Decemberbreve 2019

15-12-2019

Glædelig 3. søndag i advent! I år er decemberugerne næsten brugt, når afventssøndagene er brugt, så nu er der kun en god uges tid til jul. Men vi når det, vi når, og resten er nok lige meget, når det kommer til stykket. "Glæder du dig til jul?" siger vi til børnene. Men jul er nu, alle forberedelserne, pynt, gaver, småkager, julebreve eller andre hilsener osv osv. Når først det ER jul, så går det så stærkt, så det gælder om at nyde december måned. 

13-12-2019

Jeg har fået en tidlig julegave i år! Faktisk fik jeg den allerede til Mortens aften midt i november, da min bror kom med den til mig. Og jeg blev glad for den. Nu er det jul eller tæt på, så nu må gaven gerne komme frem og op på væggen.

Gaven består af to sprællemænd, begge to fra vores barndomshjem i Nykøbing. Min Mor kunne godt lide klatreniseer og havde for vane at "pynte" op med dem overalt i stuen. De gamle af dem var også flotte, men så begyndte man at lave nogle mere "moderne", med pjattede motiver (en nisse der sad på potten og skrev en laaang ønskeseddel på wcrullen). Jeg behøver vist ikke at sige, at det ikke helt var min kop te. Men denne store sprællemand, der nu hænger hos mig, er noget helt andet. Den hang på væggen i spisestuen derhjemme, hvert år til jul. Vi ved det ikke helt, men mener nok, at den er kommet med til Nykøbing fra Fejø. Den har lidt slidmærker, cigaren i venstre hånd er røget af fx, men er alligevel en flot gammel sag. Den lille sprællemand har været min brors. Og historien er, at på et tidspunkt (først i 60'erne?) åbnede et nyt supermarked, Hami(?), i Nygade, og her købte min Mor hver en sprællemand til os. Denne til min bror, og en slags moderne nissedreng til mig. Den har jeg også et sted i gemmerne. De er også fine, men man kan se, hvordan Coca-Cola har udviklet dem. 

10-12-2019

Glitret gavepapir eller en avisside?

Der er kommet øget fokus på vores kæmpe forbrug af gavepapir til julegaverne. Det er jo en ekstra fornøjelse både at indpakke og at modtage en rigtig flot pakke, hvor der er gjort meget ja af det. Men det koster. På klimaregnskabet. Så altnativerne dukker op, som fx brug en avisside! I diset uge var det yderste omslag på Politiken et stribet ark beregnet til gaveindpakning. Eller du kan give nogle viskestykker væk ved at bruge dem som indpakning. Eller en hjemmestrikket (vaske)klud omkring en mindre pakke. Eller som der også foreslås: genbruge gavepapir! Mon ikke alle har oplevet juleaftener hvor det automatisk blev Mormors job at samle gavepapirrodet sammen. Og hvor Mormor så har siddet og glattet papiret og syntes, at det måtte da kunne genbruges, puttes i en æske og gemmes til næste år. Jeg kan huske, da min Mor på et tidspunkt fik denne gode ide, en af de gode Daells Varehus-æsker, som vi havde modtaget postordrevarer i, blev gjort klar, og så blev papiret glattet og foldet efter alle julens regler. Jeg kan dog ikke huske, om det nogen sinde kom frem igen? Men det gjorde det julepapir, vi selv samlede, davores børn var små. I løbet af decemberdagene fik børnene hver en kalenderpakke - hver dag. Og vi sagde altid, at de fi en del af deres julegave som pakkekalender, så det var gode og fine gaver hele veje. Der skulle meget papir til, og det fik vi så fra en æske med papir fra sidste år. Måske skulle jeg lege klima-Farmor juleaften og foreslå, at jeg samler alt det gode papir sammen til genbrug? 

09-12-2019

Det er 2. søndag i advent! Vi tænder to lys på adventskransen, og det har jeg hjælp til, fordi et hold børnebørn holder decemberweekend her! De nye LED-lys har jo hver deres snedige indretning, og det er lige noget for Simon at finde ud af. Vores pakkekalender hænger dog som den plejer på sin plads i gangen. Og der er pakker på både til store og små. Der er en kreapakke, som de kalder det, så vi får også lavet lidt nyt julepynt til at tage med hjem. 

04-12-2019

Dette opslag burde faktisk hve en saro meget tidligere, faktisk på et tidspunkt i den sidste uge op til første søndag i advent. Det er nemlig altid det allerførste juletiltag - og det har været sådag i mange år. Vi skal have vores lystræ sat op ude på gårdspladsen Vi plejer jo bare at tage et med hjem fra Fejø, men i år måtte vi ud at KØBE et træ. Det blev lidt større end det plejer, men det er flot, og det står flot der foran huset, kan ses helt oppe fra Søgård. Og da der er timer på, stråler og oplyser det både morgen og aften, 

Vi har haft et lystræ på gårdspladsen i rigtig mange år. Det er så dejligt med det lys på denne tid, hvor det ellers næsten er mørkt døgnet rundt. Og det får som regel lov at blive ståendede indtil vi tager på vinterferie sidst i januar.  Der er jo Tintin mange, som lyser deres indkørsel eller have på, og det ikke kun med lyskæder, men med rensdyrslæder, kæmåenisser, stjerner, hjerne, bling-bling i massevis. Vi kørte igennem Nørreballe forled aften, og der var rækker af huse, hvor beboerne helt klart havde prøvet at overgå hinanden. Festligt!