Skifterammen

20-01-2018

Her er så et par billeder af Oldemor Marie og hendes oldebørn. Det første er Vores tre børn sammen med min fætters ældste søn, Morten. Vi snakkede aldrig om det, og havde vist heller ikke de store overvejelser bag, men lidt sjovt at der kom to oldebørn med min Mormor og Morfars navne. Mortens Mor, Marguerite, står omme bagved, men det ser nu ud til, at Morten nærmest er mandsopdækkes af vores tre under, der både passer på ham, men også fortæller ham, hvad der forventes af ham, de er jo de største. 

Detaljerne i billedet: et godt nærbillede af Oldemor Maries sirlige vinduer. Se gardinerne og blomsterne! Og så selvfølgelig forhaven, som jeg omtaler, hver gang der er lejlighed til det. 

Tøjet? Der har sneget et par enkelte hjemmegjorte ting ind. Mindstemandens bluse blev syet sammen med en kollega, alle vores børn fik hver sådan en bluse. Jeg mener de blev lavet i -86 eller der omkring. Det bar jo der, begrebet Danish Dynamite opstod? Og mellembarnet har en hjemmestrikket trøje på, men ellers har der nu sneget sig ret så meget købt tøj ind. Jeans til den store fx.

18-01-2018

Endnu en jul, denne gang er det børnenes Oldemor Marie, som lige skal have noget hjælp til at pakke op. Mener Lillebror altså! Men de er vist lige ivrige, de to, så de kæmper lidt om hvem der skal... Denne jul må bre, da Lillebror er fyldt tre om efteråret, dvs Oldemor er 81, så også her er et godt spænd af tid mellem de to. Men Lillebror er god til at indynde sig, ikke at han gør det bevidst, det var bare sådan han virkede på en alle sammen. Og når man kigger på billedet, må man nødvendigvis tænke: "Hvor meget kan en lille ven ligne sin Far?" Det kan I så selv svare på! 

Der er masser af detaljer i billedet. Lad os starte med det, der er umuligt at overse, nemlig lampen! Der er kun en undskyldning for at have den hængende, de var meget moderne dengang i 70'erne/80'erne, og så havde vi fået sådanne lamper forærende. Ja, ja, det var dengang!

Men kig lige på væggen bag ved Oldemor Marie. Her hænger et par fine relieffer udført af ældstebarnet i formning oppe på Kappel skole under ledelse og inspiration af Ole Tjerry. Og selvfølgelig fik alle de ting, som børnene kom hjem med, en fin plads et sted i huset. 

Men hov! Lillebror har købetøj på! 

Jeg kan ikke genkende Oldemor Maries halskæde, men brochen var en, hun næsten altid havde på. Ingen af hendes smykker har vi i dag, idet både Moster og Mormor havde i derud, efter at de havde arvet smykkerne, og alt forsvandt. Sådan! 

 

18-01-2018

Jul

Pigerne og deres Mormor. Det centrale i dette billede! Og jul for pigerne og deres lillebror og deres Far og Mor betød også Mormor og Morfar og Morbror Søren! Og jul i vores eget hjem. Først da børnene blev voksne og skulle holde jul med kærester og ægtefæller, begyndte de at holde jul andre steder end i deres barndomshjem. 

Billedet er vel egentlig mislykket? Noget med en blitz, der ikke blev udløst, men det understreger jo bare den gode, varme stemning. Det må være det første år, hvor pigernes Lillebror er med, dvs de to er knap 2 og godt 6 år gamle. Vi sidder ved bordet, og man kan se isassietterne med skeer, så jeg vil gætte på, at den pakke Mormor er ved at pakke ud er en mandelgave! Og hun har to meget interesserede hjælpere ved sin side, specielt er Lillesøster nærmest ved at kravle op på bordet for at få det hele med. Det er sikkert et hjemmelavet marcipanbrød eller lignende. Det hele foregår i huset i Vesternæs, endnu er vi ikke begyndt at kigge efter Ydø, men det er jo også lykkedes at rykke tre børnesenge ind i krogene ovenpå. 

