22-08-2014

Maler Ras' billeder

Væggene i min Mormor og Morfars stuer var prydet af malerier, mange af dem endda. De fleste af dem (måske dem alle?) var lavet af "maler Ras", som selvfølgelig hed Rasmussen. Jeg tror egentlig ikke mine bedsteforældre var kunstsamlere eller noget i den retning, nej malerierne havde de for manges vedkommende, fordi de havde lavet byttehandler med maleren. De var glade for malerierne, måske ikke så meget pga deres kunstneriske kvaliteter som pga motiverne. Der var lokale motiver fra Fejø og forskellige naturbilleder. Glansnummeret var nok kattebilledet, som hang på væggen over deres spisebord i stuen. En stor langhåret kat, der kigger på en uanset hvor man står. Dette billede hænger nu hos min bror, dejligt billede. Mit yndlings er selvfølgelig det ude fra Skoven, som forestiller stranden nedenfor mine tipoldeforældres gård, der hvor stenglaciet er. Måske er det et bestillingsarbejde, altså at min Morfar ligefrem har bedt Ras om at male dette motiv? Og et andet yndlings er den fine akvarel, der forestiller Fejø mølle. Det er en gave fra Ras til min Mormor på hendes 60 års fødselsdag - der er en fødselsdagshilsen på bagsiden af billedet. 

På Fejø samler de Ras' billeder sammen, de har nogle af dem på arkivet, men ellers fotos af andre billeder. Og selvfølgelig kan de også få mine billeder - engang, altså, jeg er skam ikke færdig med at kigge på dem endnu! 

Jeg var sommetider med min Mormor oppe hos Ras og hans husbestyrerinde, fru Madsen.og så var vi ude i hans atelier, det var jo ligesom når man så billeder i bøgerne om de store malere, meget spændende. Min Mormor og fru Madsen kom godt ud af det med hinanden, hvert år når min Mormor havde fødselsdag den 21. april, kom fru Madsen cyklende ned til havnen med cykelkurven fyldt med påskeliljer,  een for hvert år min Mormor fyldte!