20-10-2012

Æbler, æbler, æbler...

V har samlet til huse, æbler i massevis, det er bare så fristende, når de er overalt på denne tid. Og så ligger det lidt i generne, at man skal udnytte høsten af frugt, når det er tid til det.

Mine børns Mormor, Eva, var selvfølgelig også optaget af æbler, hele hendes bandom havde jo bestået af aktiviteter omkring æbler med frugthaven bagved deres hus. Der var kun en halv tønde land, men sammen med alle de andre gøremål kunne det give en indtægt, de kunne leve af. Da vi var børn, sejlede vi i sensommeren over til Fejø for at hente frugt, både æbler og pærer, og senere hen, da vi blev voksne og selv fik børn, skaffede vi frugten fra haverne på Fejø og kørte kasserne til Nykøbing til vores børns Mormor. Hvis vi kunne skaffe en kasse coxorange eller gråstener, så var det det allerbedste. Og det blev udnyttet, selvfølgelig til bare at spise, men der blev også henkogt pærer og lavet æblegrød. "Mormors" æblegrød var bare så god, at jeg aldrig selv kom i gang med at lave grød. Hun kogte grød til os hele efteråret, brugte rigtige vanillestænger og kom grøden på henkogningsglas og satte dem op på loftrummet. Så kunne vi ellers forsyne os, når vi besøgte Mormor og Morfar i Nykøbing. Hjemme hos os selv brugte vi grøden til forskellige ting, helt nykogt grød smagte himmelsk med mælk på, men ellers i pandekager (som vi fik fast hver den 1. i måneden!) og så til æblekage, som er en af favoritterne her i huset. "Kagen" laves af knuste tvebakker, som ristes i smør på panden, blandes med lidt knuste makroner og lægges lagvis i en skål med æblegrøden, selvfølgelig serveres der flødeskum til herlighederne. Vores æblekage er nok lidt mere kage end andre, som består af rigtig meget grød og ikke så meget rasp. Og til jul blev der bagt æblekager i sandkageform, som skulle serveres i juledagene.

Jeg er desværre aldrig kommet i gang med at lave æblegrød, men i to af familierne har de unge for nylig lavet æblegrød - og deres Mormor ville da blive vildt stolt over, at de bruger æbler til denne lækre spise, som hun selv var så glad for at lave.