af min Oldemor.
Stedet blev købt af min Mors Mormor og Morfar først i århundredet, og efter deres død blev det ført videre af min Mormors søster, som var blevet boende hjemme for at passe sin far. Derfor kunne min bror og jeg også besøge dette sted, da vi var børn, og vores børn har også været med på besøg i huset, sidste gang kort tid før "Moster Johannes" død.

Min Mormors Hus

Min Mormor og Morfars hus lå lige ned til vandet kun med et lille bådebyggeri imellem dem og vandet. Huset lå ved en havn, Dybvig havn på Fejø. Omkring huset var der en stor frugthave, som var en god indtægtskilde for dem, og foran huset en dejlig have med masser af min Mormors roser og et par frugttræer. I denne have samledes man til måltiderne i den gode årstid, og det var et godt sted at sidde, når man gerne ville holde øje med, hvad der skete på havnen og hos naboerne.
Huset var pænt stort, med køkken, to stuer og et soveværelse nedenunder, og et loft, som kun  delvist var udnyttet. Der var et lækkert soveværelse og et mindre gæsterum og så ellers et stort åbent rum, hvor der også stod møbler, ikke at man sad deroppe, nok nærmere som et opbevaringsrum.
Da jeg var helt lille i starten af 50'erne var det stadigvæk et gammeldags hjem med jernkomfur i køkkenet og vandpost i gården og lokum omme bagved. Men senere blev der indlagt vand og lavet et lille toilet med hånvask, så man ikke skulle udenfor i al slags vejr og på alle tider af døgnet. Stuerne ændrede også karakter i løbet af min barndom, mest pga udskiftning af møblerne, men da jeg var lille, var opholdsstuen forsynet med både et spisebord og en divan med et lille bord og et par stole foran.
Ved siden af kakkelovnen havde min Mormor sin faste plads i en temmelig hård lænestol. I køkkenet var der også et lille bord, hvor de fleste af dagens måltider blev indtaget. Kun om aftenen i den mørke tid trak vi ind i stuen ved spisebordet der.
Omkring huset var der udhuse med værksted, vaskehus, frugtrum og honningrum. Ovenpå disse var der et stort loft, hvor der bare kunne opbevares så mange spændende ting. Og så den store frugthave bagved, nej, den var ikke stor, kun ca. en halv tønde land, men spændende med gode gemmesteder og en del skure, som havde været brugt til hønsehus, brændeskur og røgeovn.
Og forhaven var helt og holdent min Mormors domæne. Hun var meget begejstret for roser og havde anlagt fine bede og kunne alle navnene på rosensorterne. Der var også et fint bed med morgenfruer, som bare såede sig år efter år. Langs stentrappen, der første op til huset, stor der store flotte velduftende lavendler.

Mine børns Mormors Hus

Mine børns Mormor og Morfars hus ligger i en by, Nykøbing,  med naboer til alle sider, faktisk rigtig mange, idet vejen ligger som en mellemvej mellem to større veje, og grunden går ned langs baghaverne til husene på den ene vej, så der har vel været en 6-7 naboer i alt. Huset var stort med to etager, som var fuldt udnyttet. Da jeg var lille, boede vi to familier i huset, men det er jo ikke vores børns erindring. Der var køkken, en stor stue og en spisestue plus toilet/bad nedenunder, og ovenpå var der tre værelser og et toilet/påklædningsværelse. I virkeligheden var det det gamle køkken fra den overlejlighed der var førhen, der blev ombygget till toilet og plads til klædeskabe). Når børnene overnattede hos Mormor og Morfar, sov de i mit gamle værelse, hvor der var sat senge ind med plads til dem alle tre.
Lige så vigtigt som selve huset var gården bag huset, som der var udgang til fra en havedør, og et værksted som var Morfars domæne, han var tømrer. Desuden var der vaskehus, brændeskur (som selvfølgelig ikke havde været brugt til brænde siden de havde afskaffet deres kakkelovn) og et cykelskur.
Der var ingen garage, de havde aldrig bil.
Haven som ses på billedet var helt og holdent Mormors. Morfar havde det ikke godt med jord under neglene, til gengæld kunne Mormor ikke slå et søm i. I haven var der urter og hindbærbuske og stauder og løgblomster om foråret. På græsset var der et meget stort valnøddetræ af en eksotisk sort, som gav meget store valnødder.
Selvfølgelig er huset en del af børnenes erindring, men lige så stor plads fylder nok Mormor og Morfars andet "hus", nemlig deres båd, en stor gammeldags sejlbåd, hvor de tilbragte alle weekender og ferier. Og hvor vores børn heldigvis også har fået nogle gode oplevelser med sejlture og overnatninger og hygge ombord.

Mine børnebørns Mormors og Farmors Hus

Vores hus bliver forhåbentlig engang vores børnebørns erindring om Mormors Hus og Farmors Hus. Huset er stort, vi har jo tre børn og fik heldigvis købt huset, mens vi fik glæde af al pladsen til børnene. Huset er et genopbygget stuehus til en gammel gård, men jorden er solgt fra pånær en ret stor have omkring huset. Huset ligger som det næstyderste hus på Sydlolland lige bag diget ved Noret, som åbner op ud til Nakskov Fjord og Langelandsbæltet. Alle disse oplysninger, fordi vores hus ikke bare er huset, men også den omliggende strand og marker og diger og hav.
Der er værelser til alle, når de kommer hjem på besøg. Endnu er børnebørnene så små, at de enten sover sammen med os eller med deres forældre, når de er her. Nu har vi flyttet lidt rundt i huset, så vi også har fået lavet et legeværelse, der hvor jeg havde alle mine skolesager, med højseng og foldemadrasser og bøger og legetøj. Som i så mange andre familier er køkkenet omdrejningspunktet i vores hverdag, og der er plads, så vi kan sidde rigtig mange ved bordet til måltiderne, og desuden danner det store spisebord i køkkenet også rammen om alle mulige andre aktiviteter fra læsning af bøger til tegning og spil og almindelig hyggesnak.