25-04-2012

Uhm - Mormors rabarbergrød

Nu er der flotte rabarber i haven, og jeg prøver at lave forskellige ting med dem. Men grød som min Mormor lavede, det tror jeg ikke,  jeg kan lave.

Dengang fik man altid to retter mad til middag, enten grød til forret, altså fx vandgrød, eller dessert, som oftest frugtgrød, de havde jo let adgang til frugten på Fejø. Men min Mormor brugte også  rabarberne til grød. Rabarberne blev kogt, og saften blev siet fra, kogt op igen, sødet og jævnet med kartoffelmel. Den blev så fin sart lyserød. Nogle mennekser farvede deres grød, men det gjorde min Mormor ikke. Hvis det skulle være rigtig luksus, som det godt kunne være, når vi kom hjem og besøgte dem, så kom der hakkede mandler i grøden. Det smager meget fint sammen med den søde frugtsmag.

Nogle gange har det nok gået lidt stærkt, for så blev grøden "lang", dvs når man stak skeen i skålen og skulle øse en portion over på sin egen tallerken, så kunne man hale en lang ende af lyserød grød op fra skålen. Forklaringen er, at hvis grøden kommer i kog efter, at der er kommet kartoffelmel i, så bliver grøden lang, og det kan jo ske, når det går lidt stærkt. Men altså, hvis grøden var lang, så måtte min Mormor høre for det, min Morfar kunne en lang række af vittigheder om denne denne grød, ville fx gerne have en saks på bordet, så han kunne klippe grøden over. Vi syntes selvfølgelig, at det var sjovt, men det var da lidt synd for min Mormor. men grøden smagte pragtfuldt under alle omstændigheder.

Det var af og til svært for min Mormor at lave mad til min Morfar, han var meget sær, sagt med et mildt udtryk, og så havde han maveproblemr, så der var mange ting, han ikke kunne tåle. Min Mormor havde været på husholdningsskole i Vordingborg som ung, og hun var da rigtig dygtig til at lave mad, men det var altså sjældent, at hun vovede sig ud i eksperimenter, for det brød min Morfar sig ikke om. Han var et godt eksempel på, hvor vigtigt det er, at manden i huset er positiv over for maden (hvis det altså er husmoren, der står for madlavningen).