29-01-2012

Da Mor blev til Mormor

Denne historie kunne velsagtens fortælles om alle de mormødre, der optræder på disse sider, men den handler altså om dengang MIN Mor blev til Mormor.

Jeg var gravid første gang i foråret og sommeren 1975. vi vidste dengang ikke hvilket køn barnet havde, så vi ventede bare et BARN. Jeg havde termin til 1. september, altså flere uger efter at vores sommerferie var slut, så derfor skulle jeg begynde på arbejde i august, da det nye skoleår skulle begynde. Desværre havde det været en hård sommen, ja, ikke at der var noget galt med sommeren, det var den varmeste sommer i mands minde, og hvad gør man så, når man er højgravid og ret stor i det. Sidder på en bænk nede i kælderen og stønner af varme fx Jeg var i hvert fald ikke til de store udendørs aktiviteter. Jeg fik også problemer med vand i kroppen og til allersidst fik jeg også en voldsom urinvejsinfektion, alt dette fortalt bare for at slå fast, at skolegang blev det ikke til i august. Jeg måtte ikke gå på arbejde (dengang havde vi ikke orlov før fødslen), men blev sygemeldt. Min Mor ventede også, men endnu var der jo lang tid til, hun skulle være Mormor, ventetiden gik med at strikke, men da vi jo ikke vidste, om det var en dreng eller pige der kom, strikkede min Mor et gult sæt tøj, så kunne det bruges til begge køn.

Men lillepigen meldte sin ankomst allerede en halv snes dage før termin, hun blev født på Nakskov sygehus, myndigt overvåget af en ældre jordemoder, som jeg kendte, hun boede som genbo til min Moster. Anne blev født en fredag formiddagkl halv 11, det var der hvor skolelærerne fik børn, altså i det store frikvarter... Faren var ikke til stede ved fødslen, han var på arbejde, men han havde dog involveret mine forældre i, at der var gang i fødslen, så min Mor oplevede den lange formiddag med venten ved telefonen. Det har garanteret ikke været sjovt, jeg prøvede det jo selv med et par af vores børnebørn, puhha, ikke at kunne gøre noget som helst, bare vente, vente....

Men så hurtigt som det kunne lade sig gøre ringede jeg selv fra afdelingen og hjem til min Mor, Det har mine piger også gjort, da de havde født, dejligt! Og så sagde min Mor dette: "Det var dejligt at blive Mor, men endnu bedre at blive Mormor!" Det kan man jo nok diskutere, men i hendes verden betød det i al fald, at større lykke fandtes ikke her og nu, og det kan jeg godt skrive under på.

De havde jo ikke mobiltelefoner, så min Mor trak sin cykel frem og cyklede ud til Østerbro, hvor min Far var på arbejde, og så kunne hun fortælle ham, at han endelig var blevet Morfar.

Mine forældre havde ikke bil, så min Mor kom næste formiddag med tog fra Nykøbing for at se sit lille barnebarn. Det er kun tilbage i 1975, men virker voldsomt gammeldags, når man skal fortælle det, men min Mor kom altså på et tidspunlt, hvor de nyfødte var lukket inde i et glasbur, præcis som man ser det i amerikanske film. Og hun måtte ikke få sit barnebarn ud og holde hende. Hvor har jeg tit fortrudt, at vi var så autoritetstro, hvad skulle der dog kunne ske ved det? Kun at man blev overfuset af afd. sygeplejersken, men det havde vi da nok overlevet. Men det var da en stor skuffelse for min Mor. Men det kom hun så til senere, hun blev i Nakskov hos min Moster, og da det var weekend kunne hele familien komme på barselsvisit om søndagen, og det gjorde de....