14-01-2012

En duft af honning

Honning dufter, roser dufter, lavendler dufter, og de dufter af Mormor.

For nogle år siden var vi inde i udstillingsbygningen i Nikolaj Kirke på Strøget og oplevede en installation bestående af en masse krukker, dækket af små låg. Når man lindede på lågene og stak næsen ind over krukken, kunne man så oplevede en dejlig duft eller en ækel, ubehagelig lugt. Men den store oplevelse var en krukke, der duftede af roser, og idet jeg stak hovedet ind over, totalt uforberedt på, hvad der kom, og pludselig stod der i en duft af roser fra krukken, så dukkede der øjeblikkeligt erindringer op om min Mormor, når hun havde gået og nusset i sine flotte rosenbede og kom ind med favnen fuld af velduftende roser. Sådan kan dufte åbne for minder.

Min Mormor er for mig i høj grad også forbundet med duften af honning. De havde bier og høstede honning, som de selv slyngede og tappede. Og honning var en del af deres hverdag, fordi min Mormor brugte honningen til et stykke nybagt franskbrød fx eller også  spiste hun bare en skefuld i ny og næ. Og hun duftede tit af honning. Jeg elsker honning - og duften af honning...

Ubehagelige dufte var der selvfølgelig også, men ikke noget der har sat sig. Jo, måske lugten når de skulle sprøjte i frugthaven. Det var absolut forbudt for os børn at færdes udendørs. når de skulle sprøjte, og med god grund. Jeg ved ikke, hvad de sprøjtede med, men det har ikke været sundt... I sprøjtemidlerne var blandet noget blåsten, som i den grad smittede af, så når min Mormor kom ind efter sådan en dag, var hun indfarvet i sit tøj af dette blåsten.Og så lugtede hun altså ikke særlig godt. Heldigvis bruger man helt andre sprøjtemidler i dag.  

Så var det meget bedre, når min Mormor vaskede. Og det var et stort projekt. Ovre i vaskehuset havde de en grukedel, hvor vandet blev kogt op. Først blev tøjet lagt i blød i nogle zinkbaljer, så kogt i grukedlen, bagefter skyllet i baljerne igen, og til sidst hængt op på lange tørresnore. Og det duftede dejligt, sengetøj der har tørret udendørs, og en Mormor der havde haft hænderne i vaskevand hele dagen - uhm.