Detaljerne på bordet viser vores "fine" glas, jo, jo, krystal og alt muligt. Dem havde vi fået i gave af min Mormor og Morfar sammen med tallerkener til vores bryllup. Men de kunne ikke tåle mosten i opvaskeren og fik alt for tidligt glaspest, så de er for længst væk. Dog har vi stadig et par af de små vinglas, som vores små børnebørn får på bordet, når der er fest, så de kan være med til at skåle rigtigt. 

Lysene midt på bordet står i en syvarmet lysestage af messing, som jeg fik i julegave af min Mormor, da jeg stadig boede hjemme. Men der skulle bruges nogle specielle tynde lys kaldet blomsterlys, som var svære at finde, så den kom ind i et skab.

Billedet er ikke så tydeligt, men sørme om ikke pigernes juletøj er hjemmesyet, i hvert fald "bukserne". 

18-01-2018

Simona var bare en ramme. Det forhold ældstebarnet fik til sin Mormor og Morfar kunne have haft hvilken som helst ramme. Men da vi alle var så glade for vores liv ombord på Simona, ja, så smittede det automatisk af på pigebarnet også. Og de to bedster gjorde alt for at give hende nogle gode oplevelser ombord. Her tror jeg faktisk at turen er gået til Nysted (? Ellers må jeg rettes?). Der svømmer et par ænder i vandet, og pigebarnet har sikkert fået noget af det brød, der ellers skulle have været morgenmad næste dag, så hun kunne fodre ænderne. Jeg tror, det er gået stærkt med at finde brød frem og komme op til ænderne, for der er noget rivende galt i billedet!! 

Pigebarnet har ikke redningsvesten på - og det er ellers et must, når man er om bord på Simona. Men prøv også at se, hvordan Morfar nærmest holder om hende, så der ikke sker noget! 

Detaljerne her viser en meget velholdt båd. Tovværket sirligt ordnet, alt lakeret og skinnende, sådan var det bare ombord på en håndværkere "skiv".

Og tøjet? Ja, Morfar er klædt i det, der nærmest var hans uniform. Kan vi huske så meget andet tøj end dette... Men om sommeren, når vi tog på lanfart i min barndom, så var kasketten en rigtig kasket og forsynet med nyvasket, nystivet og nystrøget - skinnende hvidt huebetræk. Men tidenne skiftede, også dengang.

Og pigebarnet er selvfølgelig klædt i hjemmestrikket (Mormor) og hjemmesyet (Mor) tøj...

18-01-2018

Flere af billederne fra opslagstavlen er feriebilleder. Vi havde jo også en travl hverdag ligesom de moderne børnefamilier, så vi nød ferierne. Og ja, selvfølgelig havde vi flere ferier og tidligere fri end andre, bla fordi vi kunne lægge en del af vores arbejde om aftenen, når der var ro i huset eller fx om søndagen. Men de lange ferier blev jo brugt som andre gjorde det. Ingen charterferier, køretur med den gamle Lada til Jylland, overnatning i telt eller på campingplads.

Dette billede er fra en ferie i Jylland, hvor vi er på besøg på Hjerl Hede, dette flotte frilandsmuseum, hvor man går rundt på de kæmpearealer, hvor husene er placeret. Vi har stadig kun Lillepigen, så hun har vores fulde opmærksomhed. På et tidspunkt får vi øje på en brødkusk, sådan en gammel en med hest for vognen. Og vi er ikke de eneste, som det fremgår af billedet. Folk sværmer om den åbne låge i vognen, vil købe boller og brød og hvad brødkusken nu har i sin vogn. Men Lillepigen har nu et helt andet fokus, hesten for vognen, og hun får lov til at klappe hesten, som tålmodigt lader sig bruge. Og Mor får sit billede, lidt skævt men så fik jeg jo hele historien med de sultne kunder bagved med.