Mormorhistorier

08-05-2019

Foto fundet i gemmekassen. Lyser langt væk af den hyggelige stemning, der herskede hos min Mormor og Morfar.

07-05-2019

I gemmekassen fandt jeg min Farfars skudsmålsbog. Min Farfar blev født i 1888, og dermed var han udstyret med denne lille bog. Heri kan man læse, hvornår han blev konfirmeret, hvornår han flyttede fra sit hjem for at komme ud at tjene, hvornår han flyttede til Lolland osv. Det var præsten eller senere sognefogeden, der førte skudsmålsbøgerne for tyende. Bogen blev opbevaret hos arbejdsgiveren og først udleveret, når man skulle flytte igen. Loven blev indført i 1833, men fra 1867 blev det forbudt at indføje egentlige skudsmål, altså udtalelser om personens evner og opførsel. Men det var jo en måde at styre "de tjeneste ånder" på... I vores tilfælde fylder det os med gode tanker om de gamle, tænk vi har haft et liv sammen med disse bedsteforældre, som har levet for 130 år siden, fantastisk! 

I dag kan man jo stadig høre udtrykket, hans skudsmål osv, altså folks bedømmelse af ham.

07-05-2019

På min Fars værksted stod en drejebænk, sådan en hvor man kunne dreje træ og lave skåle, fade, lysestager m. m. m. på. I kassen med min Fars papirer fandt jeg forskellige udklip, som alle handlede om en drejebænk, man selv kunne lave. Jeg ved ikke, hvor gamle disse udklip er, men i hvert fald ældre, end den tid hvor drejebænken blev sat op. Så det har nok været et ønske hos min Far i en del år, før han så endelig fik en. Måske har ønsket også været inspireret af hans gode ven og genbo, som selv byggede sig en drejebænk (måske udklippene stammer fra ham?). På et tidspunkt blev vores store valnøddetræ i haven fældet, og træet herfra rejsende min Far med i drejebænken. Og han blev ret hurtigt ferm til at fremstille fine ting på den, som så kom os alle sammen til gode. Jeg har stadig nogle af tingene,som jeg vil prøve at lægge et par billeder af.

06-05-2019

Et avisfotofundet i gemmerne. Det lå sammen med nogle af min Fars papirer, så måske han har klippet det ud af avisen og gemt det. Deres liv var jo på havnen sammen med deres sejlervenner. Jeg husker desværre ikke, hvem den anden unge pige er, men det er min Mor til venstre i billedet.

23-04-2019

Påskeliljer har en helt speciel plads i historierne om min Mormor. Hun havde fødselsdag den 21. april, og det kunne falde i påsken eller lige efter påske. Så fik hun en ret speciel gave af en dame, som kom cyklende oppe fra "byen" med cykelkurven fyldt med påskeliljer. og fru Madsen, som damen hed, påstod, at der var lige så mange påskeliljer, som min Mormor fyldte år. Man kan se for sig, hvor store disse buketter blev hen ad vejen.