16-02-2013

Min Morfars Mormor og Morfar

Dette er nok den ældste ”Mormorhistorie”, jeg kan komme op med. Den handler om min Morfars Mormor og Morfar. De boede ude i Skoven på en gård, hvis jord lå op til den jord, hvor Torben nu dyrker juletræer.

Min Morfars Mormor og Morfar hed Morten og Karen Marie. Hans Morfar gik for at være en klog mand, han kunne skrive, hvad der ikke var så almindeligt blandt jævne bønder dengang. Dette håndværk brugte han til at hjælpe andre mennesker ved blandt andet at skrive forskellige dokumenter for dem. Han førte også dagbog hele sit liv, skrev side op og ned i små hæfter, og det var med gammel, ”gotisk” håndskrift, hvilket faktisk er ret svært at læse for os i dag. Han skrev om dagligdagen, hvad han lavede, hvad de købte osv Men han skrev også om problemer i familien, han havde nok hvad man i dag vil kalde dårlige nerver og var ikke altid lige nem at omgås for konen og børnene.

Hans anden største bedrift, eller det som vi har som synligt bevis på hans arbejde i dag, er stenglaciet ude ved Skoven. Han gik i årevis og lagde sten på kanten af stranden til beskyttelse. Da han havde lagt det første gang, mente han åbenbart, det kunne gøres bedre, så han pillede alle stenene op og lagde dem igen på ny. Og glaciet kan ses derude den dag i dag, og det er lagt for snart 150 år siden. Og hjemme hos os kan vi hver dag kigge på et maleri af stenglaciet, idet Maler Ras på Fejø malede maleriet til min Mormor og Morfar, det der nu hænger over vores sofa.

Desværre kan jeg ikke vise jer de gamle dagbøger, de opbevares hos en anden gren af familien, som ikke synes, at vi må læse i dem pga historierne om den uligevægtige forfader, ærgerligt nok. Der er jo  også masser af anden dokumentation for livet dengang ud over det personlige aspekt af fortællingerne. Men jeg har set og læst i en af dagbøgerne engang, hvor min Morfar havde dem til låns, og hvor min Morfar lærte mig at læse den gamle, gotiske håndskrift.