04-11-2016

Udtrækspladen i køkkenet

I en artikel i et boligtillæg i Poitiken står der at læse om "udtræksskærebrættet". Det hørte med til køkkenet i 20'erne og 30'erne. Ådalen et udtræksbræt var der også i vores køkken, da jeg var barn. Meeen selvom der nok blev skåret brød i vores køkken, foregik det enten på brødmaskinen, en guillotineagtig sag, som så let som ingenting skår fine skiver af de store rugbrød eller sigtebrød eller på et skærebræt placeret PÅ selve køkkenbordet. Men udtrækspladen, som min Far altså havde forsynet vores køkken med, det var nemlig ham, der lavede køkkenet, da mine forældre købte huset i -47, blev brugt til et ganske andet formål. Det var da vores spiseplads i køkkenet! Der var spisebordet i stuen, men der sad vi kun og spiste, når der var gæster. Den ret store plade var placeret over et "element" med skuffer og ca. midt på køkkenbordet. Der sad først min Far og Mor, senere også os to børn og spiste til aften. Fire tallekener og fire sæt albuer omkring pladen. Vi kendte ikke så meget andet, så det var vores måde at spise på. Senere da "spisekammeret" (som egentlig bare var et højt skab i køkkenet (og her stod brødmaskinen) blev revet ned og vi fik gaskomfur der, blev selve gasbordet erstattet af en spiseplads, som min Far også "skræddersyede" med en lille enmandsbænk på den ene side og så ellers tre taburetter som resten af siddepladserne omkring bordet. Der var ikke plads til så mange flere end os selv, så når min Mormor og Morfar kom rejendele og skulle spise med, satte min Mormor sig som regel hen ved udtrækspladen - som hurtigt fik betegnelsen "Mormorpladen"!

Da vi flyttede til huset på Ydø, var der også en udtrækspladen, men vi har vist aldrig brugt den. Det var jo ældre mennesker, der havd fået lavet det gamle køkken, og i deres køkkenforestillinger har der sikkert hørt en sådan plade til. Men vittighederne har været mange om denne Mormorpladen, og det blev også foreslået til det nye køkken, som vi selv indrettede for nogle år siden. 

Jeg har et billede af pladen fra køkkenet i Nykøbing, for da vi tømte huset efter min Mors død, stod det jo næsten, som da det blev lavet i sin tid. Et sådant håndværkerkøkken var nær,est uopslideligt.