22-08-2014

Morfars værksted

Morfars værksted hører egentlig ikke til min hverdag, når jeg var på besøg hos mine bedsteforældre. Vi børn måtte nemlig ikke komme der, det var så absolut Morfars domæne. Min Mor og Moster har heller ikke måttet komme der som børn, jeg kan huske hvordan de som voksne  sommetider stjal sig ind på værkstedet, hvis de manglede et eller andet, en hammer fx. Og det var spændende nok, for her opbevarede Morfar alt det værktøj og materialer, som han brugte i sin hverdag. Og eftersom min Morfar var snedker, var der på værkstedet mange specielle værktøjer, fx til fremstilling af møbler. Værkstedet var bare eet rum i baghuset, der var selvfølgelig også både vaskehus, frugtrum og honningrum med deres specielle udstyr og indhold, men i værkstedet var der træ og hvad dertil hører, og han opbevarede også sit fiskeudstyr her.

Da min Morfar døde, ønskede min Mormor at give i hvert fald en del af værkstedet til ømuseet. Og på billedet ses, hvad der er kommet ud af det. Forskelligt værktøj med drejebænken i midten. Og så har de lavet et fint skilt med min Morfars navn, det hænger midt i det hele. 

Min Morfar var uddannet snedker, og han fik forskellige opgaver rundt omkring på øen. Han kunne også lave småmøbler, lavede blandt andet nogle indskudsborde til hele familien på et tidspunkt. Når han skulle ud til folk, var den eneste mulighed at tage cyklen. Han havde en gammel cykel med en ret stor bagagebærer, hvor værktøjskassen blev spændt fast på, og så kørte han ellers af sted. 

Da vi to som voksne købte vores første hus, trængte det virkelig til noget istandsættelse. Da var min Morfar en gammel mand og præget af forskellige dårligdomme, men hjælpe os med at sætte huset i stand det skulle han i hvert fald nok. Så han ankom til Kappel med værktøjskassen (min Far var der også!), og så arbejdede han på huset hele dagen. Gamle folk sover til middag, også min Morfar, men huset var jo tomt, men så havde han fundet en gammel dyne, som han havde arrangeret sig med til middagssøvnen. Bare endnu et eksempel på en nøjsom generation. Men huset blev i hvert fald færdigt, med god hjælp fra håndværkere i familien plus noget købt arbejdskraft fra området.