18-01-2013

Husmoderafløser

Alle er syge, influenzaen raser og rammer alle. Så hele familien ligger, Mor, Far, Storebror og Lillesøster. Hvad gør man så?

Vi har siddet og snakket om vores erindringer fra børnenes bedstemødres tid, altså i starten/midten af 50'erne. Da var de også syge! Børnenes Mormor i Nykøbing fortalte, at hun lå i sengen med influenza, og jeg, Storesøster lå syg ved siden af. Lillebror, som var spæd, var ikke syg, men Mormor måtte tage ham med ind i sengen, hun kunne ikke vælre oppe. Og så var gode råd dyre! Heldigvis var der HUSMODERAFLØSEREN! Altså en hjælper, som kunne komme og bistå familien, til de igen kunne selv. Hvor Morfar var henne? Ja, på arbejde, og i al fald var husarbejdet jo ikke noget for ham, han var jo en mand... Vi fik også mad "udefra", hvis min Mor var syg. Det er lidt utydeligt for mig, hvor det egentlig kom fra, men  i al fald kan jeg huske de store spande-gryder, der var stablet ovenpå hinanden og samlet med en spænde. Der var måske tre gryder oven på hinanden, og så skulle vi bare åbne og spise.

Også hos børnenes Farmor var der panik, her lå hele familien i sengen og måtte have hjælp fra HUSMODERAFLØSEREN, som kom og ordnede huset og lavede mad til familien.

Sikke en ordning! Hvorfor mon ingen har tænkt på at geninføre sådan en ordning? Der kunne vel nok være brug for den indimellem. Den oprindelige ordning var blevet skabt under krigen for at afhjælpe den store kvindearbejdsløshed, og den var oprindelig lavet for at hjælpe ringe stillede familier. Senere i 1949 blev det til en statsstøttet ordning for alle, men hvordan man fik bestilt en afløser, ved jeg ikke. Læs mere om ordningen på:

 

http://www.foa.dk/Forbund/Om-FOA/FOAs-historie/1940erne/Husmoderafloeserbegrebet%20opstaar