01-04-2012

De små kommoder

Dette er en historie om min Mormor fra længe før, hun blev Mormor.

Min Mor og min Moster havde hver en lille kommode, da de var børn. Dem havde min Morfar været i Maribo for at købe til dem. Det var ikke umiddelbart hensigten, at pigerne kunne have hver deres små hemmelige gemmer i kommodens skuffer, næ, de var beregnet til tøj, og hver skuffe havde sit indhold. En af disse skuffer var beregnet til undertøj, som de så selv skulle holde orden i.

En gang imellem bad min Mormor pigerne om at tage undertøjsskufferne ud og komme ind i stuen med dem. (Der var jo kun 15 måneders forskel på dem, så med mange sager som denne, blev pigerne behandlet ens). Min Mormor lagde syredskaber frem, og så gik de i gang med at reparere, hvad der nu trængte, en slidt strop, et par underbukser, som skulle have ny elastik, en manglende knap eller bændel, et slidt sted, som skulle reddes, før det gik helt i stykker. Det gjorde man jo dengang, kun hvis undertøjet var helt håbløst og ikke stod til at redde, blev det kasseret, dvs. helt smidt ud blev det jo ikke, idet godt gennemvasket og slidt undertøj var perfekte klude til fx rengøring, så det kasserede havnede i kludebunken. Det var en hyggestund, men absolut med et strejf af alvor, pigerne skulle jo læres til at holde orden i deres eget tøj.

Min Mors kommode står stadig i vores hus. Men det er længe siden, der var undertøj i den, som skulle tages ud og repareres med jævne mellemrum.