06-01-2013

Min Mormor kom også til min fødselsdag

Det har lige været Mathes fødselsdag, og ligesom sidste år blev jeg inviteret til at komme dagen før og hjælpe lidt til med forberedelserne. Og det ville jeg selvfølgelig gerne, både for min egen skyld, men da så sandelig også for at give en hånd med hos den travle familie.

Sådan gjorde min Mormor også. Min Mor gik på arbejde, i al fald da vi blev lidt større, og så er der ikke megen tid i hverdagen til at nå det hele. Så min Mormor kom rejsende fra Fejø et par dage før, og så gik hun ellers i gang med at gøre rent og klare til til fødselsdag. Jeg kan specielt huske et par fødselsdage, hvor hun var der. engang havde min Mor "overset" en buket gran, der stod i spisestuen og havde fået lov at stå der fra julen, den røg ud som det første, da min Mormor gik i gang - det var nu heller ikke et øjeblik for tidligt, jeg har jo fødselsdag i marts! Og en anden gang, det var faktisk det sidste år, jeg boede hjemme, og grunden til at det står så klart for mig var, at vores latinlærer på gymnasiet var død. Vi blev sendt hjem igen, straks vi var kommet ud på skolen, og min Mormor stod lige inden for gangdøren, jeg husker det som om de gjorde hovedrent, og hun var derfor den første til at få historien om Kirkegårds død, og den første til at trøste. Det havde egentlig ikke noget med min fødselsdag at gøre, men det var derfor, hun var i huset.

Der blev bagt til fødselsdagene, og så blev der selvfølgelig snakket. Med min fødselsdag i marts var det jo tit, at vi ikke havde set hinanden siden jul, hvis det var vinter med is, så damperen ikke kunne sejle. Jeg tror også, det lidt er derfor, jeg forbinder min fødselsdag med forår!

Når min Mormor havde besøgt os, og altid hjulpet min Mor med det huslige arbejde, så havde vi bagefter noget af en opgave med at finde alle tingene. Min Mormor gjorde nemlig bare noget, satte tingene væk hvor hun nu syntes, de kunne have en plads eller lagde tøjet der, hvor hun fandt det mest hensigtsmæssigt. Min Far turde ikke rigtig kritisere, for han vidste jo også hvilken stor hjælp, min Mormor var, når hun sådan kom et par dage, men det irriterede ham godt nok, at han ingenting kunne finde bagefter (jeg får skyld for lidt af det samme hos nogen af børnene...).

På disse besøg sov min Mormor som oftest på sofaen i stuen, jeg ved ikke hvorfor hun så gerne ville det i stedet for at få en rigtig seng ovenpå, men der er nok flere grunde - den ene er helt sikkert den vane, både min Mor og min Moster havde sammen med min Mormor, for når hun var på besøg enten i Nykøbing eller i Nakskov, og alle vi andre var gået i seng, så skulle der snakkes, bare min Mormor og hendes datter eller sjældne gange dem begge to. Hvad disse samtaler bestod af, ved ingen af os andre, jeg forestiller mig, at de har snakket meget personlige ting, men jeg ved det ikke.

Uanset at der var nogle ting, der forsvandt i vores køkkenskabe, så var det en fest, når min Mormor kom, og jeg håber, at mine børnebørn vil synes det samme, når de får besøg af deres bedster.