21-04-2012

Mormors fødselsdag

I dag er det den 21. april, og det er den dag, hvor det var min Mormors fødselsdag. Dagen er forbundet med forår, blomster og fødselsdagshygge. Det var ofte påske i forbindelse med denne dag, så derfor kunne jeg være på Fejø, når min Momor havde fødselsdag. Mine forældre arbejdede, og der var en lang rejse til Fejø, så det var ikke hvert år, at vi besøgte min Mormor på hendes fødselsdag.

Men når vi var der, blev der holdt rigtig fødselsdag, pyntet fint bord i stuen med nystivede og strøgne duge med folder så skarpe, at man kunne skære sig på dem, det pæne porcelæn og sølvteskeerne til kagen. Hjemmebagte boller og hjemmelavet lagkage med rigtig chokolade til. Hjemme i Nykøbing fik vi varm kakao, men min Mormor lavede rigtig chokolade. Og hun lavede chokoladeglasur til lagkagen, der blev rigtig kræset for gæsterne.

Men det helt fantastiske ved min Mormors fødselsdag, eller i al fald noget af det, der virkelig har gjort indtryk på mig, var den gave, der bestod af en kurvfuld påskeliljer. Mine bedsteforældre kendte mange mennesker, og blandt dem var kunstmaleren Ras, hvis husbestyrerinde blev en god veninde af min Mormor. Og fru Madsen, som vi kaldte hende, kom hvert år på min Mormors fødselsdag cyklende ned til havnen til min Mormor med cykelkurven fyldt med påskeliljer, og ikke et hvilket som helst antal påskeliljer, nej, hvert år blev der plukket nøjagtigt det antal, som min Mormor fyldte år. Og da jeg var en halvstor pige, var det altså omkring 60 påskeliljer, men de blev troligt leveret hvert år på den 21. april.